Масштабне виробництво компосту запустили на Чернігівщині

31 липня 2017 921 0
Представники ТОВ «Мена-Авангард» біля компостних буртів
nslovo.comПредставники ТОВ «Мена-Авангард» біля компостних буртів

На двох майданчиках по 1,5 га у ТОВ «Мена-Авангард» для компостування заклали близько 20 буртів довжиною по 200 м.

Тож у сільгосппідприємстві найближчим часом планують отримати перші 5 тис. т перегною.

Про це повідомили на менському інтернет-порталі «Наше слово».

Масштабним виробництвом компосту на Чернігівщині аграрії почали займатися чи не найпершими. Зараз подібна ініціатива реалізується лише в Ічнянському районі.

«Можливо, ще не всі розуміють вигідність, а, можливо, не хочуть додаткових турбот. Адже це лише примітивна домашня компостна купа не потребує практично ніякого догляду і вкладень, а промисловий процес — кропітка справа», — кажуть місцеві фермери.

За словами головного агронома ТОВ «Мена-Авангард» Олександра Велентія, компост є незамінною складовою родючого ґрунту і найдоступнішим у всіх сенсах органічним добривом.

«Норма внесення гною на гектар — 60-80 т, а компосту і 10–15 т вистачить. Якщо його правильно підготувати, компост не тільки забезпечить потреби насаджень в поживних компонентах, а ще і значно поліпшить структуру ґрунту», — констатує головний агроном.

Саме Олександр Велентій і став ініціатором, керівником та технологом процесу виготовлення  такого добрива.

«Процес повністю природний, ніяких бактерій штучно не додаємо. Основу компостного бурта забезпечує солома, яка до однорідної маси перебивається спеціальним агрегатом — аератором. Потім кладуть гній. Перемішування з додаванням води відбувається до восьми разів. Це забезпечує зміну температури у масі, однорідність переробітку та доступ кисню», — описує технологію агроном.

До бурту можна вкинути і траву, листя, хвою, дрібні гілочки, тріски, тирсу, старий силос і тому подібне. Перед початком процесу основні складові матеріали проходять аналіз на вологість, у період процесу постійно перевіряється температура в бурті.

«Процес тривалий і копіткий, але вартий затрачених сил і часу. Це не гній, який має надлишок аміаку і ще довго буде «доходити» у ґрунті. Витрати компосту на гектар значно менші, а внаслідок високої температури всередині купи у ньому гинуть усі збудники хвороб та насіння бур’янів», — переконаний Олександр Велентій.

Ще однією із важливих переваг агроном вважає те, що утилізація органічних речовин шляхом компостування не забруднює навколишнє середовище.

Виконано за допомогою Disqus