Садівники кинули виклик «горіховій мафії»

31 липня 2017 2162 0
Ящик волоських горіхів
pixabay.comЯщик волоських горіхів

Українські садівники мають намір легалізувати виробництво волоського горіха, оскільки його вирощування і подальший продаж майже цілком знаходиться «в тіні» (без сплати податків).

Про це неодноразово заявляли представники профільних організацій, відкрито говорили представники влади.

Цей феномен української економіки був навіть удостоєний власним терміном «горіхова мафія», пише UBR.ua.

Проблемні питання регулювання експорту вітчизняного волоського горіха нещодавно обговорювали голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа із представниками Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) і Української горіхової асоціації.

Зокрема, говорили про проект закону, розробленого ВАР. Його мета — впровадити систему електронного адміністрування обліку руху деяких товарів. Із горіхами включно.

Однак у Держпродспоживслужбі вважають, що обійтися можна і без окремих «горіхових» законів. А для вирішення більшості нинішніх проблем підійдуть чинні акти.

Згодні з чиновниками і представники профільної галузі: легалізувати ринок можна без додаткового регулювання.

«Головна мета — вивести ринок з тіні, щоб не треба було уряду вводити ліцензування або якось інакше регулювати цей ринок», — розповів глава асоціації «УКРСАДПРОМ» Дмитро Крошка.

Для цього, за його словами, досить на базі існуючих і запланованих горіхових садів налагодити виробництво продукції з підтвердженим легальним походженням.

Подальше очищення і фасування дозволять підвищити ціну горіха майже вдвічі.

Таким чином додаткова вартість буде створюватися не за рахунок тіньових схем, а за рахунок переробки продукції.

Виконано за допомогою Disqus