Заводи Вінниччини в цьому сезоні вироблять менше цукру ніж торік

23 серпня 2017 114 0
Цех із виробництва цукру
kurkul.comЦех із виробництва цукру

Цукровики Вінницької області очікують виробити близько 375 тис. т цукру. Тоді як у попередній виробничий сезон з конвеєра зійшло 430 тис. т цукру, пише Голос України.

Перший прогноз фахівців обласної асоціації «Поділляцукор» ґрунтується на показниках вирощування цукрових буряків, отриманих на початок серпня нинішнього року. Розрахунок здійснювали на підставі біологічної врожайності й цукристості. Звичайно, брали до уваги загальну площу посіву.

Через відсутність достатньої кількості вологи середня вага кореня менша ніж торік на цей період, на 60 г, зате вміст цукру майже такий самий, як у минулому році —15,2% (у 2016 р. було 15,7%).

Таку перспективу окреслив економіст асоціації «Поділляцукор» Леонід Козодой.

«Біологічна врожайність коренів на початок серпня становить 360 ц/га. Загалом сировини можна очікувати не менш як 2,5 млн т. Вихід цукру — 15% з тонни сировини. Принаймні саме такий показник мали торік за цукристості 15,7%. Нині буряки так само солодкі. Зверніть увагу, що показник цукристості ще зростатиме. Сонячні дні сприяють накопиченню цукру в корені. Виходячи з наведених цифр, можна сміливо сподіватися на виробництво 375 тис. т цукру», — розповів Леонід Козодой.

Водночас фахівець наголошує, на чому втратять цукровари. Недостатня кількість вологи не дала можливості виростити високий урожай коренів.

«60 г так званого «розриву» у вазі кореня між торішнім і нинішнім показником — це недобір на кожному гектарі 60 ц сировини. Дощі, які пройшли в останній декаді липня, поліпшили ситуацію. Рослини одразу додали в рості. Протягом декади приріст ваги становить 81 г. Торік цифра була меншою на 20 г. Якщо в середині липня корінець важив у середньому 176 г, то вже на початок серпня — 344 г. Ось що значить волога!», — сказав Леонід Козодой.

За прогнозами синоптиків, небо може потішити життєдайною вологою наприкінці серпня. У такому випадку врожайність солодких коренів поліпшиться. Наявність достатньої кількості цукру вкупі з вищою вагою кореня забезпечить додаткову кількість солодких кристалів.

Нагадаємо, що новий сезон цукроваріння на Вінниччині стартує 24 серпня. У цей день першим розпочне роботу Томашпільський цукрозавод. Загалом буряки перероблятимуть на семи підприємствах.

Виконано за допомогою Disqus