На Сумщині заклали горіхову плантацію

7 вересня 2017 90 0
Волоські горіхи
pixabay.comВолоські горіхи

У Роменському лісгоспі розвиватимуть горіхівництво. На території 20 га ростимуть волоські горіхи.

Про це повідомляє видання Суми Today.

Читати по темі: Операція-реанімація: як не втратити садівничу галузь України?

«Горіхівництво ― стабільна та перспективна галузь, яка тільки починає розвиватися в Україні. Сьогоднішні об’єми та асортимент не задовольняють потреби населення та переробних підприємств. Попит формує оптимістичні ціни і, на думку експертів, така тенденція зберігатиметься. Тому, з задоволенням підтримали ідею начальника управління Віктора Петровича Чигринця і створили горіхоплідну плантацію», ― говорить директор Роменського лісгоспу Олег Салов.

Вирощується «ноу-хау» на базі Томашівського лісництва лісгоспу. Під посадку виділили 20 га. Навесні провели підготовку та планування території, зробили аналіз ґрунту, і лише потім висадили саджанці.

«Затрати на придбання посадкового матеріалу склали 100 тис. грн. На ці кошти було закуплено 2тис.  шт. саджанців горіха грецького сорту «Ідеал», ― заначив директор.

Плани роменських лісівників досить амбітні. При правильному догляді вже через 4-5 років горіхова плантація дасть свій перший врожай.

«За розрахунками економістів, кожен гектар площі в спромозі принести не менше 3 т горіха. З площі в 20 га можна дістати до 60 т горіха, кожен кілограм якого на сьогодні коштує €1. Якщо ж врахувати, що вартість почищеного горіха в рази вища за вартість нечищеного, то математика складається у досить серйозну суму, до €120 тис. /рік», ― підрахував Олег Салов.

Виконано за допомогою Disqus