Вчені знайшли альтернативу кукурудзі (ОПИТУВАННЯ)

8 вересня 2017 124 0
Кукурудза
Kurkul.comКукурудза

Науковці Поліського аграрно-екологічного інституту НАН Білорусі разом з аграріями взялися вирощувати культуру, яка може затьмарити кукурудзу, принаймні силосну.

Про це йдеться в матеріалі «Топ-5 причин відмовитись від вирощування кукурудзи» від Kurkul.com.

Ця культура — сильфій пронизанолистий. В даний час, в якості експерименту, на теренах Білорусі сильфій виррощують на площі понад 20 га.

«Сильфій пронизанолистий» — це багаторічна культура з дуже великим урожаєм зеленої маси. Середній урожай кукурудзи вона перевищує приблизно в три рази. Причому на одному місці він може зростати 20-30 років без особливого догляду. Це дозволить отримати не тільки великий економічний ефект, а й захистити багато типів ґрунтів від деградації, особливо торфовища. До того ж сильфій інтенсивно цвіте в другій половині літа чим привертає велику кількість бджіл і є хорошим медоносом.

Поки мова не йде про заміну кукурудзи. Якщо ця культура буде співіснувати з кукурудзою і сприяти реабілітації ґрунтів – це можна буде вважати чудовим результатом.

Щодо зернової кукурудзи, то багато господарств Півдня України розглядають сорго, як альтернативу в умовах недостатнього зволоження, адже ця культура вимагає менше води при вирощуванні. Для кукурудзи потрібно 500- 650 мм опадів за сезон, для сорго — 350 — 450 мм. Розрахунки показують, що витрати на вирощування сорго за окремими статтями значно менші, ніж для кукурудзи.

Найголовніша перевага сорго — його унікальна здатність перечікувати екстремальні умови в стані анабіозу: при тривалій відсутності вологи на фоні підвищених температур (30 градусів і вище) сорго призупиняє свій ріст і завмирає. В такому стані рослина може перебувати до 40 днів. Як тільки пройде дощ, зростання поновлюється. Кукурудза, як і більшість інших с / г культур, в таких умовах не відновлюється.

Виконано за допомогою Disqus