Вовчок заполонив соняшникові поля України (ОПИТУВАННЯ)

11 вересня 2017 151 0
Бур’ян на полі
Kurkul.comБур’ян на полі

Вовчок став поширеною проблемою на соняшникових полях південних та східних областей України. В цьому році з ним просто епідемія. Аграріям доводиться прикладати багато зусиль для боротьби з квітковим паразитом.

Про це йдеться у матеріалі «Підсумки АгроЕкспедиції Соняшник 2017: чого чекати від головного «сонця» сільського господарства?» від Kurkul.com.

«Насіння вовчка дуже дрібне, тому може переноситься різними способами: вітром, сільгосптехнікою, підошвою взуття, птахами і т.п. Від цього ні одне господарство не застраховане. Але існують оптимальні умови для проростання насіння даного паразита в ґрунті — температура в межах 10-25° С і вологість від 70 до 80%. Воно не проростає при значному зволоженні ґрунту і при температурі менше 10° С і більше 35° С. Насіння вовчка здатне проростати з будь-якої глибини орного горизонту при впливі кореневих виділень соняшнику. У менш зволоженому ґрунті концентрація кореневих виділень вище, тому соняшник найбільш виснажується із-за вовчка в посушливі роки», — пояснив поширення цього шкідника Михайло Маленький, менеджер з методів розширення ринку соняшнику та ріпаку компанії BASF.

Присутність цього паразита на полях підтверджували і спеціалісти господарств, розташованих на півночі, вовчок потихеньку дістається і туди. Хоча раніше основною зоною його проживання був саме південь.

Не так багато, але на деяких полях проростає лобода і амброзія.

Втім, більшість полів все-таки радували око мінімальною забур’яненістю. Швидше за все, це тому, що на них були застосовані системи вирощування Clearfield® або Clearfield® Plus. Підбір відповідних гібридів разом з гербіцидом — і, як зізнавалися  агрономи: «Про бур'яни голова вже не болить: вніс гербіцид — отримав чисті посіви. Все».

 

 

Виконано за допомогою Disqus