Створити сімейну молочну ферму в Україні коштує 1,5 млн грн — учений

27 вересня 2017 367 0
Німецька ферма
Kurkul.comНімецька ферма

За показниками економічної ефективності капіталовкладення для створення сімейної молочної ферми на 10 корів за вимогами Європейського Союзу складуть порядку 1,5 млн грн.

Про це в рамках АгроЕкспо-2017 розповів провідний науковий співробітник УкрНДПІ ім. Л. Погорілого, канд. с/г наук В’ячеслав Смоляр.

«За рівнем рентабельності 60% термін окупності такої ферми складе 5 років. А де ж брати кошти? А кошти є. Це, по-перше, державна підтримка. Уже з наступного року будуть цільові кошти виділятися в цьому напрямку. А також інвестиційні кошти, які також надходять в нашу державу», — розповідає науковець.

За словами В’ячеслава Смоляра, буквально за останні 5 років в інституті (УкрНДПІ ім. Л. Погорілого  — прим. ред.) розроблено проекти технологічних рішень молочних ферм, адаптованих до вимог Європейського Союзу, на 10, 20, 50 корів та відгодівельних ферм на 50 і 100 голів, свиноферм на 10 свиноматок за циклом виробництва продукції, а також блочно-модульних ферм.

«Ми показали загальні дані, у тому числі і економічні капіталовкладення, потребу в земельних угіддях. Термін окупності ферм становитиме від 6 до 8 років», — каже вчений.

 

Виконано за допомогою Disqus