До аграрного бюджету можуть додати ще 2 млн грн

29 вересня 2017 58 0
Гривні
5.uaГривні

Аграрні асоціації спільно з народними депутатами готують зміни до аграрної частини бюджету на 2018 р. 

Про це AgroPolit.com повідомило джерело, знайоме з деталями цих змін.

Нагадаємо, що в проекті на наступний рік передбачено 6,3 млрд грн на пряму підтримку АПК, загальна сума включно з потребами Мінагрополітики та дотичних до нього держвідомств — 13,4 млрд грн.

За даними нашого співрозмовника, відбулося дві зустрічі на тему змін до бюджету. Остання — вчора на базі аграрного комітету Ради. На ній були присутні: 5 народних депутатів та представники ряду асоціацій — УКАБ, АФЗУ, ВАР, УАК, «Аграрний союз» та інші.

Пролунало три ключові пропозиції.

Перша — змінити цільове призначення частини коштів, виділених на підтримку тваринництва в сумі 2,3 млрд грн (планується направити на компенсацію вартості будівництва тваринницьких комплексів).

«Аграрії нарікали на те, що немає гарантій, що дані кошти підуть до всіх (немає чітких критеріїв їхнього розподілу),  а відтак — це потенційний ризик корупції. Тож 2 млрд грн із цих коштів запропонували віддати на бюджетну дотацію, збільшивши її таким чином до 4 млрд грн (зараз у проекті на ці цілі виділено лише 2 млрд грн. — авт.)», — пояснює джерело.

Нагадаємо, сьогодні в агросекторі триває дискусія щодо зміни механізму отримання цих коштів, адже левову частку з них отримало одне підприємство — МХП. На репліку видання, чому ініціюють збільшення саме цієї програми без зміни механізму, співрозмовник зазначив, що механізм прозорий, інша справа, щоб дотації почали отримувати більше аграріїв вони повинні юридично розділити тваринництво та рослинництво  у своїх господарствах, тоді вони також «отримуватимуть кошти, як і Юрій Косюк».

Друга — збільшити загальну суму прямої підтримки АПК щонайменше на 2 млрд грн, довівши її до 8,3 млрд грн. Зробити це можна, на думку учасників зібрання, двома способами. Перший — вивести з тіні оренду с/г земель, запровадивши за необробіток землі плату в 1 тис. грн. Тоді кількість офіційних орендодавців зросте, а слідом за нею — і загальна сума сплата фіксованого податку з земель у обробітку.

«Це дасть мінімум 2 млрд грн у бюджет, розраховують вони», — додає джерело.

Інший — зупинити нелегальне виробництво алкогольних напоїв, що також дасть у бюджет цю, чи й навіть більшу суму.

Третя — зменшити суму компенсації при купівлі української сільгосптехніки. Адже в цьому році вибрано тільки 250 млн грн. Відтак на 2018 рік замість 1 млрд грн хочуть лишити 0,5 млрд грн, а решту — на програму компенсації кредитних відсотків банків.

 

Виконано за допомогою Disqus