Тепло й дощі сприяли прискореному розвитку озимих

9 жовтня 2017 527 0
Польові роботи
kurkul.comПольові роботи

Надмірна кількість тепла в поєднанні з достатнім зволоженням ґрунту на площах ранніх і оптимальних строків посіву сприяли прискоренню фазового розвитку рослин озимих на 5-8 днів у порівнянні з середніми багаторічними термінами, пише УкрАгроКонсалт.

Характерною особливістю нинішньої осені є підвищене теплозабезпечення вегетації озимих культур. Середня місячна температура в серпні склала 20-24°С, що на 2,5-4,5°С вище норми, у вересні — 15-19°С, що на 1,5-3,5 ° С вище норми,

Сума ефективних температур повітря вище + 5°С, що накопичилася з початку вересня, перевищувала середні багаторічні показники на 35-85°С.

Після тривалої посушливої погоди в попередній період в південному і східному регіонах на початку жовтня пройшли інтенсивні дощі, які значно поліпшили зволоження ґрунту і сприяли поліпшенню умов сівби озимих культур.

Загалом на початок жовтня гірші умови зволоження (1-5 мм) в посівному шарі грунту сформувалися на території східних областей і локально на території Одеської, Миколаївської, Херсонської, а також в зоні Полісся в межах Житомирської області.

Умови зволоження в межах 5-10 мм характерні для центральних областей, в тому числі для Вінницької, Черкаської, Кіровоградської та Дніпропетровської. У західних областях умови зволоження посівного шару грунту знаходяться в межах 10-15 мм.

Протягом найближчого тижня опади очікуються практично на всій території країни і можуть принести користь для посівів озимих зернових культур.

Оптимальні і допустимі строки посіву озимих зернових культур в північних і східних областях закінчилися 5 жовтня. У центральних і західних областях вони закінчуються 10 жовтня, а в південному регіоні — 20 жовтня.

Виконано за допомогою Disqus