Посіви озимого ріпаку потерпають від шкідників

15 жовтня 2017 110 0
Поле ріпаку
Kurkul.comПоле ріпаку

У посівах озимого ріпаку триває розвиток і шкідливість фітофагів, чисельність яких коригується гідротермічним режимом та захисними заходами, повідомляє Держпродспоживслужба.

Хрестоцвітими блішками, переважно в крайових смугах полів у середньому пошкоджено 3-10% рослин. Також спостерігається завершення живлення несправжніх гусениць ріпакового пильщика, у Волинській та Київській області ним пошкоджено осередково 22% рослин у слабкому та середньому ступенях.

Також у посівах культури на 2-12% рослин відмічається шкідливість гусениць ріпакового білана, листогризучих совок (капустяна, совка-гамма), листоїда, попелиць, капустяної молі у Київській області та багатоїдного мінера у Волинській.

На 5-25% обстежених площ гусениці озимої совки та інші грунтоживучі шкідники, живилися в чисельності 0,5-2 екз. на кв.м, пошкодивши 1-4% рослин. У Волинській, Львівській, Рівненській областях білокрилкою заселено 6-11% ріпаку.

Крім того, опади різної інтенсивності сприяли поширенню хвороб озимого ріпаку. На 1-10% рослин культури відмічають ураження альтернаріозом, пероноспорозом, борошнистою росою, білою плямистістю, подекуди фомозом і кореневими гнилями — 2% рослин у Київській, Чернівецькій, Черкаській та Рівненська областях.

Виконано за допомогою Disqus