Аграрії відмовляються вирощувати капусту розсадним способом

29 жовтня 2017 429 0
Капуста в полі
kurkul.comКапуста в полі

Багато українських господарств стали частково відмовлятися від розсадного способу вирощування капусти на користь прямого посіву насіння, пише Agro-Smart.

Свого часу вся Україна відмовилася від прямого посіву на користь розсадного способу вирощування через низку агрономічних міркувань, зокрема, високу врожайність.

Остаточним аргументом став перехід професійних виробників на дороге гібридне насіння. Під час прямого посіву норму витрати насіння слід встановлювати з запасом в 20-40% в порівнянні з розсадним способом, тому така капуста виявлялася занадто дорогою.

Тепер вже більш трудомісткий розсадний спосіб виходить дорогим через зростання вартості робочої сили.

Експерти додають, що капуста, висіяна прямо в поле, стійка до стресів, а після появи сходів розвивається швидше і краще, ніж вирощена розсадним способом. Крім того, під основну частину врожаю капусти розсада висаджується в червні, коли через кліматичні зміни останніх років погода стоїть жарка і посушлива, через що розсада важко приживається і розвивається.

«Навіть з урахуванням низької схожості вирощувати білокачанну капусту прямим посівом дешевше при наявності сучасних сівалок точного висіву, які дозволяють витримувати точність глибини для дрібного насіння при дрібній сівбі. А також провідні світові виробники нарешті створили капустозбиральні комбайни, після яких капуста придатна не тільки на переробку, а й на свіжий ринок, і навіть на зберігання, хоча і зі скороченим терміном», — ідеться в повідомленні.

Виконано за допомогою Disqus