Дослідження хвороб зернових для ефективніших рішень фунгіцидного захисту

Дослідження хвороб зернових для ефективніших рішень фунгіцидного захисту

18 березня 2021 830 0

Переклад з англійської. Джерело: Scouting Small Grains Diseases for Improved Fungicide Decision Making

Рішення застосовувати чи не застосовувати фунгіциди на зернових має бути у вашому списку справ кожен вегетаційний період. Багато методів виробництва, такі як нульова обробка ґрунту і сівба зернових колосових після кукурудзи, можуть підвищити ризик грибкових захворювань в наших системах виробництва зерна. 

Проте, перш ніж ви вирішите просто «спустити курок» і почати обприскування фунгіцидом, сезонне інтегроване управління хворобами зернових вимагає взяти до уваги кілька важливих факторів:

  1. Показники стійкості до хвороб посіяного сорту;
  2. Оцінку вашої потенційної врожайності;
  3. Дані дослідження поля — без цих знань ви просто будете гадати, чи є проблема, а не боротися з хворобою;
  4. Знання хвороб, які важливі для вашої системи виробництва;
  5. Інтенсивність захворювання;
  6. Потенційну кількість внесень препарату;
  7. Вибір найбільш відповідного фунгіциду на основі результатів польових досліджень;
  8. Ризики, пов'язані з різними фунгіцидними препаратами.

Читати за темою: Агротренди: Діюча речовина чи рецептура — що вирішує ефективність фунгіциду

Як тільки ви дізнаєтеся рейтинг стійкості до хвороб і оцінку потенційної врожайності, дійсно важливо, щоб ви взяли на себе зобов'язання досліджувати поле. 

Це не має бути відбір проб зі швидкістю 100 км/год, скоріше, вам потрібно вийти на поле і вивчити кілька різних показників, таких як стадія розвитку посівів, а також значення різних листків, і як вони можуть вплинути на урожай. 

Крім того, ви повинні оглянути все поле та проводити оцінки у різних місцях. Більш того, для кожної з основних хвороб важливо кількісно оцінити інтенсивність хвороби на кожному рівні рослинного покриву.

Які стадії росту потрібно знати?

Оскільки ми розглядаємо хвороби пшениці ранньою весною, ми зазвичай зосереджуємося на періоді, який проходить від стадій зростання 5/6 до появи прапорцевого листка і цвітіння. Ми говоримо про періоди 5 та 6, як про фазу подовження стебла. На стадіях росту від 8 до 9 ми стежимо за листками до появи прапорцевого листка, за яким доглядаємо аж до цвітіння, коли ми зосереджуємося на рішеннях, пов'язаних з фузаріозом.

Коли ви досліджуєте поле, дуже важливо розуміти, що є відмінності, залежно від стадії росту популяції (або поля) зернових. При визначенні стадії розвитку, слід виходити з того, що не менше 50% рослин перебувають на цій переважаючій стадії. Наприклад, якщо хоча б половина рослин на вашому полі викидає прапорцевий листок, ми можемо сказати, що це поле перебуває на даній стадії.

Етапи росту злаків

✅ Кущіння

  • 1-й етап - один паросток
  • 2-й етап - початок кущіння
  • 3-й етап – пагони сформовані
  • 4-й етап - листові пластинки сильно подовжуються
  • 5-й етап – листові пластинки сильно піднімаються

✅ Подовження кореня

  • Стеблування (стадія 6 - видно перше міжвузля, стадія 7 - видно друге міжвузля, стадія 8 – видно останній листок)
  • Трубкування (9 - стадія язичка останнього листка, етап 10 – вихід в трубку)

✅ Колосіння (Стадія 10.1, стадія 10.5 цвітіння)

✅ Дозрівання (Стадія 11)

Читати також: Як діють брасиностероїди при обробці посівів

Яке значення мають різні листки і колос для врожаю?

Важливість різних листків і колосу для кінцевого врожаю є різною. У озимої пшениці прапорцевий листок дає приблизно 43% від кінцевого врожаю, тоді як підпрапорцевий (23%) і другий підпрапорцевий (7%) листки знижують свою відносну важливість. Колос також важливий, адже дає приблизно 22% остаточного врожаю. 

У озимого ячменю ці значення відрізняються, оскільки піхва листка дає приблизно 25% кінцевого врожаю, тоді як прапорцевий листок тільки приблизно 9%, а підпрапорцевий 20%. Колос дає додаткові 13% до остаточної врожайності. Таким чином, рекомендації та порогові значення змінюються в міру того, як ми проходимо різні стадії розвитку. 

Як шукати хвороби на полі?

Існують різні підходи, які ви можете використовувати для досліду поля, але ми часто рекомендуємо використовувати один з наступних шаблонів: «зигзаг», «ромбоподібний», «X-подібний» або «W-подібний». Ми рекомендуємо оцінити 10 різних ділянок поля і в кожному місці вивчити 10 рослин, обраних випадковим чином з кожного місця відбору проб. Ми шукаємо наявність або відсутність хвороби (= частота), а також наскільки площа поверхні рослини заражена (= ступінь тяжкості). Ви можете робити записи в міру проходження поля, що дозволить вам потім оцінити середнє значення поля, особливо відзначаючи наявність різних хвороб на різних важливих листках.

Читати ще: Агротренди: Новітній захист від хвороб на прикладі піренофорозу пшениці

Вплив ваших досліджень на прийняття рішень

Залежно від хвороби, поріг шкодочинності буде змінюватися в міру того, як рослина продовжує рости. Ось чому важливо пов'язати ваші спостереження зі стадією росту. Відносно пшениці ми можемо узагальнити деякі з доступних рекомендацій для різних захворювань.

Борошниста роса: в середньому п'ять пустул на верхніх листках. Якщо ви виконуєте дослідження, зосередьтеся на верхньому листку, але, коли ваша культура переходить до стадії прапорцевого листка, розширюйте фокус також і на два підпрапорцеві листки.

Септоріоз: на ранніх стадіях росту, наприклад, проростанні, застосування фунгіцидів зазвичай не рекомендується. Але в міру того, як пшениця переходить до фази появи прапорцевого листка, зосередьтеся на оцінці від другого підпрапорцевого листка і вище. Поріг шкодочинності становить 25% листків з плямами.

Іржа листків пшениці: Подібно до септоріозу, фунгіциди не рекомендуються на ранніх стадіях росту, таких як сходи. Після цього шукайте в середньому 1 пустулу на листку на будь-яких листках, оскільки ми знаємо, що хвороба може швидко поширюватись при сприятливих умовах.

Граничні значення для ячменю менш чітко визначені, хоча дослідження, проведені в Північній Дакоті, показують, що фунгіциди від хвороб листя найбільш ефективні при застосуванні від стадії виходу в трубку до колосіння.

З огляду на те, що застосування фунгіцидів проти фузаріозу відбувається під час колосіння, в цей самий час обробка може бути ефективною також і при вже перелічених захворюваннях листків.

© Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою