Скільки «з’їсть» посівна 2021 — аналіз цін на добрива, ЗЗР, пальне та насіння

Скільки «з’їсть» посівна 2021 — аналіз цін на добрива, ЗЗР, пальне та насіння

24 березня 2021 8436 0

У регіонах України повним ходом триває підготовка до весняно-польових робіт, а в деяких південних регіонах техніка вже вийшла в поле. Звісно, щоб бути максимально готовим до посівної кампанії, кожному господарству доведеться попрощатися з чималенькою сумою зі свого бюджету. Тож порахуймо, скільки коштуватиме весняна посівна 2021. Актуальні ціни на основні позиції нам допомогли підібрати фахівці компаній LNZ.

Розпочнемо з пального. Адже яке б якісне насіння у вас не було, немає дизеля — немає посівної. Цьогоріч аграріям за 1 л дизпалива доведеться віддати в середньому на 2 грн більше, ніж у минулому сезоні.

Водночас, за прогнозами експертів, ціни на скраплений газ і дизельне пальне можуть зрости на третину. До таких наслідків веде припинення поставок нафтопродуктів в Україну одним із найбільших трейдерів.

Читати за темою: Ціна пального може зрости на 30% — експерти

Якщо говорити про насіннєвий матеріал, то насамперед варто зазначити, що в Україні, за експертними даними, близько 25–30% насіння не відповідає стандартам якості. Найпоширенішими випадками фальсифікату наразі є підміна гібридів першого покоління та заміна одного сорту іншим, із нижчими якісними показниками.

Читати за темою: В Україні до 30% насіння не відповідає належній якості — Держпродспоживслужба

Тож якщо ви співпрацюєте з надійним постачальником насіння, що гарантує якість своєї продукції, вважайте, що половину справи по забезпеченню гарного врожаю вже зроблено.

А ціни на посівний матеріал розглянемо на прикладі двох головних культур весняної кампанії — соняшника та кукурудзи. 

Наступний пункт у переліку — засоби захисту рослин. На сайті LNZ web можна обрати безліч варіантів із широкої лінійки, та, щоб залишатися послідовними, ми обрали основні позиції по бакових сумішах для соняшника та кукурудзи: Сора-нет (пропізохлор, 720 г/л) + Айдахо (тербутилазин, 500 г/л), Сахара (ацетохлор, 900 г/л) + Айдахо, Сора-нет + Перун (прометрин, 500 г/л), Дабл-Трай (Метолахлор, 960 г/л) + Перун та Дабл-Трай + Айдахо.

Ціни для цих бакових сумішей навіть дещо просіли, окрім тих, де до складу входить гербіцид Дабл Трай — тут маємо незначне зростання вартості.

Остання, та не менш важлива позиція — добрива. Наприкінці 2020 року спостерігалося стрімке зростання цін. За 3 місяці основні добрива подорожчали на понад 40%. Станом на 16 березня зростання цін на азотну і фосфорну групи не припинялося. Вони вже перетнули трирічний максимум і впритул наблизилися до середнього маркера ціни за 10 років. Для порівняння ми обрали ціни на карбамід, КАС 32, NPK 16:16:16, аміачну селітру та сульфат амонію.

Читати за темою: Коли зупиниться зростання цін на добрива?

Отож, бачимо зростання ціни майже по всіх позиціях. Якщо засоби захисту не так відчутно додали в ціні, а деякі позиції, зокрема бакова суміш Сахара+Айдахо, стали дешевші на 11%, то ситуація з добривами цьогоріч змусить аграріїв відкрити гаманці ширше, ніж зазвичай. 

Найбільше, на 42%, зріс у ціні сульфат амонію. Не відстає і карбамід, який здорожчав на 33%. Найменше ж додала в ціні азофоска (NPK) — 18%. Дизпаливо подорожчало на 7% у порівнянні з попереднім роком, а посівний матеріал зріс у ціні в середньому на 5%.

Тому весняна посівна буде коштувати українським аграріям дорожче, ніж торік. Тож залишається сподіватися, що погодні умови дозволять зібрати гарний урожай, а ціни на нього — нівелювати «зайві» витрати на посівну.   

Нагадаємо також, що на LNZ Web триває акція «Поле захищай — автомобіль вигравай» де кожен, хто придбає продукцію на 50 тис. грн матиме змогу виграти один із 10 подарунків, або ж головний приз — автомобіль.

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою