Ціна пального може зрости на 30% — експерти

18 березня 2021 9639 0
Ціна пального може зрости на 30% — експерти
pixabay.com

За прогнозами експертів, ціни на скраплений газ і дизельне пальне можуть зрости на третину, що потягне за собою і подорожчання бензину. Про це інформує UBR.

Зазначається, що стрибок цін торкнеться практично всіх товарів, в калькуляцію яких закладена ціна пального. До таких наслідків веде припинення поставок нафтопродуктів в Україну одним з найбільших трейдерів. Така ситуація виникла через силовий тиск влади на мережу АЗК «Глуско».

Нагадаємо, у понеділок, 17 березня, стало відомо, що швейцарський трейдер Proton Energy Group S.A. (головний акціонер «Глуско») з 1 квітня припиняє постачання нафтопродуктів в Україну. У листі, який компанія розіслала своїм клієнтам, сказано, що це викликано діями української влади: арештом її технологічного палива і втручанням в діяльність з боку СБУ.

«Уже на першому етапі може бути досить потужне зростання цін, адже мова йде про відхід обсягів дуже великого гравця на ринку, якщо вони не будуть заміщені. Це неминуче призводити до зростання цін на бензин і, згодом, до подорожчання продуктів, в які закладена логістика. В першу чергу постраждають аграрії, які готуються до посівної», — прогнозує Андрій Шевчишин, керівник відділу аналітики ГК Forex Club.

Читати також: Експерти розповіли, коли припиниться подорожчання пального

Леонід Косянчук, гендиректор SunOil  підкреслює, що у всіх трейдерів є запаси на 1-2 тижні. І цей час має бути витрачено на переорієнтацію ринків на альтернативні потоки нафтопродуктів.

Нинішня ситуація може дати більше шансів українським переробникам, в першу чергу «Укртатнафті», яка як раз і наполягала на введення мит на російську продукцію. Але чи вистачить їх потужностей замістити в нинішніх умовах все обсяги експерти поки що не прогнозують.

Читати за темою: Ліцензування зберігання пального потрібно замінити декларуванням 

Поки немає єдиної думки, як відіб'ється на цінах припинення поставок Proton Energy Group. У разі, якщо не відбудеться оперативного заміщення обсягів трейдера, то зростання цін, на думку Андрія Шевчишина, на нафтопродукти може скласти 25-30%.

Леонід Косянчук акцентує, що поки можна точно прогнозувати то подорожчання, яке викликане зростанням цін на паливо в Європі. Європейські тенденції призведуть до подорожчання в Україні бензину на 1,28 грн/л, і дизельного палива — на 1,31 грн/л найближчими тижнями.

Виконано за допомогою Disqus