Комплекс із виробництва мінеральних добрив компанії «Українські мінеральні добрива» в Кривому Розі

Український сульфат амонію: Коли своє — не значить гірше?

20 квітня 2021 1661 0

Сьогодні українські аграрії все частіше дивляться в бік адаптивних добрив, які підбирають під конкретний ґрунт, кліматичні умови й культури. Тож частка споживання сірковмісних добрив за останні сезони значно збільшилась.

У минулому сезоні ринок сульфату амонію склав понад 407 тис. т. Водночас частка добрива вітчизняного виробництва зросла. Якщо у 2019 році кількість імпортного сульфату амонію на ринку становила не менше 50%, то минулого року частка імпорту впала до 40%.  Одним із найбільших вітчизняних виробників стала компанія «Українські мінеральні добрива».

У цьому матеріалі ми розповімо, чому аграрії все частіше обирають сірковмісні добрива та які переваги саме українського продукту.

Сірка — важливий елемент живлення, без якого неможливе формування білкових сполук, а отже, й отримання гарного врожаю, якщо ми говоримо про неї в розрізі сільського господарства. Один із найпоширеніших представників сірковмісних добрив — сульфат амонію. Основними його перевагами є хімічна стійкість і низька гігроскопічність, а також легкодоступна для рослин форма, що дозволяє засвоювати сірку одразу після внесення.

Роль сірки в рослинництві

Сірка відіграє важливу роль в окисно-відновних процесах, активізації ферментів, синтезі білків та хлорофілу. Сірка бере участь в асиміляції нітратів рослинами і стримує їх накопичення.

Основна частка сірки в ґрунті (до 90%) знаходиться в органічній формі, яку рослини важко засвоюють. Сірка, що присутня в сульфаті SO42- — рухлива й легко доступна для рослин.

Читати за темою: Ринок міндобрив 2021 — виклики та прогнози

Сірка посідає одне з провідних місць серед біогенних елементів після азоту, фосфору й калію. Вона позитивно впливає на якість і кількість врожаю, підвищуючи його вартість.

✅ Бере участь у формуванні білка в рослині, чим підвищує сортність зернових культур.

✅ Сприяє вивільненню в ґрунтовому розчині фосфору, калію, кальцію, магнію, заліза та інших елементів, збільшуючи у такий спосіб їх доступність для рослин і підвищуючи ефективність внесених добрив.

✅ Підвищує стресостійкість рослин: впливає на вміст хлорофілу в листі, що сприяє формуванню лігніну, який зміцнює тканини рослин. Сірка збільшує стійкість культур до вилягання, ураження хворобами і шкідниками.

✅ Сірковмісні добрива забезпечують прибавку до врожаю до 15% для зернових і до 25% для інших культур.

Переваги сульфату амонію українського виробництва

Сульфат амонію не є новим видом добрив для нашого ринку та споживачів. Упродовж багатьох років 90% цього добрива у кристалічній формі експортували для переробки на гранулу до Туреччини. Після чого його імпортували назад в Україну для продажу агропідприємствам.

Та ситуація змінилася у 2020 році, коли компанія «Українські мінеральні добрива» запустила комплекс із виробництва мінеральних добрив потужністю 100 тис. т/рік у Кривому Розі. Його оснащено автоматизованим обладнанням японсько-німецького холдингу Hosokawa Alpine, а інвестиції в будівництво та обладнання заводу склали понад $11 млн.  На комплексі відбувається виробництво гранульованих добрив шляхом компактування. Сьогодні комплекс уже вийшов на проєктні показники за потужністю.

Основною відмінністю нового виробника стало те, що сульфат амонію на заводі компанії проходить два ступені очищення. Продукт має підвищену міцність гранул, що не поступаються кращим світовим зразкам за хімічним складом, розміром, розсипчастістю та швидкістю розчинення.

Читати також: Як правильно вносити добрива по мерзло-талому ґрунту — розбираємось разом

Комплекс із виробництва мінеральних добрив компанії «Українські мінеральні добрива» в Кривому Розі

У виробництві використовується багаторівнева система контролю якості сировини й готового продукту. Упродовж зміни неодноразово контролюються основні показники, важливі для технології виробництва і для якості готового продукту — наприклад, відсоток вологості та міцність гранули. Усі заміри проводяться у власній лабораторії.

Відсутність токсичних компонентів та важких металів у продукції підтверджено висновками швейцарської компанії SGS, українських лабораторій і наукових інститутів.

Виробництво мінеральних добрив дозволило підприємству переробляти сировину на місці в готовий до використання гранульований продукт, замкнувши виробничий цикл в Україні та скоротивши транспортні витрати, а отже, і собівартість продукту. Крім того, це дозволило підвищити оперативність відвантаження продукції

Наразі компанія працює над вдосконаленням стандартного продукту і планує вивести лінійку адаптованих до індивідуальних вимог добрив з вмістом азоту, фосфору, калію, сірки, різних мікроелементів, органічних добавок і модифікаторів.

Як збільшити ефективність внесення азоту з сульфатом амонію

Сульфат амонію містить 21% азоту і 24% сірки. Амонійна форма швидко розчиняється в ґрунті, закріплюється там у доступній для рослин формі. Це забезпечує пролонговану дію сульфату амонію в порівнянні з нітратними добривами, дозволяє заощадити на внесенні азотних добрив та знижує ризик надмірного накопичення нітратів у рослинах.

Читати за темою: Чому вашим полям потрібен сульфат амонію і як його застосовувати

Нітратна форма азоту (селітра) є більш рухомою й після внесення постійно знаходиться у формі розчину, рухаючись у ґрунті з водою, тож при поганій водоутримуючій здатності ґрунту або рясних опадах є ризик вимивання. Аміачна селітра й карбамід вимиваються ґрунтовими водами у глибокі горизонти ґрунту і стають недоступними для рослин. Втрати можуть сягати 20–30%.

Водночас амонійна форма азоту знижує його непродуктивні втрати після внесення в ґрунт, збільшуючи ефективність азоту на 25%. Крім того, амонійна форма не випаровується, як газоподібні сполуки, і майже повністю засвоюється кореневою системою (90–95% засвоєння). Також, на відміну від селітри, вона не призводить до концентрації нітратів у ґрунтових водах і ґрунті.

Ще на етапі польових досліджень сульфату амонію власного виробництва компанія «Українські мінеральні добрива» отримувала позитивні відгуки від аграріїв. При цьому використовують продукцію компанії як великі холдинги, так і фермерські господарства.

«Добриво брали для підживлення пшениці, ячменю та ріпаку. Перед тим, як обрати сульфат амонію, зробили попередній аналіз. У продукту «Українських мінеральних добрив» гранула гарної якості, не розбивається і не утворює пил, має гарну рівномірність і добре розчиняється. Це і стало вирішальним при виборі виробника», — розповідає Юрій Довбня, директор фермерського господарства «Тандем Ю.Г.».

Характеристики гранули сульфату амонію

З другого півріччя 2021 року в компанії планують запровадити окреме відвантаження дрібної і крупної гранули:

1. Міні-гранула – 2 - 3,9 мм. Для внесення через сівалку, чи розкидачем. Міні гранула має більш високу кількість гранул на см2. А також, завдяки малому розмір гранули швидше розчиняється.

2. Макро-гранула розміром 4-6 мм. Цей тип гранули має меншу схильність до злежуваності при тривалому зберіганні. Більший радіус внесення розкидачем. А також пролонгований термін розчинення.

Це ще більше підвищить однорідність гранулометричного складу добрива й дозволить більш точно вносити продукт на різних видах сільськогосподарської техніки.

Читати ще: Все, що необхідно знати про КАС — вартість, норми внесення та переваги

Основні показники гранули виробництва «Українських мінеральних добрив»:

✅ Відсутність дрібної фракції (<1 мм) знижує запилення продукту при транспортуванні, зберіганні, перевалці. Також дрібна фракція при внесенні продукту в польових умовах може бути переміщена поривом вітру в непрогнозовані ділянки поля.

✅ Висока міцність гранули (2–6 кг/гранулу) запобігає втратам дрібної фракції при транспортуванні, зберіганні, перевалці і внесенні та забезпечує більший радіус розкиду й рівномірність розподілу на полі.

✅ Швидкість розчинення — 6 хв. Розчинність — не менш важлива властивість мінеральних добрив. Саме від неї залежить швидкість, з якою корисні хімічні елементи потрапляють у ґрунтовий шар, а пізніше — у рослину. Висока швидкість розчинення забезпечує внесення корисних речовин із добривом у ґрунт у повному обсязі. При низькій — існує ризик вимивання добрива водою.

В компанії «Українські мінеральні добрива» зазначають, що розвивають широку мережу складів по всій країні. Торік продукцію компанії можна було придбати на 29 партнерських складах України. Доставка здійснюється в будь-яку точку держави автомобільним і залізничним транспортом та відвантажується в біг бегах по 900 кг.

Крім того, аграріям доступна широка лінійка кредитних програм в українських банках, зокрема ПУМБ, ОТП, Raiffeisen Bank Aval та Credit Agricole Bank, що дають можливість забезпечити відтермінування оплати до 12 місяців.

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою