Фонди, земля чи виробництво ЗЗР — куди інвестувати для максимального прибутку

23 грудня 2021 788 0

Ольга Ем, експертка в управлінні активами на фондовому ринку, генеральний партнер компанії «Vitis Advisors Group»

За матеріалами ElDala.kz, переклад з російської.

Глобальний ринок продовольства безперервно зростає майже два роки. Причина, звичайно ж, у пандемії, яка призвела до розриву у ланцюжках постачання та стимулювала накопичення запасів. У результаті індекс цін на харчові продукти ФАО у листопаді 2021 року виявився на 27,3% вищим за показник листопада 2020-го. У лідерах зростання – олійні культури. Не відстає й зерно: пшениця подорожчала до рекордного рівня за 10 років.

Тенденція продовжуватиметься, адже восени цього року на тлі газової кризи в Європі різко підскочили ціни на добрива. Це означає, що проведення посівної 2022 року коштуватиме фермерам вдвічі дорожче, ніж минулого сезону. Щоб компенсувати зростання виробничих витрат, доведеться збільшити ціни на кінцеву продукцію.

З одного боку, те, що відбувається, викликає занепокоєння щодо продовольчої безпеки. З іншого боку — відкриває для інвесторів можливості для вигідних вкладень.

Про те, як заробити на ринку харчових продуктів і засобів виробництва в сільському господарстві, сайту ElDala.kz розповіла Ольга Ем, експертка в управлінні активами на фондовому ринку, генеральний партнер компанії «Vitis Advisors Group».

Відкритий ринок

Експертка вважає, що вкладення у сільське господарство – це завжди правильний стратегічний хід для інвесторів.

Читати за темою: Купити квартиру за кукурудзу — як фермеру інвестувати у нерухомість

Ольга Ем

«Незалежно від того, чи знаходиться економіка в рецесії, чи на підйомі, людям треба їсти. Саме тому інвестиції в сільське господарство вважаються стійкими до рецесії. Ну і, звичайно ж, у міру збільшення населення у світі бачимо, що сільське господарство відіграє все важливішу роль», — зазначила Ольга Ем.

При цьому експертка додає, що у сільське господарство Казахстану інвестувати поки що занадто ризиковано. Тому зараз потрібно вибирати надійні інструменти, які пропонує закордонний фондовий ринок.

«Щодо Казахстану, то я просто не можу згадати тут якісь позитивні кейси, пов'язані з сільським господарством. На згадку приходять лише дефолти та збитки, починаючи з наших агрохолдингів-гігантів та закінчуючи квазідержавним холдингом «КазАгро». Жодних позитивних емоцій це не викликає. Тож поки що інвесторам краще дивитися на закордонні активи», — зазначила Ольга Ем.

Фонди та бонди

Перейдемо до рекомендацій про те, як заробити на світовому аграрному ринку, що зростає сьогодні. Ольга Ем виділяє кілька інструментів, які дозволять інвестору вкласти саме у той сегмент, який здається йому або найбільш перспективним, або найменш ризикованим. Вибір залежить від переваг кожної конкретної людини.

Читати також: Кредитна лінія — «швидкі» гроші для фермера у будь-який момент

Ольга Ем

«Одним із найбільш надійних можна вважати такий інструмент, як біржові фонди, ETF – Exchange Traded Funds. Вони диверсифікують позиції, інвестуючи у різні компанії в різних галузях сільського господарства. І ви можете обрати акції того фонду, чия позиція вам здається вигіднішою та надійнішою. У приклад наведу ETF Teucrium Soybean (SOYB)», — розповіла Ольга Ем.

Подібним чином вкласти можна у папери пайового фонду, який є продуктом великого інвестиційного банку, як-от Morgan Stanley, або великої керівної компанії на кшталт Fidelity Global Commodity Stock Fund (FFGCX) і North Square Oak Ridge Global Resources & Infrastructure Fund (INNAX). У цьому випадку роздрібному інвестору також забезпечено прозорість і захист від шахрайства.

Ще консервативним методом інвестицій у сільське господарство може бути купівля бондів тих країн, в економіці яких аграрне виробництво займає значну роль, це Бразилія чи Єгипет. Так, дохідність тут низька, зате безпека вкладень – майже 100%.

«Також можна пошукати сільгоспбонди великих міжнародних інститутів розвитку, що спеціалізуються на аграрному секторі», — підказала Ольга Ем.

Прибуток з землі

Оптимальне співвідношення ризику та прибутковості дозволяє забезпечити наступний інструмент, про який розповіла експертка. Він пов'язаний із володінням сільгоспугіддями. Причому також зарубіжними.

Тут настав час згадати слова Марка Твена: «Купуйте землю, Бог її більше не робить».

Читати ще: Скільки коштуватиме земля у 2022 році — прогноз експертів

Ольга Ем

«Якщо інвестор любить нерухомість, то він може вкласти у сільгоспземлі. Існують так звані фермерські фонди нерухомості (REIT – Real estate investment trust), які інвестують у придбання селянських господарств по всьому світу, — це США, Латинська Америка, Європа. Приклади фермерських REIT – Farmland Partners Inc (FPI) та Gladstone Land Corporation (LAND). Чим вигідне вкладення у такі фонди? Якщо ми вирішимо купити землю безпосередньо, нам потрібно буде акумулювати значну суму. А у випадку з фермерським REIT поріг входу набагато нижчий, адже придбати можна якусь частку у вигляді їхніх акцій і чекати зростання, короткострокового або довгострокового, залежно від стратегії інвестора», — пояснила екпертка.

Суть діяльності фондів — купівля сільгоспугідь із наступним здаванням в оренду фермерам. Такий формат дозволяє диверсифікувати ризики, адже ферми в портфелі кожного фонду відрізняються як за спеціалізацією (рослинництво і тваринництво), так і за набором вирощуваних культур чи тварин. Підсумкова дохідність фонду залишається стабільною, оскільки якщо цього сезону ціна на якусь культуру або продукт тваринництва падає, то це компенсується зростанням за іншими видами сільгоспсировини. Також важливо, що ферми знаходяться в різних частинах світу, а це знижує кліматичні ризики – якщо посуха негативно вплине на врожай у Канаді, наприклад, стабільність фонду забезпечать високі врожаї в Європі чи Аргентині.

«Ці інвестиційні фонди структуруються керівними компаніями, які виводять їхні акції на біржу, на публічні фондові ринки, і таким чином у них можуть вкладати навіть роздрібні інвестори, а не лише кваліфіковані. Тобто будь-хто може звернутися до фондового брокера, відкрити рахунок, завести туди гроші, сказати брокеру торговий код обраного паперу і купити ці акції. Все зрозуміло та прозоро. Так само будь-якої миті ці папери можна продати — вони суперліквідні», — говорить Ольга Ем. 

Зростання на добривах

Якщо інвестора не цікавить перспектива стати лендлордом через купівлю акцій REIT, то його може зацікавити можливість придбання акцій вертикально інтегрованих компаній — від вирощування сільгоспсировини до переробки, пакування та постачання у торгові мережі готових харчових продуктів.

«Саме така повна структура забезпечує виробнику найвищу рентабельність. Наприклад, такі як Fresh Del Monte Produce Inc (FDP), Adecoagro SA (AGRO) і Cresud (CRESY). Це великі, найстійкіші гравці ринку», — каже експертка.

Читати за темою: Український сульфат амонію: Коли своє — не значить гірше?

Ольга Ем

Дуже цікавий варіант інвестування в аграрний сектор, який також обіцяє високу прибутковість із прийнятним рівнем ризиків, – купівля акцій компаній із супровідних галузей. Тобто тих виробників, які забезпечують фермерів засобами виробництва – добривами, сільгосптехнікою, насінням тощо.

«Наприклад, інвестор може хвилюватися, що трапиться неврожай чи впаде ціна на якісь культури. У цьому випадку від ризику захищені супутні галузі. Адже техніку чи добрива фермер купує у будь-якому разі. Особливий інтерес для інвестора становлять компанії, які займаються, по-перше, виробництвом добрив та насіння, по-друге, виробництвом сільгоспобладнання, по-третє, це дистриб'ютори та переробники сільгоспсировини», — пояснила Ольга Ем. 

У сегменті добрив та насіння експертка виділила дві компанії, акції яких показали цього року дуже гарне зростання. Це Nutrient Limited (NTR) та The Mosaic Co. (MOS). Папери NTR з початку року зросли з $48 до $68 (на 42%), папери MOS – з $22 до $34 (на 54%). З урахуванням зростання цін на добрива ці вкладення виявилися одними з найцікавіших.

Щодо виробників сільгоспмашин та обладнання, то експертка виділяє Deere & Co. (DE) та AGCO Corp. (Agco). У сегменті переробки сільгоспсировини та дистрибуції харчових продуктів привертають увагу цінні папери Archer Daniels Midland Co. (ADM) та Bunge Limited (BG). Всі ці компанії також показали хорошу динаміку зростання цього сезону.

«Цей варіант можна рекомендувати для консервативних інвесторів, які у будь-якому разі отримуватимуть дуже хорошу віддачу», – наголосила спікерка.

Нелегальний Agricoin

Якщо говорити про інвестиції з найвищим ризиком, то зараз Ольга Ем називає ними вкладення в криптовалюти, пов'язані з аграрним сектором. Перспективи втратити вкладення тут настільки великі, що експертка не рекомендує ними користуватися. Тим більше, що криптовалюти досі переважно не легалізовані.

Дивитись також: Біткоїн для фермера ― що аграрії знають про криптовалюту?

Ольга Ем

«Звичайно, сама специфіка криптовалют і технологія блокчейну можуть стати дуже вигідними для сільгоспвиробників. Вже й сьогодні існують так звані агрікоїни, але є дуже висока ймовірність нарватися на недобросовісного емітента. Тому, приймаючи рішення вкласти в такий інструмент, потрібно триста тисяч разів перевірити, уважно вивчити проспект випуску, щоб зрозуміти, хто стоїть за проєктом», – зазначила Ольга Ем.

Якщо ми раптом побачимо, що той же John Deere випускає криптовалюту, вартість якої буде прив'язана до цін на сільгоспобладнання, чому б її не купити. Але в цьому випадку потрібно ретельно перевірити, щоб емітент цієї криптовалюти був афілійований з John Deere. А якщо це буде якась незрозуміла компанія, ще й пов'язана з офшорами, ризик втратити вкладення занадто високий.

Іншими словами, криптовалюти сьогодні схожі на гру в рулетку, коли передбачити рух ринку не в змозі навіть експерти.

Водночас існує інструмент інвестування, який хоч і пов'язаний із високими ризиками, але цілком підходить для грамотного спеціаліста в аграрному бізнесі. Адже він ці ризики зможе прорахувати і добре заробити.

Тому інвесторам, які хочуть отримати максимальну вигоду від зростання цін на конкретний вид сільгосппродукції, експертка радить вкладення у ф'ючерси.

«Цей варіант підходить більш досвідченому інвестору, який аналізує ринок і може передбачити, куди той рушить у майбутньому. Займатися торгівлею ф'ючерсними контрактами також можна на біржі через брокера. Віддавати наказ на купівлю та продаж ф'ючерсів можна на конкретний актив – контракти на постачання кукурудзи, пшениці, сої, цукру, кави та бавовни. Тут виникають додаткові ризики, але й прибуток можна отримати набагато більший. Такий варіант підходить тому інвестору, хто хоче не захеджуватися (тобто застрахуватися), а саме заробити», — зазначила Ольга Ем.

Торгівля ф'ючерсами по сільгосппродукції йде в основному на товарній біржі Чикаго, CME – Chicago Mercantile Exchange.

На завершення зазначимо, що зараз пшениця на світових біржах продовжує дорожчати. Але найцікавіше ще попереду – традиційно пік цін припадає на весну.

© Сергій Буянов, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus