Крафтові українські напої до святкового столу

Крафтові українські напої до святкового столу

19 травня 2021 14620 0

За щоденними графіками цін на зернові, посівною кампанією, звітами USDA та земельними питаннями ми й самі не помітили, як сайту Kurkul.com стукнуло 6 років. Увесь цей час ви були разом з нами, а ми намагались бути максимально корисними та стати справжнім онлайн-асистентом фермера. 

Разом ми розбиралися у законодавчих перипетіях, вивчали технології вирощування культур та шукали шляхи підвищення рентабельності у тваринництві. А ще вчились точному землеробству, робили огляди технічних новинок, ділились досвідом та емоціями бувалих фермерів.

Ми пережили разом і ліквідацію та відновлення профільного міністерства, і зміни законодавства, і карантинні та експортні обмеження. І сьогодні ми теж будемо працювати для вас, але в кінці робочого дня запрошуємо приєднатись до святкування та відкоркувати пляшку чогось міцного за наше здоров’я! 

Тостами та побажаннями діліться в коментарях! А також пишіть, яким напоям віддаєте перевагу та чи цікава вам тема крафтового алкоголю в Україні. Нам от — цікава, а тому ми зібрали цілу колекцію локальних виробництв у своєму списку «Варто спробувати». Можемо підказати і вам, чим наповнити склянку за хорошої нагоди.  

Отже, до вашої уваги невеличка підбірка українських крафтових напоїв, що неодмінно заслуговують на увагу.

Абсент «Зелена Мавка»

Абсент «Zelena Mavka» виготовляється за рецептом XVIІI століття на основі лікарських трав і спецій. При його виробництві не використовуються штучні барвники та добавки.

Основою цього абсенту є дистилят з вмістом масел полину, фенхелю, зірчастого анісу, кардамону, кориці, чебрецю та м'яти. Колір — полин, гісоп.

Це крафтовий напій вироблений маленькими партіями за індивідуальним рецептом. Придбати його можна в офіційному онлайн магазині в Facebook. Напій пропонується в пляшках 50, 100 і 500 мл.

Читати також: Валерій Петров: Органічні вина ― не від хорошого життя

Контабас «Контапел»

Контабас — це старовинний український напій, який виготовляється на основі спеціально підготованого дистиляту та витримується у скляних кубах на свіжозрізаних бруньках чорної смородини. Через те що бруньки природним способом можна зрізати лише раз на рік, виготовлення напою є дуже трудомістким та дорогим. До 1900 року заможні українські пани із задоволенням виготовляли цей напій для себе і рідко продавали.

А історія сучасного бренду, під назвою Контапел, на честь його засновників, братів Пелехів, розпочалася у 2018 році. У закарпатському селі брати знайшли льох, де було понад 90 л контабасу і звичайний шкільний зошит із розписаними рецептурами різних напоїв та страв починаючи з 18 ст. Тож сьогодні смак історії можете відчути і ви.

Медове вино «Сікера»

«Сікера» – найбільше схожа за рецептурою на питні меди, що були широко відомі й популярні ще за часів Київської Русі. Виготовляють напій у медоварні «Медовий спас» на основі меду, ягідних і фруктових соків і чистих культур дріжджів, використовуючи соки вишні, чорноплідної горобини, ожини, смородини та яблук. 

Витримують напій в дубових бочках. Вміст алкоголю в медових винах не перевищує 14%, а смак не схожий на жодне з традиційних вин.

Читати за темою: Микола Корнієнко: В Україні таких площ винограду, як ми, ніхто не садить

Настоянка на бджолах «Хані Баджер»

Тема бджільництва для Kurkul.com дуже близька, тож не дивно що медові напої ми згадуємо у цьому матеріалі не раз.

Сімейне підприємство «Хані Баджер» взяло собі за мету зібрати колекцію старовинних рецептів напоїв з усіх регіонів України. Один з таких рецептів — настоянка на бджолах із Житомирщини, що містить компоненти меду, пилку, маточного молочка, прополісу, воску. Варто спробувати!

Українська дистилерія Faine Zillia

Компанія Faine Zillia пропонує якісний дистилят із використанням виключно натуральних трав, ягід, насіння та плодів. Більшість напоїв ви не зустрінете у звичайних магазинах, тож оцінити якість і смак ви можете замовивши їх на сайті виробника

Дистиляти, що використовуються при створенні настоянок і ратафій, виготовляються лише з натуральної сировини, а в процесі другої перегонки на колонах з сильним укріпленням, позбавляються усіх шкідливих речовин, що зазвичай утворюються під час бродіння. Інгридієнти, на яких настоюються напої, теж є лише натуральними травами, насінням чи плодами.  

Читати ще: Шато Чизай: дух Закарпаття в кожному келиху

Палинка із Закарпаття

«Перша закарпатська палинчарня» виробляє міцні алкогольні напої з плодових спиртів – традиційних для Закарпаття натуральних фруктових дистилятів, відомих як палинка.

Виробляють палинку без хімічних консервантів, ароматизаторів, підсилювачів смаку та інших промислових смакових добавок чи барвників. Це унікальний та автентичний напій, який ви неодмінно маєте спробувати, якщо хочете дізнатися, що на Закарпатті цінують найбільше.

Крафтова дистилерія «Геньо та Вовкулака»

Наливки, настоянки та дистиляти від Вовкулаки Семеновича, як твердять автори, народилися в результаті активних лабораторних дослідів. Головне завдання було — віднайти відмінні смаки та оптимальні дози, які б тримали звіра всередині, не завдавали шкоди здоров'ю і підтримували хороший настрій. Замовити колоритну продукцію можна на офіційному сайті.

Малинові напої «Галицької Сороки»

Після однієї спроби зробити з ягід малини вино і пригостити ним друзів, для СФГ «Галицька Сорока» все змінилося. Напій знайшов свого поціновувача і в перший же рік було розлито 700 пляшок малинового вина.

Сьогодні сімейне господарство формує власну лінійку моносортових вин. Перевага малини над виноградом у тому, що урожай збирається не раз на рік, а декілька, що дозволяє експериментувати із сортами та шукати нові смаки.

Читати також: Пивне ремесло. Місцевий Varvar

Valley Moonshine

«Шалена індичка», «Позивний Август», «Вуйко Сем» та «Пан Макар» — це не що інше, як назви віскі, виробництва Valley Moonshine. І судячи з відгуків на сторінці у facebook, смаки напоїв у них не менш оригінальні. Компанія виробляє кукурудзяний, солодовий та медовий віскі, джин, бренді та фруктові дистиляти.  

Органічні напої BlackBeetle Distillery

Символом органічної крафтової дистилерії BlackBeetle Distillery є жук-олень, занесений до Червоної Книги багатьох країн. Його важко знайти у місцях з поганою екологією. У компанії цінують чистоту, цілісність та гармонію природи та піклуються про її збереження. «Технологія та стиль виробництва напоїв BlackBeetle орієнтовані на чистоту продукту, яка відчувається як рецепторами, так і серцем», — стверджують автори.

Українська земля багата рецептами напоїв, які не перелічити. Тож ми, мабуть, зупинимося на цьому невеличкому списку, щоб розпалити вашу цікавість та жагу до пошуку автентичних рецептур. А коли будете відкорковувати пляшку такого напою — підніміть келих і за Куркуля ;).

© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus