Ефективне протистояння рейдерам — як фермеру захистити земельний банк

Ефективне протистояння рейдерам — як фермеру захистити земельний банк

1 жовтня 2021 7327 0

Нерідко українські виробники стикаються з рейдерськими атаками або захватами, які зазвичай відбуваються під час жнив. І це може стосуватись не лише активів підприємства, а й вирощеного врожаю чи земельних ділянок.

Ми вирішили зібрати чек-лист дій для фермера, як убезпечити своє господарство від рейдерства та недобросовісних конкурентів. Про найпоширеніші види рейдерства, фактори, які приваблюють зловмисників, та про те, як запобігти землевпорядному рейдерству, розповів засновник і керівник компанії Feodal.Оnline Андрій Дем'янович.

Відтінки рейдерства  

Аграрне рейдерство можна умовно розділити на 3 найпоширеніші типи: 

✅ юридичне;

✅ майнове;

✅ у вигляді конкуренції.

Читати за темою: Війна за оренду паїв: Карта термінів договорів допоможе вижити

«Білі» рейдери використовують прогалини в корпоративному законодавстві

Юридичне рейдерство зазвичай базується на ретельно спланованій та організованій кампанії, що нерідко вибудовується на прогалинах у законодавстві й маніпулюванні фактами. Або ж це можуть бути звичайні «чорні реєстратори/нотаріуси».

«Необхідно розуміти, що дії «білих» і «чорних» рейдерів різняться. Перші, використовуючи прогалини в корпоративному законодавстві, прагнуть встановити свій контроль над підприємством. Другі — використовують переважно протиправні прийоми: фальсифікацію та незаконне вилучення документів підприємства», — розповів Андрій Дем’янович. 

Майнове рейдерство полягає у заволодінні не самим підприємством, а здебільшого вирощеним урожаєм. Розповсюджені дії — зловмисники в розпал жнив заганяють на чуже поле свою техніку, виставляють охорону, швидко збирають та вивозять зерно. 

«Боротися з цим видом рейдерства дуже складно. Оптимальним виходом із ситуації стане виклик на місце адвоката й поліції. До їхнього приїзду слід почати відеофіксацію, а також зібрати контакти очевидців, які могли б виступити свідками у суді. Також обов’язково слід підготувати документи на право користування даним полем і надати поліції», — пояснив експерт. 

Нерідко використання прогалин у земельному банку сусіда теж називають рейдерством, хоча насправді це поширений вид конкуренції, який також застосовують під час жнив або збиральних кампаній. Андрій Дем'янович акцентує, що від такого рейдерства можна захиститись та навіть попередити його.

«Найкращий захист від такого типу рейдерства — підготовка і постійний моніторинг речових прав на земельні ділянки в межах ваших володінь. Адже якщо у господарства безлад у зембанку — це пряма можливість конкуренції, яка часто буває непорядною», — розповів спеціаліст. 

Читати також: Як продати або купити землю — покрокова інструкція для фермера

Андрій Дем'янович, засновник і керівник компанії Feodal.Оnline

За словами засновника та керівника компанії Feodal.Online, бувають випадки, коли колишній або діючий співробітник господарства може використовувати знання про упущення у зембанку на свою користь та маніпулювати. У такому випадку експерт рекомендує обмежити повноваження особи-підписанта або директора в статуті, вжити інших обмежувальних юридичних заходів та налагодити комунікацію з реєстратором.  

Землевпорядне рейдерство

Під час підготовки до землевпорядного рейдерства конкуренти шукають певну жертву-землекористувача з наявними проблемами та прогалинами у земельному банку. А далі, використовуючи ці знання, створюють неконструктивну конкуренцію: переманюють пайовиків, реєструють договір на ділянку, на якій вже час косити врожай, абощо. 

«У випадку «вільної» ділянки без інших речових прав процес реєстрації права користування нею, як відомо, не залежить від періоду року або від того, чи дозрів на ній врожай. Тому ваш сусід може легко прийти на бажану ділянку і скосити ваш врожай. І ви залишитесь без землі і без прибутку», — наголосив Андрій Дем’янович. 

Читати ще: Як купити або продати земельну ділянку — алгоритм дій для фермерів

«Сірі земельні ділянки» — ділянки без договорів оренди

Експерт акцентує, що єдиний захист від такого рейдерства — наведення ладу у земельному банку, бачення своїх земель та конкурента, а також контроль строків договорів оренди. У випадку упущення моменту, коли договори оренди надійшли на підписання і реєстрацію, повернути справи на «минулий лад», скоріш за все, не вийде. 

«Це витрати часу на комунікацію, друк договорів і платіжок. Коли ви побачите реєстраційну дію, яку видають мінімум через 3 дні з моменту подачі заяви, тоді розумієте, що не тільки втратили земельну ділянку, але і не повернете її», — зазначив фахівець. 

Товаровиробникам слід звернути увагу, що для договорів оренди, які були зареєстровані до 2013 року в Державному агентстві земельних ресурсів України, необхідно провести процедуру перенесення з внесенням відомостей до ДРРПНМ. У іншому випадку це буде «слабким місцем» агропідприємства.

«Те, що у вас в архіві гарно складені такі договори, не означає, що ви захищені від рейдерства. Тому що зареєстровані договори оренди в ДЗК і не занесені до ДРРПНМ можна зареєструвати повторно. Часто зустрічаються випадки такого подвоєння. Тож конкурент таким чином може легко створити на ваших масивах «шахматку». Це дуже поширене явище для старих підприємств, які вважають, що у них все гаразд. А гарантія захисту на сьогодні — дані в ДРРПНМ», — розповів Андрій Дем’янович. 

«Мед» для рейдера

На практиці існують три основні чинники, за наявності хоча б одного з яких будь-яке аграрне підприємство може стати привабливим для землевпорядного рейдерства:

✅ Погана репутація господарства.

✅ Колишні робітники, які можуть продати інформацію про прогалини в зембанку фермера.

✅ Розуміння можливостей на певній території: наявність ділянок без зареєстрованих договорів оренди, які можна взяти у користування.

Читати за темою: 6 проблем купівлі-продажу землі + бонус

Жоден рейдер не зможе забрати всі землі у господарства, яке веде правильну комунікацію з орендодавцями

У випадку поєднання цих пунктів фермер стає легкою жертвою для рейдера. На думку Андрія Дем’яновича, у боротьбі та попередженні таких «захватів» земель важливо вести комунікацію з власниками земельних ділянок, оскільки жоден рейдер, навіть за наявності безладу у зембанку, не зможе забрати всі землі у господарства, яке веде правильну комунікацію з орендодавцями.

«Звичайно, частина пайовиків змовиться на кошти, проте частина залишиться, адже ви ведете з ними комунікацію і налагодили гарні людські відносини», — пояснив спеціаліст. 

Превентивні заходи

Найкраща «пігулка» проти землевпорядного рейдерства — проведення аудиту й аналіз інформації, яка присутня в реєстрах. Адже доступ до інформації, розуміння своїх проблем і рух у напрямку їх вирішення гарантує нівелювання привабливих умов для рейдера.

Читати також: Як перемогти у війні за паї — фронтові будні фермера

Система Feodal.Land

Найдієвіший варіант дій для фермера, за словами Андрія Дем’яновича, — проведення землевпорядного аудиту земель всієї громади або тих адміністративних одиниць, у яких знаходяться масиви підприємства, та постійний контроль земель у єдиній системі.

«У такій системі, як Feodal.Land, фермер може оперативно отримати інформацію по кожній ділянці з ДЗК та ДРРПНМ, загальну аналітику, візуалізацію термінів договорів оренди та багато іншого. Функціонал системи дозволить побачити упущення, котрі необхідно нівелювати», — розповів фахівець.

У результаті аудиту товаровиробник може бачити земельні ділянки без зареєстрованих договорів оренди, з’ясувати, чи належать ці землі до категорії «мертвих», якщо так — брати ці землі в управління спадщиною і отримувати швидке наповнення зембанку. А якщо це землі живих громадян — пропонувати оренду або купівлю цих земельних ділянок власникам, аби набути якомога більше землі у користуванні в межах масивів господарства. 

Альтернативний варіант — купівля невеликих підприємств у межах масивів фермера, адже розширювати зембанк набагато легше, маючи якусь базу. 

«Якщо ви придбаєте підприємство з 500 га землі, а перед цим провели землевпорядний аудит і зрозуміли, що маєте всі шанси розширитись до 2 тис. га, ця інвестиція зіграє перспективу. Фактично, ви зможете майже безкоштовно розширити зембанк внаслідок аналізу земельного банку до купівлі та під час роботи у межах цих територій», — додав експерт. 

Пам’ятайте, що вкладати кошти в бізнес, який щохвилини можуть забрати, — марна справа. Необхідно запобігати випадкам рейдерства та контролювати свої земельні масиви. Тоді ви не лише залишитесь «на плаву», але й зможете ефективно конкурувати з іншими підприємствами. 

Компанія Feodal.Online готова розповісти кожному агровиробнику про функції та можливості системи. Для цього звертайтесь за тел. 067 10 20 10 6, Євгенія. Долучайтесь до діджиталізації та не втрачайте орні масиви!

© Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою