Сушка кукурудзи

Практичні поради фермерам, як зберігати та сушити кукурудзу

20 грудня 2021 9547 0

Урожай кукурудзи у 2021 році більший, ніж у попередньому, і сушити її доводиться також більше — вологість зерна знаходиться в діапазоні 20-35% при базисі 14%. Цього року дощі заливали культуру навіть у традиційно засушливій Харківській області. Про Західний регіон і говорити нічого — вологість зерна тут завжди вища, ніж всюди. Для того, щоб допомогти розібратися у правильності проведення сушки кукурудзи, на допомогу аграріям прийшла освітня платформа «Культиварій», яка розробила новий навчальний курс «Цариця Полів». Ґрунтуючись на порадах від директора «Білозаводського елеватора» Сергія Щербаня, ми зібрали 5 основних аспектів, на які варто звернути увагу.

Формування сушильної партії зерна кукурудзи

«Коли спеціалісти починають говорити про формування таких партій, думки різняться. Хтось говорить, що волога зерна у партіях має бути з кроком 1-2%, я вважаю, що між партіями різниця у волозі кукурудзи повинна бути 5%, не менше», — радить директор «Білозоводського елеватора» Сергій Щербань.

Читати за темою: Кукурудза — яким буде урожай, ціна сушки та прогнози

Сергій Щербань, директор «Білозоводського елеватора»

За його словами, один-два проценти у різниці вологості можуть бути лише похибкою приладу, який вимірює вологу. І щоб формувати партії з такою різницею у волозі, потрібно мати велику кількість місткостей, а цього фермери не можуть собі дозволити. Тому така похибка вологи у партіях кукурудзи неефективна. Тож формувати партії потрібно щонайменше з різницею 5% від базисних показників, а це 14%.

Формувати партії потрібно, щоб зерносушарки рівномірно сушили зерно. Дуже важливо звертати увагу на тривалість зберігання вологого, а особливо дуже вологого (більше 20%) зерна перед сушінням. Якщо його перетримати у хоперах, то можна отримати потемніння зародку зерна, і це вплине на якість кукурудзи на виході.

Сушіння зерна до показників вологості 14-15% 

Важливо знати, що кукурудзу не можна сушити нижче показників вологи 14%. Інакше пересушене зерно буде травмуватись.

Сергій Щербань розповідає, що коли кукурудза йде на елеватор з вологістю 20% і нижче, з нею не виникає проблем у сушці. А ось якщо волога 25-30%, то зерно потребує вже більше уваги. Таке зерно потрібно сушити повільніше, інакше при високих швидкостях сушки та високих температурах сушильного агента (повітря, що нагріте до відповідної температури) можна отримати дуже неякісну кукурудзу, яку ви не зможете продати за гарну ціну.

Вибір типу зерносушарки

Шахтні зерносушарки більш ефективні для сушіння дуже вологого зерна, адже їхня висота дозволяє повільно сушити зерно і не травмувати його.

«Чим вища шахта зерносушарки, тим краще для дуже вологого зерна. Зерно там знаходиться довше, що важливо для сушки зерна з вологістю понад 20-25%. Час перебування зерна у шахті має бути не менше 2,5 годин», — наголошує практик.  

Читати також: Дорожня карта будівництва фермерського елеватора з нуля

Чим вища шахта зерносушарки, тим краще для дуже вологого зерна

Температура сушильного агента для кукурудзи в ідеалі повинна бути 90-110°C, розганяти зерносушарку до температури вище 130°C недопустимо, тому що це веде до руйнування зернівки у кукурудзі. Саме зерно не треба нагрівати вище 60°C. Зерно потрібно сушити прямими топковими газами та звертати увагу на ККД палива.

Сушіння кукурудзи методом «відлежки»

Високо вологу кукурудзу можна сушити методом «відлежки» або «відпотівання». За цією технологією ми кукурудзу «проганяємо» через шахту зерносушарки швидше ніж за 2,5 години, інтенсивно її нагріваємо і вигружаємо з зерносушарки без охолодження у підлоговий склад або у металевий хопер.

Зазвичай така кукурудза виходить з температурою 40-45°C та з вологою 17-18%.

У силосі або у складі вона повинна пролежати (бажано з активним вентилюванням знизу) плюс-мінус 24 години. За цей час волога у зерні перерозподіляється і відбувається видалення зайвої вологи до показників 14-15%.  

Читати ще: Віктор Золотько: Кожен фермер має розуміти — економія на сушці зерна матиме наслідки

За методом «відлежки» після шахти зерносушарки кукурудза у силосі або на складі повинна пролежати 24 години

Зберігання кукурудзи у складах 

При виборі елеватора для кукурудзи потрібно розуміти, що зберігання у складах для цієї культури більш комфортне, економне та вигідніше.

«У складах висота падіння зернової маси на бетонному покритті значно менша, це 6-7 метрів, на відміну від металевих місткостей, де висота понад 20 метрів. Тож у складах кукурудза менше б’ється», — констатує Сергій Щербань.

За його словами, биті зерна йдуть у відходи другої категорії, і якщо у елеватора дуже високі силоси, потрібно розуміти, що генерувати так звану «січку» вони будуть більше. Скоріш за все елеватори можуть підстрахуватися і «перекладати» ці відходи на поклажодавців. 

Різні елеватори рахують по-різному, але зазвичай чим більша вологість кукурудзи, тим більше відходів другої категорії вам добавляють при перерахунках.

Читати за темою: Металевий силос чи підлоговий склад — економіка зберігання для фермера

При виборі елеватора для кукурудзи потрібно розуміти, що зберігання у складах для цієї культури більш комфортне, економне та вигідніше

«Чому так трапляється? При швидкому сушінні зерна, а тим паче потім при закладанні його у силоси, неминуче формується ця січка. А чим більша вологість, тим більший шанс, хоча це й не факт, отримати більше битого зерна кукурудзи», — пояснює експерт.

Він радить відходи другої категорії, які з вас списали, забирати собі. Ви на них маєте право.


У матеріалі описана лише частина важливих знань про сушку і зберігання кукурудзи. Більш докладні і розширені знання можна буде отримати на курсі «Цариця Полів». Якщо коротко, то це 44 відеолекції по 30 хвилин кожна, 8 практичних занять та 3 виїзди у господарства, де аграрій зможе плідно поспілкуватися з колегами та спікерами курсу, що знаються на кожному етапі повного операційного циклу виробництва кукурудзи. 

© Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus