Індія vs США — хто виграє битву за експорт пшениці?

Індія vs США — хто виграє битву за експорт пшениці?

19 травня 2022 766 0

За прогнозами експертів, попит на пшеницю цьогоріч буде шаленим, що відіб’ється й на ціні пшениці. Сьогоднішня ситуація з експортом українського зерна зовсім незрозуміла, і передбачити чи спрогнозувати участь України в цьогорічній битві за ринки досить важко. Втім, крім України, є ще 2 лідери ринку — Індія та США, які можуть поборотись за продаж пшениці цього року. На цю тему вчора в Trend&Hedge Club провели Zoom-конференцію, де експерти з цих двох країн висловили своє бачення проблеми. Тому в сьогоднішньому матеріалі Kurkul.com розповідаємо про підсумки зустрічі.


Індія 

Коментує Сандеп Бансал, представник Grain flour India pvt ltd

Індія один з найбільших виробників пшениці у світі, але при цьому і найбільший споживач. На врожай пшениці в країні впливають різні тригери. Зокрема — це збільшення витрат на виробництво пшениці. До того ж багато фермерів надали перевагу вирощуванню олійних культур. Тому такі тенденції нам вказують на поки що невеликий дефіцит зерна пшениці.

«Щодо споживання та експорту, ми розраховуємо на 87-88 млн т. Яка причина такої цифри і як ми до неї дійшли? У 2021 р. ця цифра була на 5,7 млн т більша. Втім торік, влада дозволила розпродати надлишкові запаси. Виручені кошти використали для деяких програм. Зокрема, допомогу людям в Індії, які живуть дуже бідно. По-друге, розв’язали проблему зі зберіганням зерна», — зазначив експерт. 

З його слів, 2021-2022 рр. мав стати перспективним для пшениці. Проте, спершу випали сильні опади, деякі зони були сильно підтоплені. На зміну їм прийшла найспекотніша погода за останні 22 роки. У результаті склалась ситуація, що посівні площі пшениці зменшились.

«Негативно на майбутній врожай вплинули: зменшення площ, дефіцит добрив, підтоплення, спека. Пшениця була не така приваблива, як інші культури», — додав Сандеп Бансал.

Читайте також: Як зекономити при посівній: ТОП-5 порад від фахівців

Якщо порівняти виробництво та споживання пшениці в Індії, то рівень виробництва щороку скорочується, а споживання навпаки збільшується. З графіку видно, що баланс на цей рік становить 40%. Проте слід врахувати, що ще 10-15% майбутнього врожаю пшениці буде втрачено, через погодні умови. Відповідно запаси країни складуть 7,5 млн т.

Виробництво і споживання пшениці в Індії

«Ми очікували, що зможемо експортувати. Але наше міністерство с/г вирішило зробити тут паузу, бо прогнози щодо майбутнього врожаю непевні. Враховуючи повідомлення з різних штатів про підтоплення та посуху, нам самим може не вистачити. Загалом, думаю, надлишок можна буде експортувати. У квітні ми продали на зовнішні ринки 1,5-1,7 млн т зерна пшениці, а в травні — 0,7-0,9 млн т. Наразі все зупинилось», — коментує представник Індії.

Як відомо, будь-яке політичне втручання впливає на ціну на ринку. Проте заявки міністерства с/г Індії, не сильно вплинули на світову вартість пшениці.

«Зупинка експорту обвалила ринок в п’ятницю на 5-7%. У понеділок ціна відновилась, тому що в нас не було таких надлишків, які б вплинули на загальний ринок. Тобто незначне коливання на внутрішньому ринку відбулось, суттєвого впливу не відбулось», — розповів аналітик. 

Тобто все напряму залежатиме від майбутнього врожаю. І після жнив країна зможе відновити продаж пшениці. Втім ключовими ринками для Індії стануть сусідні країни — це Шрі-Ланка, Бангладеш, Індонезія. 

«Це графік виробничих потужностей і можливостей для експорту. Бачимо, що ситуація, яка склалась вже повторюється: є роки що ми не експортували, є що взагалі імпортували, є що поєднували те і інше. Ця тенденція ніколи не була постійною. Думаю, можливо у 2023 р.ми зможемо досягти запасів в 20 млн т», — підсумував він. 

Імпорт, експорт та залишки пшениці

Втім, наведені вище прогнозовані цифри виробництва та залишків різняться від аналітичних даних USDA. На думку фахівця, головна проблема в тому, що в США не знають реальної ситуації з внутрішнім споживанням пшениці.

«З серпня я прогнозував що запаси Індії будуть 20 млн т. Коли USDA заявило що в нас буде 28,3 млн т. Мабуть, вони не знають реальні цифри по споживанню. На основі чого таке припущення не зрозуміло. Їхні цифри вводять в оману», — здивувався Сандеп. 

Надалі, він вважає, що кількість вирощуваної пшениці кардинально не зміниться, оскільки це економічно найбільш доцільне зерно в порівнянні з кукурудзою та ячменем, як для споживача, так і для фермера. Її споживання не буде зменшуватись і це сприятиме дефіциту.


Сполучені Штати Америки

Коментує Ян Флаг, Американська асоціація пшениці

США вирощує різні види пшениці: озима та яра, м'яка — та що на експорт, вирощується на Півдні країни, а на Півночі — тверді сорти — це для внутрішнього споживання. Також є червона тверда пшениця — розпорошена по всій США, як сівозміна. Тверду озиму пшеницю використовують для муки, тверду яру для бубликів, подового хліба, тіста піци, м’які пшениці — для печива тортів та експорту в Південну Америку, а тверда біла або нішева — для виробництва пасти та кус кусу. Останньої вирощується зовсім небагато.

Вирощування пшениці у США

«Наразі, ринок пшениці переживає неспокійні часи, зокрема, що стосується короткострокових прогнозів. Минулого року, через велику посуху, ми отримали дуже низькі перехідні запаси. Тобто ми не маємо великої подушки безпеки. До того цьогорічні площі під культуру трішки зменшились», — прокоментував представник асоціації.

Згідно з даними USDA, перехідні запаси пшениці становлять 18 млн т. Минулого року цей показник був на рівні 32 млн т. Тобто за рік запаси впали на 50%. 

«Якщо подивитись на засіяні площі в США, то минулих років вони були стабільними. Посіви під традиційні сорти зменшилась, проте додались ГМО-сорти. Проте, на зменшення кількості пшениці вплинуло виробництво етанолу та біодизелю. Також складнощів додає і дефіцит та стрімке здорожчання добрив», — розповів американець. 

Витрати на вирощування пшениці

З його слів, якщо подивитись на загальний графік споживання, то цьогоріч запаси та експорт будуть меншими. Передбачається 21 млн т пшениці на експорт. Проте на думку експерта, цей показник може змінитись.

«На цю цифру можуть вплинути багато факторів. Думаю, цей показник буде десь 23-25 млн т. Наразі потенціал врожаю оцінюється у 25-27% — це гарний показник наразі», — зауважив він.

Щодо експорту, то головним торговельним партнером США на ринку пшениці стане Мексика, а також Філіппіни, Японія, Нігерія. Також очікується, що 10% пшениці експортують на Близький Схід і в Північну Африку. 

«Нам туди було завжди дорого експортувати. Тому ці покупці перейшли на регіон Чорного моря. Через війну в Україні, експорт з цього регіону неможливий. Тому США зможуть компенсувати частково нестачу зерна в цьому регіоні, оскільки врожаїв високих не очікується. Щодо запасів на кінець періоду, то цифра буде 17 млн т», — вважає експерт.

Він додав, що попит цього року на пшеницю буде високий. Ціни залежатимуть від того, що відбуватиметься на ринках країн Чорного моря та Індії. 

«Я не думаю, що ми зможемо експортувати багато. З тих, хто ніколи не купував американську пшеницю — можливо це стане Ірак. Щодо Китаю стосунки з ним не дуже змінились. Для нас це привабливий ринок. Можливо у них потенційно буде менший врожай і вони зможуть імпортувати більше», — підсумував Ян Флаг.

Висновок

Як бачимо, в цьому прогностичному поєдинку все ж перемагає США. Набагато більше факторів вказують на те, що країна зможе наростити експорт пшениці в агросезоні 2022 року. Щодо Індії, то уряд країни поки не може остаточно вирішити, чи повністю зупинити експорт цього зерна, чи продовжити торгівлю, хоча б із найближчими сусідами. Згідно з прогнозом, ціни на пшеницю в цьому сезоні не можуть бути низькими, оскільки витрати на розхідні матеріали за рік сильно зросли. Втім експерти обох країн сходяться в думці, що попит на зерно буде шаленим і хто зможе зібрати кращий врожай — переможе остаточну битву. 

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus