Ринок сої: чи знайдеться місце українському фермеру на ринку ЄС

Ринок сої: чи знайдеться місце українському фермеру на ринку ЄС

16 серпня 2022 6229 0

Минулого тижня у TREND&HEDGE CLUB відбулось чергове засідання. Однією з тем обговорення стала соя: які перспективи у виробників цього року, яке буде світове виробництво та який напрям експорту стане перспективним для цієї культури. Цю тему розкривала, регіональний директор Асоціації «Дунайська соя» Оксана Просоленко. Про те, що «напророчила» експертка, читайте на Kurkul.com.

Україна збільшить об’єми експорту сої на ринки ЄС 

Споживання сої в Європейському Союзі складає приблизно 36 млн т. Проте тільки 3 млн т виробляється безпосередньо в країнах ЄС. Решта нестачі покривається шляхом імпорту культури з Бразилії, частково Аргентини, США, а також України.

Оксана Просоленко

Щодо головного виробника — Бразилії, то в цьому сезоні там очікується збільшення виробництва неГмо сої після кількарічного стрімкого зниження. На думку Оксани Просоленко, тут на це вплинув попередній сезон, коли бразильські фермери побачили велику різницю цін між продажем ГМО і не ГМО сої, а також шротів. Відповідно в цьому сезоні в Бразилії очікують врожай близько 3 млн т не ГМО продукції, хоча стандартно там виробляли близько 5 млн т. Це звісно, суттєво вплине на баланс ринку Не ГМО, але напругу не зніміть. Тому покупці сподіваються, що Україна збільшить своє постачання Не ГМО соєвих бобів та шротів на ринки ЄС.

Читайте також: Агросектор та війна: Цього року ми говоримо про недоїдання 0,5 млрд людей, а наступного ця цифра потроїться

Зі слів фахівчині, для того, щоб зрозуміти, що відбувається на ринку слід почати з аналізу посівних площ культури у Європі. Вона зазначила, що у цьому сезоні відбулось збільшення посівів під соєю в країнах ЄС майже на 6% (ред. йдеться про не ГМО сою) в ЄС вся соя до вирощування лише не ГМО.

«Майже у всіх країнах, які є найбільшими виробниками в Європі прослідковується висхідна тенденція. Негативною динамікою вирізняється тільки Італія. Проте там така ситуація останні 2 роки», — зазначила Оксана Просоленко.

Проте, не дивлячись на це, прогнози на врожай культури залишаються невтішними. За оцінкою «Дунайської сої» , виробництво бобів в ЄС зменшиться на 3,9%. Причина в несприятливих кліматичних умовах в Італії частково в Сербії та Хорватії, а також понижений прогноз для Угорщини. Тобто відбулось скорочення врожайності в ключових країнах-виробниках. 

«Якщо взяти у розрізі країн, то очікувано, що виробництво в Сербії та Хорватії буде ще більше знижено. Оскільки взяті нами показники місячної давності. І стан посівів був набагато кращим, ніж є зараз», — зауважила фахівчиня. 

В Європі очікують на подорожчання сої

Через недобір врожаю очікується підвищення ціни, ну і збільшення імпорту. Тому тут виникає інше цікаве питання: де купуватимуть цю сою? 

«В Італії скоріш за все, недобір врожаю покриє бразильська соя.  І це, напевно, буде ГМО-продукт. Але на нашу думку, там ще буде достатньо місця і для українського виробника», — міркує Оксана Просоленко.

Цьогоріч знизиться обсяг переробки сої у ЄС. За ним впаде і споживання всього соєвого шроту в ЄС. Але Україна тут може відіграти суттєву роль з постачанням цієї культури на ринки Європи.

Читайте також: Юлія Жуланова: Фермер, який займається переробкою, може отримати до 8 млн грн грантових коштів

Регіональний директор «Дунайської сої» прогнозує, що ринок сої в Європі балансуватиме внаслідок зниження попиту на шрот соєвих бобів та зниженням обсягів експорту з  рф, білорусі.  Ще одним фактором, який глобально впливатиме на ринок сої — будуть невеликі перехідні залишки з, яким ринок ввійшов в сезон 2022 р.

В Україні посіви сої в хорошому стані і очікується загальний врожай на рівні 2,5-2,7 млн т

Відносно України, то спрогнозувати ситуацію з соєю важко. За підрахунками «Дунайської сої», обсяг посівів культури в сезоні 2022 р. практично не відрізняється від минулорічних показників (ред. У 2021 р. сої було посіяно 1,28 млн га). Більша частина земель з соєю, а саме 75%, знаходиться у регіонах, де не відбуваються активні бойові дії. Тому, експертка вважає, що українці точно зберуть сою з 80% посіяних площ і врожай становитиме 2,5-2,7 млн т.

«Не треба забувати й про погодний фактор. Ми виходили у поля у декількох регіонах. І в принципі, посіви сої знаходяться в хорошому стані. Тому ми розраховуємо на врожайність у 2,5 т/га. Але будемо дивитись», — розповіла вона. 

З початку календарного року, станом на серпень 2022 р. Україна експортувала приблизно такий же обсяг сої, як й того року в аналогічний період. З початку війни було експортовано приблизно 373 тис. т соєвих бобів. Більша частка була вивезена через порт Ізмаїл, ще 35% — залізницею.  

«Поки що в України достатньо оптимістичний сценарій. Я мала змогу знайти однакову інформацію на кількох ресурсах і виявилось, що 83% експорту припало на 6 країн — Туреччину, Німеччину Румунію, Польщу, Нідерланди та Італія», — поділилась Оксана Просоленко.

Щодо запасів, то на думку експертки, їх практично нереально порахувати. Оскільки, якщо скласти різні цифри з офіційних джерел, то вийде від’ємний результат залишку. Проте оператори ринку стверджують, що боби все ще є складах і в достатньо великих обсягах.

Соя

«Зараз трейдери продають сою з попереднього сезону. За моєю власною оцінкою, її залишилось ще приблизно 200-300 тис. т», — припустила фахівчиня.

З всього вищезазначеного, Оксана Просоленко окреслила головні тенденції на ринку сої:

  • Немає достатнього рівня попиту на сою на ринку ЄС. На це вплинуло кілька факторів, таких як: спалахи пташиного грипу чи свинної чуми, проблеми в інших вторинних галузях, які спричинили скорочення поголів’я і зменшення попиту.
  • Більшість компаній в ЄС мали закуплені соєві боби. Є надія, що попит на продукти переробки відновляться наприкінці серпня.
  • Коли компанії зрозуміють, що у них недостатньо сировини, вони почнуть активно торгуватись, що може призвести до швидкого зростання цін на ринку.
  • Інший фактор, який давитиме на ціну — це зростання інфляції в ЄС, що пов’язано зі зростанням вартості енергетичних ресурсів. Від чого дуже страждають переробники. Відтак, наприклад декілька переробних компаній в ЄС вже заявили, що вони йдуть на довші канікули, ніж зазвичай. А це достатньо активно впливає на ринок. 

«Ще один дуже цікавий фактор. Напевно ті хто працював з ЄС знають про нього. Європейські компанії часто мали longpositiоn: купували сировину 2-3 роки наперед. Зараз же компанії відмовляються від такої співпраці та ринок стрімко переходить в spot умови», —  додала вона.

Тож українські виробники сої цього року можуть зайняти більшу нішу на ринку ЄС. У асоціації «Дунайська соя» очікують, що Україна цього року може поставити близько 650 тис. т не ГМО вироблених за сталими технологіями бобів сої, які є привабливими насамперед для європейських переробників. Щодо краш-маржі, то вона буде нестабільною і знаходитиметься під тиском спреду між ГМО і неГМО продукцією. Переробники будуть намагатися захистити ціну на соєвий шрот, але це може призвести до відстрочуваного попиту чи відкладання реальних контрактів.

© Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus