Зернова біржа в телефоні — як працює  AgroMarketUUB

Зернова біржа в телефоні — як працює AgroMarketUUB

1 травня 2023 1521 0

Один із наших знайомих фермерів зазначив, що вирощування зерна становить всього 20% успіху господарства, тоді як решта залежить від продажу. У наших закордонних колег тут проблем немає, тому що вони використовують товарно-сировинні біржі, де ціни визначаються міжнародними факторами. 

Українські фермери зазвичай продають зерно перекупникам або більшим господарствам, тому розвиток платформ для вільного продажу зерна в Україні є важливим напрямком. Зокрема і новий проєкт в Україні — Telegram чат-бот AgroMarketUUB — дозволить швидше здійснювати продаж чи купівлю зерна. Про сервіс та як саме він працює Kurkul.com розпитав директора «Української універсальної біржі» (УУБ) Сергія Гладкого.


AgroMarketUUB — зернова біржа у смартфоні

«Українська універсальна біржа» (УУБ) — це компанія, яка має ліцензію на провадження діяльності з організації торгівлі продукцією на товарних біржах. Лише 3 організації в Україні мають подібний дозвіл. При цьому досвід роботи УУБ з різними товарами становить вже понад 25 років, що робить саме цю біржу найкращим осередком біржової інфраструктури для торгівлі зерном.

«Через війну, обмежений експорт та логістичні проблеми ринок отримав чимало блокерів для власного розвитку. При цьому, як і раніше, аграрний напрямок залишився перспективним та одним з найбільш бюджетоутворюючих для держави. Тому, маючи досвід розвитку інших товарних напрямків, виникло бажання принести європейські правила торгівлі саме у національне сільське господарство», — розповів Сергій Гладкий.

Вивантаження кукурудзи

Відтак першим етапом став запуск Тelegram-боту AgroMarketUUB для купівлі-продажу зерна. 

«Для початку, ми намагаємось створити для аграрного ринку умови, надаючи певні можливості та інструменти . Саме тому одним із таких рішень є бот, який дозволяє об'єднати учасників ринку та надає їм можливість простої взаємодії між собою. Користувачі через смартфон можуть купувати, продавати, дивитись аналітику, дані щодо логістики та експорту і тому подібне. Тобто ми створили у певному розуміння хаб для аграріїв», — додав директор компанії.

Читайте також: Кукурудза, частина 2 — ціни та експорт у 2023 році

Зрозуміло, що інтернет-платформи з продажу зерна — не новинка. Але реалізація через месенджер Telegram з високим рівнем автоматизації, на думку представників УУБ, цілком відповідає очікуванням сучасного фермера.

«Ми проаналізували ринок і нам здається, що у нас вийшло надати учасникам потрібний продукт. Тепер за пару кліків фермер робить те, на що раніше потрібно було дні чи навіть тижні: знайти необхідний товар, проаналізувати ціну, укласти угоди. Зараз ми це все консолідували й зібрали в одному ресурсі. Просто  заходиш зі смартфона в месенджер і отримуєш інформацію за 5 хв», — пояснив Сергій Гладкий.

Також він додав, що бот був створений за власний кошт і зараз працює безкоштовно для учасників.

«Розумієте, ми не ставимо за мету прибуток, наша ціль —комунікація з ринком та сучасний біржовий ритм. Ми хочемо дати продукт, який буде кожного дня вдосконалюватися та розширюватись у плані доступності. І ми бачимо, що наша ідея зайшла», — підсумував керівник УУБ.

Алгоритм роботи в AgroMarketUUB

Для того, щоб почати користуватись ботом, потрібно встановити месенджер Telegram, якщо його досі немає в телефоні. Далі у пошуковій стрічці наберіть фразу «AgroMarketUUB» або ж перейдіть за посиланням. Запустіть бот і натисніть кнопку «Розпочати». Перед вами зʼявиться головне меню.  

Бот AgroMarketUUB

Далі для Вас відкривається набір можливостей: переглянути аналітику та ціни, подати заявку, вивчити пропозиції, а також доступ до купи корисних посилань. Аби продати зерно потрібно заповнити відповідну заявку: вказати культуру, ціну, об'єм та де знаходиться товар. Як тільки ваша заявка буде схвалена адміністратором — ви отримаєте зустрічні пропозиції на купівлю прямо в Telegram.

Читайте також: Андрій Капріца: В цьому сезоні ми сушили кукурудзу безкоштовно

Коли продавець обрав покупця, ціна товару якого йому підходить, AgroMarketUUB надає можливість контактувати їм між собою. І далі вони самостійно домовляються про отримання та оплату товару.  

Бот AgroMarketUUB

«На цьому етапі розвитку бота, коли справа доходить до угоди, ми працюємо виключно як арбітр, який слідкує за добросовісністю. Але у подальшому звісно плануємо йти до того, щоб як біржа брати участь у гарантуванні виконання угод. Це складний процес, однак у нас це дуже добре працює на інших ринках, тож думаю, що вийде і тут», — розповів керівник компанії. 

На сьогодні через AgroMarketUUB можна продати та купити кукурудзу, пшеницю різних класів, ріпак, соняшник та сою. Якщо ж внутрішній ринок буде готовий і наповнений, то компанія розширюватиме асортимент. Щодо обʼємів продажу — нижньої межі як такої немає, але потрібно розуміти, що за двома мішками до вас навряд чи приїдуть здалеку.

Чи можна продати 1 т кукурудзи за 1 млн грн?

Після того, як людина виставила пропозицію з продажу зерна, до неї телефонують представники контакт – центру AgroMarketUUB, щоб переконатись, що вона справді має намір продажу чи купівлі.

«На момент реєстрації ми перевіряємо подану заявку. Наш оператор встановлює чи заявка не фейк, чи запропонована ціна дійсно релевантна. Тому що є випадки, коли умовний фермер із Кіровоградщини виставить на продаж зерно за 1 млн грн/т. Він має право це зробити, але така пропозиція йому нічого не дасть, окрім втраченого часу. З іншого боку, ми цінуємо відповідність нашої аналітики реальному стану ринку», — пояснив Сергій Гладкий. 

Неправильно вказана ціна, наприклад, 1 грн, як часто люблять писати продавці, негативно впливатиме на цінову динаміку. 

«Ми слідкуємо за середньою ціною і намагаємося не допускати нерелевантних пропозицій. Якщо дійсно товар має якісь особливості й фермер бажає продати його дорожче або дешевше, то він може написати про це в примітках», — додав керівник УУБ.

Читайте також: Кукурудза: про тенденції у вирощуванні, ціни та технології (частина 1)

Зі слів директора, в AgroMarketUUB є функціонал, який дозволяє подавати скарги на заявки інших учасників. 

«Якщо, наприклад, заявка виявилась нерелевантною, то є можливість поскаржитися на неї або зробити це, зателефонувавши оператору. Ми ці скарги також перевіряємо і можемо блокувати учасника повністю або ж його конкретні заявки. Тому це, в першу чергу, і є той функціонал, який бере на себе біржа—недопущення антиконкурентних дій і маніпуляцій», — додав він. 

Безкоштовна цінова аналітика, логістика та експорт

Сьогодні головними користувачами чат-боту є фермери. Але продаж нереальний без покупця, тому користувачами також є менеджери агрохолдингів, які зацікавлені в тому, щоб купити певні об'єми та заповнити свої зовнішньоекономічні контракти і трейдери, які прагнуть заробити на перепродажу. 

«Також наші клієнти — переробники. У нас вони можуть знайти необхідний обсяг сировини для купівлі. Тобто бот покриває весь ринок і кожен кластер. І слід розуміти, що це не тільки завдяки купівлі-продажу, але й через інформацію, яку ми додатково надаємо ринку», — зазначив Сергій Гладкий. 

Зокрема AgroMarket надає доступ до безкоштовної аналітики цін на зернові та олійні. На відміну від інших сервісів, звіти формуються не виключно із заявок, які надійшли на сайт. 

Зернова аналітика

«Крім заявок ми беремо дані з відкритих джерел по всій країні, аналізуємо та фіналізуємо дійсний стан ринкового середовища. Тобто, ми не зациклюємося тільки на нашому продукті, а тому й бачимо ринок набагато ширше», — повідомив керівник компанії. 

Сервіс формує місячну аналітику, куди входять не тільки вартість збіжжя, а й інша статистика, прогнози на врожай, огляд біржових котирувань на світовому ринку, інформація про зміну вартості на послуги морського транспорту та залізниці.

Щомісячна цінова аналітика

«Не всі фермери вміють читати аналітику. Наприклад, є речі, як-от звіти експортерів, врожай в Аргентині чи Бразилії, звіти USDA чи ціни на травневий ф’ючерс, які, мабуть, мало що скажуть аграрію. Тому у наших звітах ми намагаємось не лише пояснити такі глобальні речі, але й показати причинно-наслідковий зв’язок цих явищ для українського ринку», — додав він.

Чат-бот має окремі розділи, присвячені логістиці, експорту, грантовим та кредитним програмам. Також там можна знайти інформацію про найближчі елеватори.


Тож Агромаркет — це універсальний помічник в Telegram, який не тільки допоможе реалізувати продукцію, але й тримати руку на пульсі аграрного ринку.

«Ми пишаємось, що за 3 місяці зробили те, що наші конкуренти роблять роками. І ми бачимо, що не марно стараємось. До нас звертаються користувачі, які просять розширити функціонал, додати нові продукти, надсилають відгуки про зручність користування укладені , а нашу аналітику використовують ЗМІ. Тому це, мабуть, найкращий показник того, що ми робимо», — розповів Сергій Гладкий. 

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus