Реклама
росія вкрала в українських фермерів $50 з тонни кукурудзи

росія вкрала в українських фермерів $50 з тонни кукурудзи

24 листопада 2023 3224 0

Ціна на кукурудзу топова тема для обговорення. В Україні триває збір цієї культури, а фермери продовжують сумніватись — продавати зерно чи тримати. І в цьому напрямку в пригоді стає глобальна аналітика. На конференції «Розвиток попри війну: зерно і переробка» директор консалтингово-аналітичної компанії Barva-Invest Юрій Гаврилюк розповів про тенденції на світовому ринку кукурудзи та про їх вплив на ринок України. Сьогодні ми публікуємо головні тези його доповіді.

Хочеш знати ціну кукурудзи — слідкуй за погодою

Як зазначив Юрій Гаврилюк, говорячи про кукурудзу, насамперед потрібно памʼятати, що  ринок фактично залежить від 4 основних країн-експортерів: України, США, Аргентини і Бразилії. Ці країни знаходяться в різних півкулях і коли в Україні фактично завершується збір кукурудзи, в Аргентині та Бразилії відбувається її посівна.

Календар виробництва кукурудзи

Залежно від того, наскільки вчасно посіють поля в Латинській Америці, буде відрізнятися час збору і посівна другого врожаю. І чим пізніші будуть ці терміни, тим є більший ризик, що другий врожай кукурудзи попаде у спекотний період. І це підійматиме ціну.

Читайте також: Сушка та зберігання кукурудзи в сезоні 2023 — як не втратити урожай

«Хто хоче зрозуміти, що відбувається на біржах, той дуже пильно слідкує за погодою в Латинській Америці. Чому ситуація по кукурудзі доволі непроста? Тому що у всіх основних виробників і експортерів все плюс-мінус непогано. Тобто погода й очікування були достатньо високими для того, щоб це тиснуло на ринок регулярно», — зазначив фахівець.

«Фермери неохоче продають кукурудзу, тому темпи експорту дуже повільні»  

Натомість в Україні своя історія. Як видно з графіків у сезоні 2022-2023 виробництво кукурудзи значно перевищувало попит на неї.  

 Баланс України

В цьому сезоні Україна очікувано отримає врожай 31,4 млн т кукурудзи. Перехідні запаси з минулого сезону становлять майже 3 млн т. Ця цифра склалась завдяки добре організованому експорту в умовах війни. Відтак перехідні залишки не сильно тиснуть на ринок.

Наявні запаси кукурудзи в Україні (млн т)

Цей сезон в Україні унікальний тим, що експортні темпи доволі повільні й на додачу відсутнє бажання виробників продавати збіжжя по таких цінах.

Читайте також: Дешеві гроші: Підбірка грантів та програм допомоги для фермерів

«Я б поділив виробників в Україні на дві принципово різні категорії. Перша — це великі системні холдинги та компанії, які планують свої продажі та логістику заздалегідь, бо їм постійно потрібні кошти. Другі — це дрібні компанії, які продають тоді, коли їм просто потрібно щось купити. Зерно для них більш тверда валюта і на даному етапі вони не проявляють жодного бажання до закупки добрив. І це просто зупинило торгові компанії в можливості планувати свою торговельну діяльність. І тому настільки повільно ми виконуємо свою експортну компанію», —  пояснив Юрій Гаврилюк.

Помісячний експорт кукурудзи

Кукурудза зимуватиме в полі, а її активний продаж розпочнеться наприкінці зими 

Головним питанням у майбутньому буде те, скільки Україна зможе експортувати. І відповідь криється не лише в логістичних максимумах всіх наших напрямків експорту, а й у бажанні фермерів продавати на поточних цінових рівнях. У Barva-Invest вважають, що пропозиція і далі буде обмеженою, а посилення продажів відбудеться тільки у другій половині зими».

«Очевидно, що в цьому сезоні буде знову «озима» кукурудза, знову будемо її збирати до березня-квітня. Це скоріш вимушений захід. Але й погода нам не буде поки що допомагати, тому що очікуються все-таки снігопади», — наголосив Юрій Гаврилюк. 

Жнива кукурудзи в Україні

Що відбувається з цінами?

Останні 2-3 місяці експортні ціни практично незмінні. Вартість кукурудзи в США, Бразилії чи Аргентині на рівні $210-230/т.

Фізичні ціни на кукурудзу

Натомість в Україні ціна зросла від $120-125/т до $150/т.  Як пояснює Юрій Гаврилюк, це відбулось не тому, що попит на українську кукурудзу зріс, а, тому що вдалося оптимізувати витрати. 

«На початок жовтня орієнтовна вартість відправки кукурудзи судном класу Panamax в Китай була приблизно $85 + $15 коштувало страхування. Тобто $100 лише логістика і ще $25 вартість перевалки в порту. Зараз страховий платіж зійшов на нуль. До того ж вартість транспортування знизилася до $62-63 в напрямку Китаю. Та все одно наша ціна для виробника наразі на $50 менша, ніж вона гіпотетично могла бути якби не були війни», — пояснює експерт.

Де ще можна потенційно зекономити? Вартість перевалки може знизитись на кілька доларів, як і логістика. Більше варіантів немає. Відтак у Barva-Invest вважають, що без росту світових цін немає можливостей, щоб ціни DAP в Україні додали на споті понад $5-10.

На світовому ринку починається період, де вперше зʼявляється оптимізм щодо світових цін. Оскільки вже через кілька місяців Бразилія ослабить свою присутність на експортній арені, а Аргентина вичерпає свій потенціал.Однак мають скластись кілька сприятливих факторів, за якими потрібно пильно стежити.

Конкурентоздатність України

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus