Франція на першому місці в Європі за обсягом випуску сільськогосподарської продукції

ТОП-5 фактів про сільське господарство Франції

Служба новин 25 листопада 2016 16669 0

Франція є першою країною в Європі за обсягом випуску сільськогосподарської продукції. За її експортом країна займає друге місце в світі після США: всього сільське господарство Франції експортує близько 20% своєї продукції. Загальний високий рівень розвитку країни також позитивно позначився на сільськогосподарському виробництві — воно належить до інтенсивних і високопродуктивних. У сільському господарстві працює 1,2 млн людей, середній розмір земельного банку ферм становить 28 га. Керуючись позитивною інформацією про аграрну галузь цієї країни, ми вирішили зібрати для вас ТОП-5 фактів про сільське господарство Франції.

1. Тваринництво дає близько 70% вартості продукції сільського господарства

У структурі тваринництва переважає м'ясо-молочне тваринництво, свинарство і вівчарство. Основним традиційно є розведення великої рогатої худоби. Спеціалізовані свинарство і птахівництво стали розвиватися недавно. М'яса виробляють по 110 кг на кожного жителя, дуже значним є також виробництво молока. Французькі сировари виготовляють 400 сортів сиру. М'яса вивозиться мало, хоча останнім часом Франція стала важливим постачальником худоби і птиці на ринки країн ЄС. Як експортер твердих сирів країна посідає високе місце в світі.

2. Франція — зернова королева

Франція належить до числа великих зернових держав сучасного світу. У виробництві зерна за останні роки вона займає третє місце серед розвинених країн (після США і Канади) і перше місце в Західній Європі. Під зерновими зайнята приблизно половина орних земель, і вони дають близько 14–15% вартості сільськогосподарської продукції.

Основною зерновою культурою є пшениця (м'яка), яка зазвичай займає половину площ зернових, а за вартістю врожаю перевершує вартість всіх інших зернових. Важливу роль при цьому відіграла зміна технічного рівня сільського господарства Франції, а також підтримка держави.

Пшеницю називають «королевою» в Паризькому басейні й на півночі Франції, які дають основну частину врожаю. Тут найкращі грунти, найбільш високий рівень концентрації, великі високомеханізовані господарства та кооперативи, які забезпечують найбільший обсяг зборів.

Друге місце серед зернових протягом більшості років займав овес. Але площі, зайняті посівами вівса, постійно скорочуються. Таке скорочення є наслідком головним чином зменшення поголів'я коней в результаті збільшеної механізації сільського господарства Франції.

Падає значення жита, яке зберігає певну роль в районах з бідними грунтами Центрального масиву.

Читати по темі: ТОП-6 фактів про сільське господарство Данії

3. Золотий фонд виноградарства

Вважається, що виноградну лозу в Галію завезли римляни, але багато сортів були виведені вперше саме у Франції та саме вони стали «золотим фондом» світового виноробства. Ще в I ст. н. е. за наказом римлян на півдні Франції було вирубано 50% виноградників, щоб вони не складали конкуренції італійським виноградарям.

У даний час вирощування винограду також дуже поширене. Північна межа виноградників проходить паралельно узбережжю Ла-Маншу в 150-200 км. Про велике значення виноградарства й виноробства у Франції свідчить той факт, що більша частина селянських господарств в тій чи іншій мірі займається виноградарством. Серед них слід розрізняти спеціалізовані виноградарсько-виноробні господарства, що дають основну масу товарної продукції, і виноробство селянських господарств, що слугує для домашнього споживання. З районів спеціалізованого виноградарства за розмірами виробництва виділяється середземноморський район Лангедока, його 300 тис. га виноградників називають «найбільшим винним морем світу».

4. Друге місце серед розвинених країн у виробництві цукру

Цукрові буряки почали інтенсивно вирощувати за часів Наполеона, коли Англія встановила континентальну блокаду і Франція виявилася відрізаною від цукру, що виготовлявся з тростини.

Цукровий буряк — найбільш важлива технічна культура у Франції. У виробництві бурякового цукру Франція займає друге місце серед розвинених країн, поступаючись лише Німеччині.

Головні посіви цукрових буряків та цукрові заводи знаходяться у Північному і Паризькому районах, де в окремих департаментах під цукровим буряком зайнято 10-15% орної площі. На частку північної Франції припадає понад 90% загального виробництва у країні.

У виробництві цукрових буряків головні позиції належать 40 тис. господарств, об'єднаних «Загальної конфедерацією виробників цукрових буряків», яка відіграє активну роль у соціально-політичному житті країни. 45 цукрових заводів контролюються декількома групами, головна з яких «Беген-Сей».

5. Невеликі сади є майже у кожному господарстві

У багатьох господарствах є свої невеликі сади і городи, але для постачання великих міст і Парижа фрукти і овочі вирощують лише кілька районів, кожен з яких спеціалізується на своїх основних культурах. У Нормандії і Бретані ростуть яблуневі сади, в Ельзасі та Лотарингії збирають вишню і мірабель, в Лимані — горіхи. У середземноморському районі вирощують персики і абрикоси, оливки і мигдаль, на Корсиці та Рив’єрі постійно збільшують посадки цитрусових.

*інформація зібрана з відкритих джерел

Єлизавета Кудиненко, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою