Експерти назвали ТОП-5 способів захисту озимого ріпаку від хвороб

2 квітня 2020 606 0
Експерти назвали ТОП-5 способів захисту озимого ріпаку від хвороб

Боротьба зі склеротиніозом та альтернаріозом озимого ріпаку буде ефективною, якщо її проводити комплексно. До ТОП заходів належать дотримання сівозміни, правильний обробіток ґрунту, використання стійких до цих хвороб сортів і гібридів, застосування сидератів і органічних добрив, а також протруювання насіння та внесення фунгіцидів у потрібні фази росту.

Про це в матеріалі «Хвороби ріпаку: склеротиніоз й альтернаріоз — шкодочинність, умови поширення, методи боротьби» на SuperAgronom.com розповіли фахівці компанії BASF.

Весняний обробіток ріпаку — ключові моменти

Недобір урожаю ріпаку при враженні альтернаріозом може сягати до 30%, а в роки епіфітотійного розвитку хвороби — до 50% і більше.

«Якщо порівнювати склеротиніоз й альтернеріоз, то перший зазвичай поширюється навесні, тобто ураження рослин відбувається у весняний період, а проявляється хвороба влітку, під час дозрівання. Натомість альтернаріоз може уражувати рослини з осені, перезимовувати на них, на відмерлому листі після зими, а потім іде конідіальне спороношення і хвороба поширюється по рослині аж на стручки», — розповідає Тарас Костина, керівник напряму маркетингу насіння компанії BASF.

Для профілактики альтернаріозу задіюють усі методи: дотримання сівозміни (хвороба уражує всі капустяні), використання стійких сортів і гібридів, протруювання, інкрустація насіння тощо. І, звісно, профілактична обробка фунгіцидами.

«Для контролю альтернаріозу ми пропонуємо потужний фунгіцидний препарат Альтерно®. До його складу входить 2 діючі речовини різних хімічних класів. Це метконазол, який належить до класу триазолів і має системну дію, блокуючи біосинтез ергостеролу. Друга діюча речовина — піраклостробін — належить до класу стробілуринів, є однією з найсильніших у цьому класі. В комбінації обидві речовини забезпечують дуже ефективний контроль основних хвороб ріпаку», — зазначає менеджер з маркетингу напряму соняшника й ріпаку компанії BASF в Україні, Молдові та країнах Кавказу Михайло Маленький.

Боротьба з такою хворобою, як склеротиніоз, може бути ефективною, якщо її проводити комплексно. З нехімічних заходів одним із найважливіших є дотримання сівозміни. Оскільки склеротинія уражає цілу низку культур — не лише ріпак, а й соняшник, сою тощо — слід враховувати можливе накопичення інфекції в разі насичення сівозміни цими культурами.

Також певну роль може зіграти відповідний обробіток ґрунту. Зокрема, під час розпушування верхній шар ґрунту перевертається і разом зі склероціями (які містяться в 3 см шарі) занурюється на більші глибини. А для склероцій там умови вже несприятливі, тож відбувається їх руйнування.

Серед заходів, які знижують кількість і життєздатність склероцій, фахівці називають також підвищення мікробіологічної активності ґрунтів — застосування сидератів, органічних добрив тощо.

Виконано за допомогою Disqus