Сівалка Monosem

Стенд Monosem на Agritechnica 2017: сівалка з електроприводом, універсальні рами та повний контроль (ОНОВЛЕНО)

АгроЕкспедиція Agritechnica 2017 16 листопада 2017 445 0

День третій — 15 листопада

На третій день нашого перебування на Agritechnica 2017 ми знову завітали до стенду наших друзів з Франції — Monosem. Ажіотаж тут не йшов на спад і сьогодні.

Про те, що все йде добре, свідчив і гарний настрій нашого доброго знайомого Еріка Марекейла. Ми вирішили ще раз з ним завести розмову. З неї ми дізналися, що над сівалками Monosem працює 30 науковців, які максимально фокусуються на точному землеробстві. Нас все ж цікавила більше інфрмація про Україну.

«Посіяти кукурудзу чи соняшник — це вже 90% врожаю. Для України терміни посіву стиснуті, тому треба працювати швидко. Для цього є два варіанти: збільшувати робочу щвидкість чи ширину. Наша мета — пропонувати українським фермерам правильні рішення, ділитися з ними досвідом, розвивати і адаптувати наші системи під їхні умови», — розповідає директор з експорту компанії Monosem Ерік Марекейл.

Ерік Марекейл, директор з експорту компанії Monosem

Говоримо з ним про те, що в Україні зараз важко зацікавити молодь сільським господарством, на що французький спеціаліст відповідає, що це проблема не лише України, в багатьох країнах важко знайти молодих спеціалістів, які б хотіли працювати у сфері сільського господарства.

Ерік Марекейл не раз повторює, що Monosem робить акцент на сівалках для кукурудзи та соняшника, але ми помічаємо невеличку сівалку для висівку овочевих культур — Monosem MS. На виставці представлена 5-ти рядна модель. Також є моделі від 2 до 30 рядів. Як і інші, сівалка обладнана електроприводом, а також системою Microsem для внесення інсектицидів. 

Сівалка Monosem MS

 

День другий — 14 листопада


Вже другий день ми подорожуємо серед техніки Monosem і продовжуємо пізнавати щось нове. Сьогодні, до речі, ми познайомилися з чеським фермером, якого звати Гонза. Він не дуже добре розуміє англійську, а ми взагалі не розуміємо чеську. Та все ж нам вдалося з'ясувати, що він обробляє 900 га своє старенькою сівалкою Monosem. Хоч і служить вона йому багато років, але нарікань на цю сівалку ще не було. Щоправда модель він так і не згадав. А може просто не зрозумів нас. Та єдине він сказав чітко — час іде і треба купляти сівалку для точного висіву. 

Гонза, фермер з Чехії

Як ми вже говорили, Monosem — лідер з продажу сівалок точного висіву у Франції і сьогодні нам вдалося поспілкуватися із маркетологом компанії Флоріаном Кроше.

«Компанія Monosem в плані маркетингу завжди діє відповідно до своєї репутації. Ми не просто продаємо, ми намагаємося завжди бути поряд та допомагати. Якщо потрібно щось пояснити, ми завжди поряд», — розповідає спеціаліст.

Флоріан Кроше, маркетолог компанії Monosem

Від нього ми дізнаємося, що Monosem перш за все віддає перевагу нішевим культурам, зокрема таким, як кукурудза, цукрові буряки, соняшник.

День перший — 13 листопала

Agritechnica 2017 в Ганновері в самому розпалі і наша команда продовжує знайомити читачів Тraktorist.ua зі стендами і новинками виставки. Зараз ми прийшли на стенд компанії Monosem (зал 11, стенд С54). Французька компанія Monosem — лідер з продажу сівалок точного висіву у Франції. Близько 70% продукції, що виробляє компанія, постачається в більш ніж 80 країн по всьому світу. Monosem виготовляє сівалки, культиватори та розкидачи добрив.

Стенд компанії Monosem на Agritechnika 2017

Сьогодні Monosem презентують цілий комплекс новинок: нову лінійка універсальних рам Мonosem MultiSlide, восьмирядну сівалку, оснащену системою амортизації Monoshox NС Plus ME. Також, компанія додала сертифіковану функцію TC-GEO до лінійки сівалок з електричним приводом. Мonosem — один із перших виробників, який представляє сертифіковану TC-GEO на виставці Agritechnica 2017. Крім цього, сьогодні презентують контролер висіву CS 30 і ISOBUS-термінал Touch Pro.

На стенді зустрічаємо керівника Вінницького регіону компанії «Агріматко-Україна» Віталія Дідура. За його словами, дана фірма співпрацює з Monosem c 2000 року, і чимало техніки даного бренду користується в українських аграріїв великою популярністю.


«Ми єдині офіційні представники Monosem в нашій країні. В даний момент в Україні найбільш популярними сівалками Monosem є NC Technik. Але вже зараз є багато новинок, наприклад, сівалки з телескопічними рамами, з системою Twin-Row. До того ж, ми пропонуємо кілька зручних фінансових інструментів для сільгоспвиробників - це і безвідсоткові кредити, і цільові кредити на пільгових умовах », — розповідає Віталій Дідур.

Керівник Вінницького регіону компанії «Агріматко-Україна» Віталій Дідур

Ми залишаємо представника «Агріматко-Україна» спілкуватися з клієнтами і йдемо знайомитися з презентованих новинками.

Універсальні рами для сівалок Monosem MultiSlide

Насамперед вирушаємо до рам для сівалок Monosem MultiSlide. Вони оснащені розсувною системою дозуючих пристроїв, що дозволяє підлаштовувати агрегат під різну ширину міжрядь.

Розглядаємо агрегати поближче, ширина міжряддя може становити від 45 см до 80 см (крок регулювання 2,5 см), залежно від конфігурації. Все це завдяки ексклюзивній системі штанги з механізмом блокування валу без шпильки. Ця система дозволяє використовувати всі можливі варіанти міжрядь:

  • Рама Monosem 300C450 MultiSlide: 6 рядів з міжряддям від 75 до 80 см і 7 рядів від 50 до 60 см, або 6 рядів від 75 до 80 см і 9 рядів від 45 до 50 см (транспортна ширина 3 м)
  • Рама Monosem 300C600 MultiSlide: 8 рядів з міжряддям від 75 до 80 см і 9 рядів від 55 до 60 см (транспортна ширина 3 м)
  • Рама Monosem 255C400 MultiSlide: 6 рядів з міжряддям 75 см і 7 рядів від 50 до 60 см (транспортна ширина 2,55 м)

Як розповів представник компанії Monosem в країнах СНД Павло Ромиш, рами Monosem MultiSlide можуть бути оснащені електричними дозувальними апаратами Monoshox NС Plus ME або NС Plus 4E. Опціонально доступна система для внесення інсектицидів та/або гербіцидів Microsem з електроприводом MicroDriveVE.  А дозувальний пристрій та система Microsem  управляються через електронний блок керування та з кабіни трактора через термінал Touch Mini, Touch, Touch Pro та будь-який інший ISOBUS-сумісний термінал.

Презентація електронних блоків керування

«Контролери TS-CS та TC-GEO мають сертифікат AEF, блок керування сівалки може управляти автоматичним вимиканням рядів та змінною нормою висіву, базуючись на рекомендаційній карті. Опціонально система внесення добрив доступна з дисковими сошниками та фронтальним розміщенням. Такий вибір конфігурацій нової рами, а також велика кількість насіння, з яким можуть працювати сівалки Monosem, відповідають зростаючому попиту на універсальні сівалки точного висіву. Рами Monosem MultiSlide будуть доступні в обмеженій кількості в сезоні 2018», — розповідає Павло Ромиш.

Представник компанії Monosem в країнах СНД Павло Ромиш

Пневматична сівалка точного висіву Monoshox NG Plus ME

Продовжуємо екскурсію стендом французьуої компанії і підходимо до сівалки. Восьмирядна сівалка Monoshox NС Plus ME оснащена дозувальними апаратами Monosem Monoshox NС Plus ME, фронтальною системою для внесення добрив ємністю 1350 л з електроприводом FertiDriveVE і системою Microsem з електроприводом MicroDriveVE. Вона має повністю електронне управління, яке здійснюється з кабіни через термінал ISOBUS.

Monoshox NG Plus ME

Декілька фактів про сівалку :

  • Висів за допомогою системи амортизації Monoshox.
  • Дозувальні апарати управляються через електронний блок керування S8000E.
  • Контролери  UT, TC‐BAS, TS‐SC та TC‐GEO мають сертифікат AEF.
  • Блок керування сівалки може управляти (при під'єднанні до антени GPS) автоматичним вимиканням рядів та змінною нормою висіву, базуючись на рекомендаційній карті. Він управляється з кабіни через термінал Touch Mini, Touch, Touch Pro та будь-який інший ISOBUS-сумісний термінал.
  • Нова 1350-літрова система для внесення добрив з електроприводом FertiDriveVE, спеціально розробленою для рами TFC2. Система має 8 виходів з інтегрованим люком. Керування здійснюється через електропривід FertiDriveVE, це дозволяє постійно регулювати норму внесення добрив.

«Ця сівалка обладнана системою для внесення ЗЗР Microsem з електроприводами. Система управляється через блок керування, який, в свою чергу, управляється через ISOBUS-термінал та інтегроване меню керування. Таким чином, користувач може регулювати дозування з кабіни, призупиняти внесення вручну або автоматично за допомогою функції TC‐SC на всій сівалці або на окремих секціях. Вона оснащена пластиковим бункером і шнеком з нержавіючої сталі, тому є більш стійкою до корозії. В системі Microsem використовується принцип дозування, за яким шнек з'єднується з дозувальним колесом, що забезпечує рівномірний розподіл продукту на лінії висіву і підвищує ефективність використовуваних матеріалів»,  — розповідає Павло Ромиш.

Для користувача ці технології забезпечують зручність використання (контроль та налаштування під час висіву та внесення добрив здійснюється з кабіни), точність висіву (відсутність пропусків) та підвищення врожайності завдяки змінній нормі висіву.

Сертифікована функція TC-GEO для лінійки сівалок з електричним керуванням


Дивують на стенді компанії й інноваціями, раніше електричні сівалки Мonosem з блоком керування S8000E мали сертифіковані контролери UT, TC BAS і TS-SC, сьогодні презентують ще й TC-GEO:

  • UT дозволяє керувати сівалкою через усі ISOBUS-сумісні термінали;
  • TC BAS забезпечує автоматичне і безперервне збереження всіх даних про виконану роботу;
  • TS-SC дозволяє автоматично відключати секції сівалки, базуючись на GPS-позиції та необхідному ступені перекриття. Не маючи способу, за яким можна сертифікувати функцію, було неможливо гарантувати правильне функціонування TC-GEO;

Monosem NX Plus ME

«Тепер, завдяки функції TC-GEO, інтегрованій в сівалки з електронним блоком керування S8000E, можна автоматично регулювати норму висіву, залежно від розміщення сівалки в полі. Завдяки рекомендаційній карті, завантаженій на ISOBUS-термінал, електронний блок керування сівалки може автоматично регулювати норму висіву відповідно до потенціалу поля. Залежно від терміналу і його можливості обробляти кілька рекомендаційних карт, можна управляти також кількістю внесених добрив і/або мікрогранул. Для користувачів ця функція дозволяє оптимізувати дані про витрати і прибутки», — підсумовує Павло Ромиш.

Оновлюваний контролер висіву CS 30 і ISOBUS-термінал Touch  Pro

 Monosem завершила свою товарну пропозицію і  презентує рішення від базового контролера висіву до нового терміналу Touch Pro.


Декілька фактів про датчики контролю висіву CS 30 Classic та CS 30 Comfort:

  • Керування датчиком за будь-яких умов можна здійснювати всього одним пальцем.
  • Датчик має 4,3-дюймовий кольоровий екран, завдяки чому можна здійснювати контроль над 18 рядками.
  • CS 30 доступний в двох варіантах.

Контролер висіву CS 30 Classic на сівалці Monosem


CS 30 Classic — це базова версія контролера з функцією підрахунку гектарів. Таким чином, користувач отримує попередження у випадку нестачі насіння і має інформацію про поверхню і швидкість.


CS 30 Comfort є більш універсальною версією, за допомогою якої можна здійснювати контроль над процесом висіву (та отримувати попередження у випадку недостатньої або надмірної кількості насіння), відстань між насінинами і норму висіву. Ця версія також має ексклюзивні функції, такі як контроль над внесенням добрив, обертанням Microsem або частотою обертання турбовентиляторного двигуна (датчики контролю доступні опціонально).
Контролер CS 30 Classic може бути оновлений до версії Comfort завдяки ключу активації! Він також оснащений USB-портом для оновлення.

ISOBUS-термінал Touch Pro

Ще одна новинка — сенсорний термінал Touch Pro. Важливі факти сенсорний термінал Touch Pro:

  • 10-дюймовий екран.
  • Роздільна здатність 800х600 пікселів, що дає можливість одночасно відображати різні робочі екрани.
  • Сенсорний термінал Touch Pro завершує пропозицію Monosem у лінійці ISOBUS-терміналів.
  • Відрізняється від терміналів Touch Mini і Touch наявністю кількох портів підключення (порт USB 2.0, Wifi та 4 відео-входи).
  • Сумісний з функціями UT, TC-BAS та TS-CS і це робить його ідеальним терміналом для управління електричними сівалками, для контролю норми висіву і відключення рядків безпосередньо з кабіни трактора.


«Контролери CS 30 Classic та CS 30 Comfort вже доступні, вони замінять старі контролери висіву CS 1200 і CS 3000. Термінал Touch Pro буде доступний в обмеженій кількості весною 2018 року», — розповідає Павло Ромиш.

Термінал ISOBUS на сівалці Monosem

Приємним бонусом до екскурсії стала зустріч з директором Monosem з експорту Еріком Марекейлом. Співрозмовник розповідає, що його перший робочий виїзд з Monosem 22 роки тому відбувся саме в Україні.

«Ваш ринок для нас унікальний з точки зору посівних площ під соняшником і кукурудзою, якими засіяно 10 тис. га. Адже, запевняю вас, в сіялках Monosem кращий дозатор при посіві соняшника, який мені доводилося бачити. Він дозволяє розвивати швидкість сівалки до 9-10 км/год. Ми зайняли нішу точного землеробства, в ній і залишимося, удосконалюючи свої машини», — зазначив директор Monosem з експорту.

Ерік Марекейл,  директор Monosem з експорту

«В Україні унікальні ґрунти — чорноземи і, звичайно, нам потрібно було підлаштовувати техніку під ці ґрунти, під розміри господарства та під фермера. Ми займаємося цим вже 20 років. Для українських фермерів важливо, щоб техніка працювала однаково добре і по кукурудзі, і по соняшнику. Можу точно сказати, що ринок Monosem в Україні зростає. Мета — завжди пропонувати фермерам правильні рішення, ділитися з ними досвідом, розвивати і адаптувати наші системи під їхні умови», — розповідає Ерік Марекейл.

Такі новинки презентувала компанія Monosem на  на виставці Agritechnica 2017 в Ганновері. А ми йдемо далі досліджувати новинки і розповідати про них вам.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою