Органічні імуномодулятори — альтернатива «хімії»

Органічні імуномодулятори — альтернатива «хімії»

Думка експерта 4 листопада 2015 364 0

Рослини, які ростуть на відкритому ґрунті, постійно зазнають впливу негативних факторів природи. Через дефіцит вологи, екстремальну спеку, затяжні дощі, хвороби і шкідників біологічний потенціал урожайності без людського втручання реалізується лише на 30-35%. Інтенсивні технології покликані зменшити негативний вплив основних лімітуючих факторів на ріст та розвиток рослин. Найчастіше це відбувається ціною зниження безпеки та екологічності сільськогосподарської продукції.

На думку регіонального менеджера компанії «Агрооптима» Сергія Строканя, вигідною альтернативою «хімії» можуть стати сучасні органічні добрива. Вони допомагають «відвоювати» урожай у стресів без шкоди для здоров'я людини і навколишнього середовища.

«Отримані з органічних речовин гумати, фульвокислоти, амінокислоти та інші біологічно активні речовини допомагають рослинам ефективно долати стресові ситуації. Ці добрива дають аграріям нові можливості реагувати на виклики природи», — вважає експерт.

Наприклад, амінокислоти є справжньою «швидкою допомогою» для рослин у стані стресу. Завдяки малій молекулярній масі ці речовини легше засвоюються сільськогосподарськими культурами, позитивно впливаючи на внутрішні процеси росту та розвитку рослин. Так, при загрозі весняних заморозків для поліпшення цвітіння і запилення рослин спеціаліст радить фермерам провести попередню обробку амінокислотами з бором.

«У цьому сезоні багато агропідприємств постраждали від наслідків засухи. Якщо від нестачі води рослина припиняє розвиватися, а листя скручується, першою допомогою для неї є листова обробка комбінованою сумішшю з амінокислот, макро- і мікроелементів», — упевнений Сергій Строкань.

За його словами, ще однією скарбницею поживних речовин є гумати та фульвокислоти. Вони не тільки насичують рослини необхідними речовинами, а ще й покращують структуру ґрунту, за рахунок чого довше утримується волога. При цьому важливо, щоб препарати з гуматами були повністю водорозчинні: так вони зможуть повноцінно працювати.

Також якісно поліпшити стан урожаю можна завдяки застосуванню препаратів на основі водоростей. Вони є постачальниками натуральних гормонів росту і розвитку рослин.

«Водорості протягом життя знаходяться в ідеальних умовах розвитку. Речовини з цих рослин насичені корисними мінералами та вітамінами. Це добрива з широким спектром мікроелементів, природних гормонів органічного походження. Їх можна успішно комбінувати між собою», — запевняє Сергій Строкань.

Якщо фермери хочуть посилити ріст рослини, то екстракти водоростей можуть забезпечити активний поділ клітин, формування і ріст нових органів. Експерт також рекомендує вносити дані препарати при проблемах з розвитком кореневої системи.

«Органічні добрива — це регуляція росту та розвитку, підвищена стійкість до несприятливих факторів. Якщо ви почнете додавати гумати від 50 до 200 кг на гектар, це підвищить ефективність внесення звичайних добрив не менше ніж на 20%», — резюмував Сергій Строкань.

Ілля Єсін, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою