В Україні відновить роботу цукрозавод, який не працював декілька років

1 серпня 2023 3456 0
В Україні відновить роботу цукрозавод, який не працював декілька років

В останні декілька років в Україні стабільно працювали 33 цукрових заводи У 2022 р. через активні бойові дії багато підприємств не мали змоги виробляти цукор. Торік переробкою цукрового буряка займалось лише 23 заводи.

Про це в матеріалі для The Ukrainian Farmer розповів директор НПЦ «Цукробурякового виробництва» Олександр Коротинський.

Цього року планують працювати 29 заводів. Два підприємства — на Харківщині, одне — на Чернігівщині і одне — на півдні Полтавської області не працюватимуть.

Водночас, за словами експерта, запуститься завод, який стояв кілька років. 

«Найшвидше нові цукроварні в найближчий перспективі не з’являться. Можуть відновити виробництво заводи, які деякий час простоювали. Один із приємних прикладів — ТзОВ «Радехівський цукор», який відновлює роботу заводу, що простоював кілька років. Набуде чіткіших проявів тенденція нарощування продуктивності переробки та збільшення тривалості виробничого сезону», — розповів Олександр Коротинський.

За попередніми оцінками, із середнього показника виходу цукру з 1 га на рівні 6,8 т і площ під цукровим буряком у 213 тис. гектарів, цього року Україна може отримати 1,45 млн тонн цукру.

«За підрахунками цукрових заводів, через зменшення їх власних запасів цукру маємо річне споживання на рівні 920 тис. тонн на рік, а за даними Мінекономіки — 1 млн тонн на рік. Сюди потрібно врахувати перехідні залишки 100 тис. тонн цукру. Наразі перехідні залишки цукру в Україні, за даними Мінекономіки, становлять 350 тис. тонн. Тому можемо прогнозувати, що на наступний маркетинговий рік експортний потенціал дорівнюватиме 450–500 тис. тонн цукру», — додав Олександр Коротинський.

Нагадаємо, виробництво цукру в Україні за 2022/23 МР склало 1,33 млн т. Це на 120 тис. т менше ніж у 2021/22 МР (1,45 млн т).

Читати за темою: Ціна цукру у світі зростає через погодні фактори 

 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus