Занедбані ґрунти можна оздоровити насадженнями павловнії — дослідження

30 січня 2022 195 0
Павловнія
Павловнія

Занедбаність сільськогосподарських угідь — поширений процес у різних країнах світу, коли землі не використовуються протягом як мінімум двох-п'яти років. Вчені пропонують їх оздоровлювати біоенергетичними культурами. Про це пише Kurkul.com, за статтею групи авторів, опублікованій у журналі Agriculture 2022 на порталі mdpi.com.

Як наголошує Європейська комісія, у період 2015–2030 рр. близько 11% (понад 20 млн га) сільськогосподарських земель в ЄС можуть опинитися під загрозою занедбаності, внаслідок чого загальна площа занедбаних земель досягне 5,6 млн га до 2030 р., що еквівалентно 3% від загальної площі сільськогосподарських угідь.

Привабливим варіантом для фермерів може стати рекультивація занедбаних сільгоспугідь, особливо там, де біофізичні умови сприятливі, і перетворення їх на стійкі та багатофункціональні насадження з біоенергетичними культурами. Однією з найкращих вчені вважають павловнію.

«Рід Paulownia містить швидко зростаючі різновиди листяних дерев, що належать до сімейства Paulowniaceae. Види павловнії успішно ростуть на деградованих грунтах, оскільки самі виробляють органічне добриво щороку. Листя павловнії містить багато поживних речовин, таких як азот, фосфор та калій, і в Китаї вони вже використовуються як зелене добриво», — зазначається у матеріалі.

Читайте також: Павловнія вдвічі продуктивніша за енергетичну вербу

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus