АгроПолігон Арніка: Кукурудза й озима пшениця в сівозміні органічного господарства

АгроПолігон Арніка: Кукурудза й озима пшениця в сівозміні органічного господарства

АгроПолігон «Арніка» 29 червня 2018 335 0

У рамках проекту АгроПолігон ми продовжуємо розповідати про особливості вирощування культур, у даному випадку — кукурудзи та озимої пшениці, в органічному підприємстві «Арніка»

Загальновідомий факт, що на Полтавщині одні з найкращих ґрунтів в Україні. Саме на чорноземах розкинулися поля Агропромислової групи «Арніка». 

Про характерні особливості органічного виробництва команді АгроПолігону розповів Сергій Середа — шеф-агроном компанії. 

Як вирощують озиму пшеницю 

Часто у господарствах з об’ємною сівозміною ми запитуємо у агрономів, що ж їм подобається вирощувати найбільше, Сергій Середа розповів, що його улюбленою культурою є озима пшениця.

Сергій Середа, шеф-агроном підприємства «Арніка»

«Основне, що потрібно, аби отримати добрий врожай пшениці, — вдала осінь з достатньою кількістю опадів і гарними сходами, а також 2-3 обробітки ґрунту навесні. Якщо все відбувається саме так, за культуру можна не хвилюватися», — зауважив він. 

На полі 57 га, за яким будемо слідкувати, посіяно пшеницю української селекції — Журавка Одеська, попередником була сочевиця. 

Сіяли пшеницю в досить ранні строки — 5 вересня. На даній площі закладений дослід: близько половини зерна посіяно з міжряддям 19 см і густотою 5 млн/га і частину — з міжряддям 38 см і густотою 2,5 млн/га, де за результатами врожаю визначать найбільш підходящу технологію.    

На початку вересня, перед посівом озимої, провели лущення стерні дисковою бороною і культивацію на глибину посіву стерньовим культиватором. 

Навесні зняли ґрунтову кірку роторним культиватором, і в тій частині, де міжряддя 38 см, провели міжрядну культивацію. На цьому обробіток ґрунту для вказаної культури завершився. 

Щодо захисту посівів, то від шкідників позбавляються за допомогою внесення комах-ентомофагів — трихограми. На момент відвідин уже було проведено перше внесення, але поодинокі особини шкідників на пшениці зустрічалися. Ще одне внесення має бути в другій декаді червня.  

Загалом Сергій Середа оцінив стан посівів як добрий і, зважаючи на це, тут планують отримати врожай від 4,5 до 5  т/га. Для порівняння, у 2017 році урожайність пшениці становила 3,5 т/га. 

Коли ми відвідали господарство, пшениця вже перебувала у фазі молочно-воскової стиглості, тому, як зазначив агроном, на початку липня вже можна буде починати збиральну кампанію. 

Посіви органічної кукурудзи 

Після того як ми роздивились пшеницю й пофотографували її з усіх сторін, пан Середа вирішив показати посіви культури, на честь якої у минулому столітті давали імена дітям.

У полі зору виявилася кукурудза Брікксо RAGT, яку сіяли у кінці квітня з густотою 80 тис./га на глибину 8 см і з міжряддям 70 см. 

Як зазначалося раніше, попередниками під зернові культури в господарстві зазвичай слугують бобові. Поле, яке нас цікавить, не виявилося винятком, бо минулого сезону тут була соя.   

Для вказаної культури тут проводять найбільш трудомісткий обробіток ґрунту, а саме: 

  • оранку,
  • боронування важкою шлейфовою бороною,
  • культивацію для знищення багаторічних бур’янів,
  • передпосівну культивацію на глибину закладки насіння,
  • боронування до сходів штригельною бороною,
  • боронування по сходах,
  • міжрядну культивацію,
  • міжрядну культивацію для просапування кукурудзи в рядках. 

Після всіх виконаних робіт, за словами Сергія Середи, посіви наразі у доброму стані, підвищеної забур’яненості не спостерігається. Через висоту рослин агротехнічні заходи проводити більше не будуть, та, здебільшого, це й не потрібно. 

Розвивається культура добре, на момент спостереження рослини вже мали 7-9 листочків, але вже почав відчуватися дефіцит вологи, тому сильний дощ, який пройшов за кілька годин до нашого візиту, був дуже доречним.   

Основним шкідником, котрий загрожує кукурудзі, є стебловий метелик, тому всі заходи захисту здебільшого вживаються, щоб позбутися його. 

«На кукурудзі, як і на інших наших культурах, для захисту від шкідників застосовується трихограма від Черкасибіозахист. У першу чергу накриваємо лісосмуги, пасовища та прилеглі території. Згодом, після вегетації, за моніторингу кожної культури вноситься ще двічі, строки застосування можуть різнитися», — зауважив Сергій Середа. 

Зазначимо, що у сезоні-2017 середня урожайність кукурудзи була 6 т/га у бункерній вазі. Зважаючи на те, що погодні умови цієї весни кращі, аніж минулої, у господарстві покладають надії на урожайність у понад 8 т/га. 

Уже досить скоро в господарстві почнуть збирати урожай озимої пшениці, а таку подію команда АгроПолігону нізащо не пропустить. Якщо цікаво, якою може бути щедрою органічна озима культура, не забувайте слідкувати за проектом АгроПолігон. 

© Анастасія Аврамчук, Kurkul.com, 2018

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою