АгроПолігон Океан Інвест: Кукурудза в Лампка Агро — 4 гібриди, однаковий захист

АгроПолігон Океан Інвест: Кукурудза в Лампка Агро — 4 гібриди, однаковий захист

АгроПолігон «Океан Інвест» 5 жовтня 2018 248 0

На карті АгроПолігону з’явилась нова точка, хоча господарство, на чиє поле упав наш погляд, — уже давно знайоме. Мета проекту — показати, як працюють технології. А хто, як не справжні професіонали, можуть розкрити всі деталі?

У ТОВ «Лампка Агро» один із основних напрямів — насінництво. Тому мають чимало площ із дослідними ділянками. Вчергове в гостях у підприємства ми побували 14 вересня. І Зігмунд Лампка його директор показав нам поле з демо-посівами кукурудзи, на яких випробовують як гібриди, так і засоби захисту.

Саме поле площею 26 га розташоване у Хмельницькій області, біля с. Пирогівці. Загалом тут понад 50 ділянок з посівами кукурудзи та соняшнику, переважно селекції Limagrain.

Зігмунд Лампка, директор ТОВ «Лампка Агро»

«У нас у виробництві 10 культур, і кукурудза та соняшник — одні з основних. Тому наші партнери — компанії «Бізон-Тех 2006» та «Лімагрейн-Україна» — запропонували провести низку дослідів на лінійці гібридів згаданих культур, зокрема випробувавши в нашому регіоні і самі гібриди, і технології їх захисту та живлення. Таким чином і був створений полігон, на якому ми зараз перебуваємо», — розповів Зігмунд Лампка.

За словами директора, це дослідне поле — об’єкт його особливої уваги. Адже для підприємства такі демонстраційні посіви — це ще й можливість показати себе як виробника насіннєвого матеріалу. Результатом пан Зігмунд задоволений.

Посіви кукурудзи

«Хочу відзначити, візуально мені особисто дуже приємно споглядати і на ріст рослин, їхній розвиток, і на якість та обсяг врожаю, який вже можна тут прогнозувати. Серед посівів кукурудзи особливо радують око ділянки з гібридами ЛГ 30315, ЛГ 30254, ЛГ 30215 і Адевей. Бачимо на них здорові рослини, чисті без бур’янів міжряддя. Качани великі, без пошкоджень. Іще не виповнені до кінця, а це означає, що є потенціал для подальшого росту і у підсумку — отримання хорошого результату. Це можна сказати про всі посіяні тут гібриди, але 4 перелічені я б назвав як найбільш помітні», — пояснив свій вибір об’єкта для спостережень директор.

Детальніше про технології розповів представник компанії «Бізон-Тех 2006» Віктор Васьков, адже компанія є ексклюзивним дистриб'ютором препаратів Океан Інвест, які застосовувались на дослідному полі.

Попередником була озима пшениця, по ній зробили глибоку культивацію післяжнивних решток. З осені внесли по 200 кг/га діамофоски і по 200 кг/га карбаміду. Навесні, коли зійшла падалиця, її десикували препаратом Галоп БТ у кількості 3 л/га. Пізніше задискували, але перед цим розкинули іще 200 кг/га аміачної селітри. За певний час на цій площі провели культивацію.

Сіяли 7 травня, з густотою 75 тис. насінин/га (на момент огляду вийшло 70-72 тис. рослин/га), з одночасним внесенням рідких фосфорних добрив від компанії Agrovit Group у нормі 20 л/га. За словами Віктора Васькова, цього року на Хмельниччині весна видалась посушливою. Тож сіяли в не дуже комфортних умовах. Тим не менше, через 2 дні після сівби, 9 травня, провели гербіцидну обробку комбінацією препаратів Поляріс БТ (2 л/га) і Пром БТ (2 л/га) і коткування. До слова, таку комбінацію зазвичай рекомендують застосовувати на соняшнику. Однак у зв’язку з тим, що потрібно було обробити увесь масив демо-ділянок, на полі було застосовано одну схему захисту — і для соняшнику, і для кукурудзи. Базувалась вона на препаратах компанії «Океан Інвест» і чудово спрацювала на обох культурах.

Віктор Васьков, представник компанії «Бізон-Тех 2006»

Перші сходи кукурудзи з’явилися 15-16 травня, а 22-23 пройшов перший дощ. Основні, вирівняні сходи були вже на 12 червня. Через тиждень, 20 червня на цю площу внесено препарати Баал БТ у нормі 400 г/га і Ріттер БТ у нормі 1,2 л/га. Плюс для посилення ефекту застосували Страйк БТ.

«Як бачимо, кукурудза залишається чистою, не забур’яненою і дотепер. Більше ми по ній нічого не змогли внести, тому що її висота була вища, ніж кліренс обприскувача. А оскільки тут посіяно по 6 рядків кожного гібриду, то обприскувач під час роботи міг би знищити якийсь із рядків, тож експерименти були б порушені. Відповідно, більше ніяких обробок не проводили. Хоча планували внести Страйк БТ, аби позбутися кукурудзяного метелика», — розповів Віктор Васьков.

Хоч загалом цей шкідник завдає чимало шкоди посівам кукурудзи у регіоні, але, за словами експерта, цьому полю пощастило за рахунок того, що була пізня сівба. Тож метелик не встиг «насолодитися» і його присутність на демо-ділянках була помітна лише точково. При цьому Віктор Васьков зауважує, що аграріям, які сіють кукурудзу в більш ранні терміни, зокрема, в кінці квітня, варто зробити обробку посівів згаданим препаратом Страйк БТ, аби не зазнати більших втрат.

Щодо самих гібридів на ділянках, які ми оглянули, то, за словами Віктора Васькова, вони досить добре показують себе в цьому регіоні. Особливо, якщо взяти до уваги, що останнім часом проблема нестачі вологи зачіпає і Хмельниччину, і Центрально-західний регіон загалом. Тому ЛГ 30315, ЛГ 30215 та Адевей, створені за системою HYDRANEO®,  — досить вдалий вибір.

«Вони вирізняються з-поміж інших більш потужною, більш розвиненою кореневою системою. І краще себе показують в посушливі роки. Цьогоріч у них були більш дружні сходи, і на цьому етапі посіви також мають досить добрий вигляд. Що стосується гібриду ЛГ 30254, то він хоч і не має згаданої технології, але вирізнився більш потужним ранньовесняним розвитком, і жодні бур’яни не могли конкурувати з його сходами», — зазначив експерт.

На момент нашого приїзду вологість зерна сягала від 28% до 32%. Оглянувши посіви, і Зігмунд Лампка, і Віктор Васьков дійшли висновку, що кукурудзі ще потрібно пару тижнів для дозрівання. Під час збирання обов’язково буде зроблено «розкладку» щодо вологості та врожайності по кожному з гібридів. Наразі оціночно можна сказати, що врожайність очікується на рівні 10-12 т/га. Тож тепер чекатимемо на результат.

© Алла Гусарова, Kurkul.com, 2018 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою