АгроПолігон John Deere: жнива ярого ячменю у «Ниві Переяславщини»

АгроПолігон John Deere: жнива ярого ячменю у «Ниві Переяславщини»

АгроПолігон «Джон Дір» 26 серпня 2019 205 0

АгроПолігон John Deere поступово підходить до свого екватору. До групи компаній «Нива Переяславщини», що на Київщині, ми приїжджаємо вже втретє. 26 липня ми прибули на поле біля с. Сомкова Долина. Але це не поле кукурудзи, за яким ми спостерігаємо, а поле ячменю. Чому так? Кукурудза зараз дозріває, тож жодні операції з нею не проводяться. А в господарстві робота кипить, тому ми вирішили подивитись, як працює техніка John Deere на іншій культурі. Тому поле ярого ячменю стало для нас запасним аеродромом.

Стабільно у цьому проекті нас підтримують експерти з John Deere та компанії-дилера «Юпітер 9 Агросервіс».

Що там із кукурудзою?

Та все ж, перш ніж ми перейдемо до жнив ярого ячменю, дізнаємося, як почувається поле кукурудзи, яке ми досліджуємо у межах проекту. Про попередні виїзди можна почитати тут:

АгроПолігон John Deere у кукурудзі: Нива Переяславщини провела посівну

АгроПолігон John Deere: підживлення кукурудзи у Ниві Переяславщини

Поле кукурудзи у «Ниві Переяславщини»

«З моменту підживлення і досі кукурудза почуває себе дуже добре, вона зав’язала по 2-3 качани. Єдиний мінус, що пізніше вона ці качани скине. За цей період випало приблизно 50 мм опадів. Але цього все одно мало, бо земля суха. Ще в період запилення була відносно прохолодна погода і пилок не стерилізувався, але поки що все добре, подивимось, як буде далі», — зазначає агроном Олександр Болілий.

Після підживлення на поле кукурудзи за допомогою літаків двічі розпилили трихограму проти стеблового метелика. 

Запасний аеродром… поле ярого ячменю

Поки кукурудза дозріває, ми спостерігаємо за збиранням ярого ячменю.

Загальна інформація:

Поле, яке оглядається 52 га
Культура Ярий ячмінь
Сорт Себастьян
Попередник Кукурудза
Сівба Кінець березня
Підживлення перед посівом Карбамід 150 кг/га
Підживлення при посіві YaraMila NPK 9-12-25 80 кг/га
Підживлення по вегетації Аміачна селітра х2: 100 кг/г і 80 кг/га
Гербіцидний захист Гранстар із прилипачем 30 г/га
Інсектицидний захист Карате 20 г/га
Жнива 18 липня

За 3 тижні до збирання ярого ячменю на цьому полі провели десикацію. Як пояснює Олександр Болілий, була велика кількість опадів і місцями ячмінь поліг, через що з’явився зелений прошарок внизу культури. Тому, якщо не зробити десикацію, важко було б потім зібрати без втрат.

Поле ярого ячменю

На полі працюють два комбайни John Deere S660 і S760. Також працюють два трактори John Deere 8330 і 8335R. За допомогою бункерів-перевантажувачів вони доставляють зерно до вантажівок на краю поля, які везуть його на елеватор.

Комбайни працюють у середньому на швидкості 5 км/год. На ділянках, де є полеглі стебла, швидкість може бути й 2 км/год. Максимальна ж швидкість може сягати 8 км/год. Агроном говорить, що ячмінь взагалі складна культура для комбайна. Складність ще полягає у тому, що при обмолоті важко відділити зерно від соломи, адже воно більш жорстке і чіпляється за рослинні рештки.

Олександр Болілий, агроном «Ниви Переяславщини»

«Ми збираємо ячмінь виключно жатками Flex, адже його треба дуже низько зрізати. І навіть якщо він не виліг, то в нього ламається стебло, колосок опиняється дуже низько, його треба забирати практично біля самої землі. Тут приходить на допомогу ще одна особливість жаток John Deere. Саме мотовило не залізне, а зроблене з пластику, тобто, коли воно піднімає полеглий ячмінь, то стебло не ламається і через це якість підбору культури у John Deere на найвищому рівні», — говорить Олександр Болілий.

Вологість зерна зараз становить 11,2-12%. З поля його везуть на елеватор, де воно доочищується та зберігається. Завдяки низькій вологості воно не потребує додаткового сушіння. Елеватор групи компаній «Нива Переяславщини» здатен зберігати одночасно 250 тис. т зерна і сушити приблизно 2 тис. т на добу. Зараз врожайність зібраного ячменю з оглянутого поля становить понад 6 т/га.

Трактор John Deere в агретуванні з бункером-перевантажувачем

Ярий ячмінь група компаній використовує для виготовлення комбікормів, котрі йдуть на потреби свинокомплексів. Солома, яка після комбайнів залишається у валках, збирається за допомогою прес-підбирача у тюки по 450 кг із продуктивністю 600 тюків за 12 годин.

«Всі наші потужності зосереджені на екологічному виробництві. У нас на комбікормовому заводі стоїть котел, який працює на соломі, забезпечуючи всі потужності паром. Завдяки цьому в атмосферу не викидаються шкідливі сполуки, спалюється все. Це ж усе зелена енергетика, намагаємося переходити на неї повністю», — зазначає аграрій.

Техніка для збирання

Як уже зазначалося, на полі працюють два комбайни John Deere S660 і S760. Техніку придбали у компанії «Юпітер 9 Агросервіс». Комбайни обладнано датчиками урожайності, вологості зерна під час обмолоту, а також датчиками, які вказують на втрати.

«Датчики вказують чи втрати йдуть у соломотрясі, чи у решетах, тобто агроному вже не треба передивлятися весь комбайн. З цією системою вже конкретно знаєш, де точно трапляються  втрати і йдеш дивитися саме в те місце, дізнаєшся причину, швидше усуваєш її», — зазначає Олександр Болілий.


Серед двох представників John Deere різних моделей аграрій виділяє лише комфортніші умови для оператора в більш новому комбайні. За продуктивністю S660 і S760 не відрізняються.

Комбайн John Deere S660 під час роботи

«Щодо витрати пального зараз нічого сказати не можу, бо на різних культурах вона інша, на різних ділянках складності теж коливається. Але ми проводили демо-покази, де порівнювали наші комбайни з комбайнами інших брендів, і кращого комбайна за John Deere, який би брав менше пального (чи якщо бере вже більше, але виправдано), ми не побачили», — розповідає про переваги агроном.

Про сервіс Олександр Болілий жартує, що взагалі його не бачить. Пояснює це тим, що насправді «Юпітер 9 Агросервіс» швидко реагує та оперативно усуває несправності, які виникають.

Жнива на полі підприємства

«Якщо є номер телефону сервісника, то він доступний 24/7, навіть якщо йому зателефонувати вночі, то він відповість на дзвінок. Якщо проблему можна усунути без виклику інженера, то він проконсультує або ж приїде, якщо того потребуватиме складність ремонту», — розповідає аграрій.

На цьому ми закінчуємо знайомство з ярим ячменем, який став запасною культурою, поки кукурудза спокійно дозріває. Наступного разу ми вже точно маємо повернутися на наше піддослідне поле. Тож чекайте нової інформації вже у наступному матеріалі.

© Юрій Токмань, Kurkul.com, 2019 р.

Виконано за допомогою Disqus