АгроПолігон John Deere. Озимий ріпак у ТД Продексім: сівба

АгроПолігон John Deere: Озимий ріпак у ТД Продексім: сівба

АгроПолігон «Джон Дір» 2 жовтня 2019 264 0

На Херсонщину в межах АгроПолігону John Deere Kurkul.com повертається уже втретє. Попередні рази ми писали про кукурудзу та роботу техніки John Deere на полі, де вона росте. Цього разу ми приїхали подивитись, як працює техніка на сівбі озимого ріпаку. Бо хоч із кукурудзою поки що жодних операцій не відбувається, робота у «Торговому домі Продексім» не зупиняється.

 Сівба озимого ріпаку у «Торговому домі Продексім» тракторами John Deere в агретуванні з передпосівним культиватором та 12-метровою сівалкою

Та перед тим як перейти до сівби ріпаку, скажемо, що кукурудза вже практично готова до збирання. Керуючий виробництвом «Торговий дім Продексім» Микола Азаров говорить, що зараз її вологість перебуває на рівні 22-25%. Не виключає й того факту, що через великі площі під кукурудзою можуть почати збирати її з високою вологістю, щоб встигнути зібрати всю. Тим паче, що є можливість досушити зерно. Але, попри це, стверджує, що краще за все, коли кукурудза досягає потрібної вологості саме в полі. Про наші попередні візити на поле з кукурудзою можете почитати тут:

АгроПолігон John Deere. Кукурудза у Продексім на Херсонщині

АгроПолігон John Deere. Кукурудза у Продексім: міжрядна культивація

Ріпак. Перший пішов

Посівна озимих культур у господарстві «ТД Продексім» стартувала з сівби озимого ріпаку. До цього на полі площею 117 га була озима пшениця. Відразу після її збирання внесли добрива, провели дискування, після чого провели оранку на глибину 22-25 см.

«Неглибоку оранку проводили, щоб не було просідання ґрунту. Тому що озимий ріпак — це дрібнонасінна культура, тож просілий ґрунт для неї це не дуже добре», — розповідає Микола Азаров.

Микола Азаров, керуючий виробництвом «Торговий дім Продексім»

Наступний набір операцій було присвячено вже сівбі озимого ріпаку. Причому цей набір проводиться одночасно. Інакше кажучи, на полі одночасно працюють 3 трактори John Deere, які проводять передпосівну культивацію на глибину 4 см, прикотковування і посів. 

 Передпосівна культивація трактором John Deere 8320R в агретуванні з культиватором

«Працюємо відповідно з технологічною картою. Ще перед боронуванням ми провели полив, щоб забезпечити ґрунт необхідною вологою. Наприклад, зараз у нас вона є на глибині 3 см. На цю ж глибину і сіємо ріпак, тому що це дрібнонасінна культура. Окрім передпосівної культивації проводимо й передпосівне прикотковування, а також післяпосівне, щоб не було розриву і волога скрізь піднімалася однаково», — зазначає керуючий виробництвом.

Культура Озимий ріпак
Гібрид Ксенон Лембке
Щільність посіву 500 тис./га

 

Техніка у роботі

Як ми вже зазначали вище, на полі працюють 3 трактори John Deere і ще один виконує логістичну функцію — підвозить добрива. Зокрема трактор 8335R працює з 12-метровою сівалкою, 8320R — з передпосівним культиватором, і два 6110B — з зубчато-кільчатим котком.

Трактор John Deere 6110B в агретуванні з зубчато-кільчатим котком під час прикотковування

«Наш техпарк майже повністю складається з тракторів John Deere. На даний час нам вистачає техніки і про купівлю нових не думаємо. Якщо виникають такі ситуації, що операції треба провести у більш стислі терміни, то працюємо в дві зміни», — розповідає аграрій.

Посів проводиться на швидкості 8-9 км/год. За зміну, а це близько 10-11 годин, встигають посіяти близько 60 га. Тобто це поле на наступний день буде повністю засіяне. Всього ж у господарстві планують посіяти 427 га.

Микола Азаров зазначає, що перед кожною операцією проводиться налаштування тракторів, їхній техогляд, налаштування навігації. Все це допомагає робити компанія-дилер техніки John Deree «Агротек».

 Панель керування трактором John Deere

«З компанією «Агротек» ми вже працюємо 5 років і жодних претензій за час співпраці до них не було. Завжди оперативно відгукуються на наші виклики, приїжджають, все швидко проводять, чи це ТО, чи допомога в налаштуванні. Бувають якісь дрібні поломки, котрі інженери «Агротек» швидко усувають. От, наприклад, нещодавно була поломка, датчики неправильно працювали, так за 4 години після того як ми повідомили сервісних спеціалістів, трактор уже був готовий до роботи. Це з тим, що 2 години знадобилося на те, щоб доїхати до нас, і 2 години на сам ремонт», — розповідає керуючий виробництвом.

Трактори John Deere 8335R John Deere 8320R John Deere 6110B
Потужність 335 к.с 320 к.с 110 к.с
Максимальна вантажопідйомність 11 933 кг 11 933 кг 3060
Максимальний гідропотік 132 л/хв 132 л/хв 60 л/хв

Аграрій зазначає також, що економніших тракторів у використанні пального він не зустрічав. Так на передпосівній підготовці трактор John Deere 8320R витрачає 6,5 л/га, під час сівби трактор John Deere 8335R витрачає 5-5,5 л/га.

 Трактор John Deere 8335 К

Серед цих тракторів відзначає 110-сильні машини, які у господарстві є універсалами й виконують як логістичні роботи, так і роботи в полі. Микола Азаров каже, що, на відміну від білоруських конкурентів, ці трактори використовують менше пального, тож трактористу комфортніше працювати саме на John Deere.

Після сівби озимого ріпаку на полі проведуть полив із нормою виливу 200 л/добу. Адже, як говорить Микола Азаров, навіть із найкращою технікою, гібридами та добривами, але без поливу — тут робити нічого.

Таким видався наш третій візит у межах АгроПолігону John Deere на Херсонщину. Чекайте вже скоро нові матеріали з півдня України.

© Юрій Токмань, 2019 р., Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою