IVA ROVE INC.

Як запобігти втратам азоту — рішення від Koch Agronomic Services та Iva Rove Inc

Iva Rove Inc. 7 вересня 2021 1223 0

Як вберегти себе від втрат азоту, одночасно забезпечивши культури достатньою його кількістю? Як підвищити ефективність використання азоту з органічних та мінеральних добрив? Як оптимізувати технологію вирощування культур не зробивши її надто вартісною? Як зменшити забруднення ґрунту та підґрунтових вод у період сильних опадів і промивання добрив? 

Ми не можемо вплинути на вартість та наявність добрив на ринку так само як ніколи не знаємо, якою насправді буде погода в наступному сезоні вирощування культур. Тож агрономи розвинених країн міркують над тим, як спробувати керувати  доступністю внесеного азоту в ґрунті. Саме тому й виникла спочатку ідея, а потім і доцільність вибіркового пригнічення процесів перетворення азоту в ґрунті, або, іншими словами, його стабілізація в малодоступних формах. За цих умов, більше азоту залишається у верхніх шарах ґрунту, отже, його доступність для рослин у пізніші фази росту та розвитку значно зростає.

Ми постійно звертаємось до закордонного досвіду розуміючи, що через певний час матимемо схожі технології і в Україні. Так от в Європі, наприклад, внесення мінеральних добрив досить серйозно регулюється на законодавчому рівні. Окрім контролю кількості добрива, важливою умовою є обов’язкове використання інгібіторів уреази при внесенні карбаміду. Даного типу продукти за важливістю вже стають на один рівень із основними елементами живлення не лише в Європі, а у всьому світі, адже все частіше постають питання заощадження ресурсів та турботи про екосистему в цілому. Серед компаній, які пропонують різного типу інгібітори для стабілізації азоту, почесне місце на європейському ринку займає світовий лідер з їх виробництва - Koch Agronomic Services.

Koch Agronomic Services є частиною корпорації Koch Industries, Inc. — мультинаціональної корпорації США, що займається виробництвом, торгівлею, інвестиціями, переробкою нафти, хімічним виробництвом, штучними волокнами і пластмасами. Важливою спеціалізацією корпорації є виробництво азотних добрив: безводного аміаку, аміаку, карбаміду, КАСу тощо. 

Спеціалізацією Koch Agronomic Services (KAS) є розробка інноваційних хімічних продуктів — інгібіторів уреази та інгібіторів нітрифікації для стабілізації азоту при застосуванні з різними азотними добривами. В активі компанії є шість запатентованих продуктів, які своєю чергою направлені на окремий тип азотного добрива: безводний аміак, карбамід, КАС тощо. На ринку України деякі продукти вже проходять реєстрацію, а технології  Koch Agronomic Services представляє компанія Iva Rove Inc.

ІVA ROVE Inc. — компанія, яка займається міжнародною торгівлею продуктами BHN, інвестиціями та фінансуванням аграрних проектів у країнах, що розвиваються. IVA ROVE Inc. об’єднує професіоналів у сфері міжнародних фінансів та торгівлі, які займали посади топ-менеджерів таких компаній як Cargill, ADM та працювали у посольствах США в країнах Східної Європи та Південно-Східної Азії.

Однією з дійсно інноваційних технологій для вітчизняного агровиробництва є застосування інгібіторів нітрифікації спеціально розроблених для використання з безводним аміаком. Цей тип азотного добрива має ряд переваг, включаючи ціну та концентрацію елементу живлення, широкі та зручні терміни внесення, форму азоту, яка поступово перетворюється в ґрунті. Проте, азотний цикл – складна природна система, яка у будь-якому випадку передбачає його значні втрати через випаровування та вимивання.

Читати за темою: Аналіз ґрунту: оптимальний розмір інвестицій заради підвищення врожайності та економії добрив

СЕNTURO — інгібітор нітрифікації наступного покоління, який розроблений спеціалістами Koch  для внесення одночасно саме із безводним аміаком. Принцип дії препарату полягає в уповільненні процесу нітрифікації шляхом інгібування окислення амонійної форми азоту до нітратної. Продукт широко використовується під посіви ріпаку, кукурудзи, сої, рису, сорго, соняшника, пшениці, цукрових буряків та інших культур, чутливих до пролонгованої дії азоту. Інгібітор CENTURO розроблений 2 роки тому і вже став дуже популярним на ринку США. А Україна стала другим міжнародним ринком після Австралії.

Розуміючи поняття нітрифікації, під час якого аміак швидко перетворюється на амоній при зв’язуванні з водою, дослідженнями встановлено, що за застосування CENTURO амоній утримується ґрунтом, попереджаючи втрати азоту.

Амоній монооксигеназа (АМО) — фермент, що міститься в бактеріях нітросомонадах і сприяє перетворенню амонійного азоту в ґрунті в нітрити, а потім в нітрати на перших етапах нітрифікації. Сполуки інгібітора захищають як від денітрифікації, так і від вимивання, зберігаючи азотні добрива в амонійній формі. Амоній (NH4+) — це позитивно заряджений катіон, який утримується на негативно заряджених глинистих частках ґрунту.  Нітрат (NO2-)  — є негативно зарядженим аніоном, який не закріплюється в ґрунті і швидко вимивається в його товщу.

Діюча речовина CENTURO тимчасово захоплює місце перебігу хімічної реакції фермента АМО або тимчасово видозмінює фермент, що уповільнює окиснення аміаку. Водночас інгібітор не належить до препаратів, які змінюють хімічний склад ферментів та закривають його на тривалий час, використовуючи сильні ковалентні зв’язки. СЕNTURO відноситься до так званих «зворотних» інгібіторів, оскільки прив’язується до ферменту, використовуючи слабкі зв’язки. Результатом застосування препарату є утримання азоту в амонійній формі втричі довше, у порівнянні зі звичайними природними умовами.

Важливо зазначити, що існує суттєва різниця в дії CENTURO у порівнянні з подібними продуктами. Інгібітори на основі нітрапірину, наприклад,  повністю дезактивують бактерії нітросомонас, що негативно впливає на живлення рослин. При застосуванні продукту CENTURO, де основою виступає пронітрідин, вони залишаються живими і лише тимчасово блокуються. Отже, основною задачею продукту від  Koch Agronomic Services є не повна зупинка процесу нітрифікації, а створення умов для живлення рослин протягом усієї вегетації.   

Окрім забезпечення пролонгованої дії азоту в ґрунті, інгібітор проявляє дбайливе ставлення до обладнання, яке використовується для КАС та аміаку. СЕNTURO є некорозійним до металів, отже не потребує неіржавіючих резервуарів і може залишатися в них впродовж тривалого часу, не впливаючи при цьому на експлуатаційні властивості. Це безумовно мінімізує час та витрати, пов’язані з оснащенням чи обслуговуванням техніки. Завдяки точці замерзання нижче нуля, високій температурі займання, а також тривалому терміну зберігання, створюються гнучкі умови для зберігання продукції впродовж тривалого часу.

Читати за темою: Все, що необхідно знати про КАС — вартість, норми внесення та переваги 

Внесення інгібіторів нітрифікації разом із безводним аміаком є інноваційною технологією, яку почала впроваджувати в Україні Iva Rove Inc. Саме тому компанія постійно інвестує в обладнання, надаючи аграріям можливість застосовувати продукцію на власних полях і не обтяжувати себе питанням внесення. Система прямої інжекції Spartan від «SureFire» (Канзас) — є обладнанням, яке приєднується до панелі інструментів ємкості з NH3 для застосування рідких продуктів до безводного аміаку. Пряма інжекція — це точне вприскування потрібного дозування в несучу лінію перед штангою обприскувача.

CENTURO — бактеріостатичний інгібітор. Завдяки цьому, бактерії повертаються до нормального функціонування щойно препарат розщепиться чи вивільниться з AMO. CENTURO® конкурує за місце перебігу хімічної реакції та охочіше з’єднується з ферментами за межами цього місця.

Ще одним продуктом для стабілізації азоту від Koch Agronomic Services, який запропоновано ринку України є AGROTAIN. Це — рідкий інгібітор уреази, яким можна обробляти суху сечовину або резервуар з рідким азотним добривом, наприклад КАС. Цей препарат для стабілізації азоту на сьогодні вже завоював понад 30% європейського ринку інгібіторів. Наукові дослідження показують, що втрати азоту через випаровування аміаку лише в результаті неналежної заробки карбаміду чи КАС в ґрунт можуть сягати 40%. Це відбувається тоді, коли ферменти уреази розщеплюють молекулу сечовини на газоподібний аміак, який випаровується. Ці процеси відбуваються як при високих, так і при низьких температурах.

Зазвичай, від 10 до 20% азоту сечовини може бути втрачено протягом п’яти днів з найбільшими втратами в перші дні після внесення (Charles Wortmann, University of Nebraska). Швидкість втрат збільшується зі зменшенням вологості поверхні ґрунту, збільшенням кислотності та вітру. Інгібітор уреази Agrotain сповільнює активність ферменту уреази на термін до 14 днів. Якщо внесення добрив супроводжується ще і якісною заробкою в ґрунт, втрати будуть мінімальними. Згідно досліджень (CHS Northern Plains Coop Gettysburg, SD), за внесення карбаміду необробленого інгібітором, втрати азоту через випаровування аміаку становили до 50%. Лише при зрошенні ґрунту втрати могли скоротитись до 15 %. Після використання Agrotain даний показник був менш як 6% навіть після 19 днів вимірів, не залежно від наявності опадів чи зрошення.

Використання продуктів стабілізації азоту є прагматичним рішенням для більшості агрогосподарств. Власне у США технологія застосування інгібіторів є дуже популярною, адже їх внесення дає змогу суттєво підвищити ефективність азотних добрив і, таким чином, підвищити продуктивність вирощуваних культур, покращити якість отримуваної продукції та зменшити шкідливий вплив на довкілля. Представники передових компаній та холдингів часто подорожують світом, щоб знайомитись з кращими практиками та впроваджувати їх у вітчизняному агровиробництві. Koch Agronomic Services виходить на ринок України в партнерстві Iva Rove Ukraine, щоб допомогти аграріям оптимізувати врожайність в ситуаціях, коли втрата азоту являється обмежувальним фактором.

© Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus