Посівна на 1 000 га: скільки коштуватиме техніка і де взяти гроші

Посівна на 1 000 га: скільки коштуватиме техніка і де взяти гроші

26 березня 2021 5585 0

«Щоб обробляти тисячу гектарів землі, ми за півтора роки повністю оновили свій парк техніки: витратили більше 1,8 млн доларів», — якось поділився Олег Сандуляк, фермер із Вінниччини.

Ясна річ, перш ніж отримати прибуток, спочатку треба інвестувати визначену суму. Обсяг інвестицій, зокрема, у техніку чи будь-які інші технологічні рішення, можуть бути доволі значними. Тому фермери, які, наприклад, планують оновити свій парк техніки і прикупити кілька новеньких агрегатів, шукають можливості, як це зробити.

Читати за темою: Як правильно вибрати сільгосптехніку фермеру-початківцю

Бо за раз віддати кілька мільйонів гривень за комбайн, трактор чи посівний комплекс — треба дуже постаратися. Тому часто фермери звертаються за допомогою до фінансових установ. Адже, наприклад, можна взяти кредит чи скористатися програмою лізингу і придбати необхідну техніку.

Отож, разом із експертами «ПриватБанку» спробуємо розібратися, скільки та якої техніки потрібно фермеру на 1000 га для успішного проведення посівної кампанії у стислі строки та де краще взяти кошти на оновлення техпарку.

Де взяти гроші на техніку

Досвід багатьох фермерів показує: купити новий трактор, культиватор чи сівалку — це не в сусідній магазин сходити. Зазвичай цьому передують «оцінка своїх фінансових можливостей» та тривалі муки вибору. 

Отже, той, хто збирається інвестувати в техпарк своєї агрофірми, добре розуміє, що сума потрібна значна. Десь можна обійтися кількома десятками чи сотнями гривень, а десь треба буде викласти вже кілька мільйонів! То що ж робити аграрію у цьому випадку: збирати гроші самому, брати кредит чи оформити сільгосптехніку в лізинг?

Звичайно, є багато господарств, які намагаються купувати трактори, сівалки, обприскувачі за власні кошти… Але іноді обставини складаються так, що не завжди виходить, як планувалося. Тож у таких випадках цілком можна скористатися послугами фінансових установ. І в деяких випадках навіть отримати відшкодування коштів від держави!

У «ПриватБанку» кажуть, що для аграріїв, які хочуть придбати техніку, доступні такі основні інструменти, як програма фінансового лізингу та кредит на придбання основних засобів за підтримки державних програм.

«Найбільш популярним серед фермерів є кредитний продукт КУБ. У рамках АгроКУБ клієнт може розраховувати на кредит від 50 тис. до 1 млн грн зі щомісячною ставкою 1,6% в перші півроку та 1,4% — у другому півріччі», —  розповіли фахівці банку.

При цьому «ПриватБанк» бере участь у програмах державної компенсації та здешевлення кредитів на купівлю сільгосптехніки:

  • програма компенсації вартості придбаної сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва;
  • програма здешевлення кредитів;
  • програма компенсації 70% вартості вітчизняної техніки та обладнання для сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

За словами спеціалістів, у 2020 році «ПриватБанк» став абсолютним лідером за кількістю прийнятих заявок на компенсацію відсоткової ставки по кредитах відповідно до Постанови КМУ № 300. При цьому, у програмі беруть участь аж 27 банків. За 2020 рік аграрії отримали компенсації по 4-х тисячах позик і з них — майже половину саме в «ПриватБанку».

Читати ще: Ілля Жемелінський: Інвестиції в наші системи зрошення окупилися за один сезон

Також багато аграріїв купують техніку в кредит і подають заявки на компенсацію 25% вартості вітчизняної сільгосптехніки. Усього за 2020 рік було згідно з цією програмою виплачено 989 млн грн, із них 334 млн грн отримали саме клієнти «ПриватБанку».

«Коли програма компенсації за вітчизняну техніку стартувала ще 2018 року, то багато хто не вірив у її ефективність. Натомість наші спеціалісти завжди розповідали фермерам про таку можливість, і вже за рік кількість поданих заявок суттєво зросла», — зазначили в пресслужбі.

До того ж 70% клієнтів, які скористались програмою державних компенсацій через «ПриватБанк», повернулися за наступними кредитами. Загалом, нині майже три чверті клієнтів, які кредитуються в цьому банку, одночасно подають заявки на участь у згаданих програмах.

Однак, крім кредитних продуктів, українські аграрії все частіше купують сільгосптехніку в лізинг. Цей інструмент дозволяє швидко вирішити потреби фермера в оновленні/придбанні сільськогосподарської техніки з мінімальним власним внеском клієнта від 20% вартості та з мінімальною платністю в середньому під 5-9% річних. А для залучення фінансування не потрібна додаткова застава.

Переваги лізингу нової та вживаної сільгосптехніки в «ПриватБанку»:

  • ставка від 0,01% річних — залежно від партнерської програми;
  • строк лізингу — до 5 років;
  • адаптований графік погашення з урахуванням сезонності бізнесу;
  • не потрібно виводити з обігу всі 100% вартості покупки. Фермер може оплатити техніку частинами коштом прибутку від її використання;
  • фермер економить на податкових платежах за рахунок амортизації, податкового кредиту за ПДВ і збільшення витрат на суму процентів і комісій;
  • на предмет лізингу не можна накласти арешт або звернути стягнення.

Читати також: Андрій Капріца: Про українські системи землеробства скоро говоритиме весь світ

Окрім того, «ПриватБанк» співпрацює з провідними українськими дилерами брендів John Deere, Monosem, CASE, New Holland, JCB та пропонує спеціальні вигідні партнерські програми на придбання техніки цих та інших марок. Фахівці фінансової установи постійно працюють над розширенням партнерських програм з ключовою дилерською мережею в агросекторі.

Яким вимогам повинен відповідати фермер

Для того, щоб отримати банківське фінансування на техніку, фермер має відповідати низці критеріїв. Вимоги до позичальників насправді багато в чому залежать від типу самого кредиту, потрібної суми коштів, форми господарювання, участі/неучасті в держпрограмах раніше.

Основні критерії:

  • бізнес має бути зареєстрованим та діяти більше 1 року (виняток — стартапи, які беруть участь у програмі «Доступні кредити 5-7-9%»;
  • до банку надані всі необхідні документи для ідентифікації та фінансового аналізу (зокрема актуальна фінансова звітність);
  • клас фінансового стану відповідає вимогам НБУ щодо кредитування;
  • діяльність за останній звітний рік не була збитковою;
  • наявність прозорої структури власності;
  • не перебуває в стані ліквідації;
  • щодо позичальника відсутня негативна кредитна історія.

Відмовити фермеру у фінансуванні банк може у випадку, якщо його господарство має невідповідний фінансовий клас, завелике кредитне навантаження чи, наприклад, негативну кредитну історію.

Техніка та обладнання: що треба і яка його вартість?

Коли ти певен, що матимеш кошти на всі свої «забаганки», то, здається, жити стає трохи простіше. Тож, оцінивши всі шанси залучити, наприклад, фінансову допомогу на вигідних умовах, фермер із величезним задоволенням може обирати потрібні для роботи в полі машини й обладнання. 

До всього, здається, сучасний ринок сільгосптехніки може задовольнити навіть найбільш вибагливого аграрія. Отож, спробуємо «прицінитися», що знадобиться фермеру, який вирішив працювати «по класиці», вирощуючи основні сільгоспкультури, і скільки це йому може коштувати   

Техніка «з нуля» на 1 000 га за класичною технологією: що і скільки потрібно

Агрегати Потреба
Трактори

маленькі, 3 шт.

середні, 2 шт.

потужні, 1 шт.

від 3 млн грн

від 3-4 млн грн

від 2,5 млн грн

Розкидачі добрив причіпний/навісний, 1 шт. від 200 тис. грн до 1,5 млн грн
Плуги

широкозахватні, 2 шт.

середньо- чи малозахватні, 2 шт

від 3 млн грн

від 800 тис.-1,5 млн грн

Борони

широкозахватні, 2 шт.

середньо- чи малозахватні, 2-3 шт.

від 1,7 млн грн

від 250 тис.-2 млн грн

Обприскувачі

причіпний/навісний, 2 шт.

або самохідний, 1 шт.

від 700 тис. грн

від 5-6 млн грн до 17 млн грн

Сівалки

широкозахватні, 2 шт.

середньо- чи малозахватні, до 5 шт.

від 5 млн грн

від 5 до 15 млн грн

Загалом, «повний фарш» в ангарах і на полях під посівну кампанію обійдеться фермеру близько 15-50 млн грн. Майже так, як сказав колись фермер із Вінниччини. Але фінансові експерти говорять, що при правильному підході до агробізнесу ця інвестиція окупиться досить швидко.

Вибір техніки

Вище коротко вже було описано, які машини і агрегати може обрати фермер для класичної технології вирощування. Але як же насправді мають виглядати ці кілька десятків мільйонів, інвестовані в закупівлю сільгосптехніки?


Від чого залежить вибір техніки

Основними критеріями, що впливають на вибір техніки, потрібної для посівної кампанії, є:

  • технологія обробітку ґрунту;
  • технологія живлення;
  • сівозміна;
  • доступні запчастини та сервісне обслуговування;
  • бюджет господарства;
  • уподобання аграрія;
  • відгуки про роботу;
  • додаткові функціональні задачі.

«Ну не відправлю ж я новий 300-сильний трактор New Holland орати город тітці Марії, у якої пай орендую. Для такого тримаю в господарстві старі-добрі «Білоруси», — розповів один із знайомих фермерів.

Читати ще: Що буде з цінами на сільгосптехніку після рекордного подорожчання сталі 


Живлення і захист

Набір техніки та обладнання для операцій щодо живлення сільгоспкультур залежить від типів добрив, які застосовують у фермерському господарстві.

Для роботи з гранульованими мінеральними добривами перед посівом зазвичай застосовують розкидачі відповідного формату або звичайні сівалки, для роботи з органічними добривами — інші спеціальні розкидачі. Ціна на таке обладнання може стартувати від 200-300 тис. грн.

Для захисту рослин ідеально підходять причіпні або навісні обприскувачі. Але важливо пам’ятати, що ними можна обробляти рослини тільки у визначених фазах і висоті. Універсальний апарат для захисних операцій — самохідний обприскувач.


Обробка ґрунту

Усе обладнання для обробітку ґрунту фермери й агрономи підбирають тільки залежно від технології, за якою працюють — класичною, strip-till, mini-till, no-till чи, можливо, навіть verti-till.

Читати за темою: Андрій Булгаков: Ми беремо краще і від No-till, і від оранки

Тим, хто обирає безполицевий обробіток, у пригоді будуть такі агрегати:

  • культиватори-плоскорізи,
  • глибокорозпушувачі,
  • чизельні плуги,
  • чизель-культиватори,
  • плуги без полиць та інше знаряддя.

А от для тих, кому імпонує поверхневий обробіток, потрібні будуть агрегати для культивації та лущення (дискування): різні культиватори та дискові борони.

Одна із просунутих сучасних технологій стріп-тіл (Strip-till) вимагає застосування спеціальних агрегатів для смугового обробітку. Для роботи буде достатньо культиватора та просапної сівалки з відповідною шириною міжряддя. Або в пригоді стане посівний комплекс, що зможе одночасно готувати насіннєве ложе та висівати культуру в ґрунт.

А що потрібно для класичного міні-тілу? Передусім дисковий агрегат для лущення стерні після збирання зернових на глибину від 3-4 см, котки та, наприклад, сівалка прямого висіву.

Читати також: Станіслав Стець: Я «на коні» навіть при врожайності зернових 2 т/га

Для реалізації технології Для реалізації технології verti-till застосовуються агрегати для вертикального обробітку ґрунту, що фактично є важкими дисковими боронами. Вони ефективно подрібнюють, загортають рослинні рештки, вирівнюють поверхню

Проте іноді господарства цілком можуть застосовувати комбіновані технології обробітку ґрунту, тож на тракторній бригаді можна побачити своєрідний мікс із вказаного обладнання.


Сівба

Українські та закордонні виробники пропонують як прості, так і надзвичайно високотехнічні агрегати з багатьма додатковими опціями.

У «джентельменському» наборі техніки для сівби зазвичай є кілька варіантів сівалок — універсальні, спеціальні та комбіновані.

Універсальні сівалки традиційно використовують для посіву зернових, зернобобових, олійних, а також для розкидання гранульованих та порошкових мінеральних добрив.

Спеціальні сівалки призначені для якогось конкретного типу культур і відповідають загальноприйнятим вимогам їх сівби.

Комбіновані сівалки дозволяють за один прохід виконати кілька операцій — від підготовки поверхні ґрунту, сівби насіння до одночасного внесення добрив.

Разом із сівалками стають популярними багатофункціональні ґрунтообробні посівні агрегати. Такі комплекси зазвичай складаються з ґрунтообробного блока (наприклад, дискова борона, культиватор, ротаційна борона тощо) і посівного (пневматичного) модуля.


Логістика

Жодна операція в період посівної кампанії не може обійтися без підвезення витратних матеріалів — насіння, добрив, засобів захисту рослин, пального чи навіть води для приготування робочих розчинів.

Читати ще: Агротренди: Новітній захист від хвороб на прикладі піренофорозу пшениці

Тож у технічному парку агрофірми для оптимізації логістичних процесів завжди знадобляться 2-3 ваговози, навантажувачі (для деяких функцій їх іноді можуть замінити зернові перевантажувачі), причепи. Ще було б добре укомплектувати автопарк машинами-цистернами, за допомогою яких можна транспортувати воду чи дизельне пальне до місця роботи техніки в полях.

Отож, як кажуть, хто не інвестує в агровиробництво, той… не збирає хороший врожай і не заробляє. Зрештою, наведений перелік сільгосптехніки для обробітку тисячі гектарів не є вичерпним. І техпарк кожного господарства, як було сказано раніше, залежатиме від низки найрізноманітніших чинників.

© Катя Капустіна, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою