Олександр Дуда: Про пожнивні посіви амаранту — скільки фермер може заробити з 1 га

8 липня 2021 3489 0

Пожнивні посіви — не тільки важливий резерв кормовиробництва, а і підвищення родючості ґрунту, і, крім того, така бажана фінансова «подушка безпеки» для фермера. Зазвичай для отримання другого врожаю обирають такі культури як соняшник, просо та гречку. Однак ще одним варіантом культури з коротким вегетативним періодом та високою врожайністю, є амарант.

Про те, які переваги має амарант у порівнянні з іншими пожнивними культурами, який сорт обрати, коли і як проводити сівбу, на яку врожайність очікувати, куди збувати насіння та скільки можна заробити, вирощуючи пожнивний амарант, Kurkul.com розповів Олександр Дуда, голова ГО «Асоціація виробників амаранту та амарантової продукції».

Kurkul.com: Як цьогоріч змінилися площі під амарантом? Які фактори на це вплинули?

Олександр Дуда: Динаміка площ будь-якої культури пов'язана з попитом на ринку. З 2017 по 2019 рр. відбувалось поступове збільшення площ вирощування амаранту.

У 2019 році цей показник досяг позначки у 3,5 тис. га. Це було пов’язано з тим, що тоді відчувався дефіцит сировини амаранту на внутрішньому ринку для переробки.

У 2020 році перероблявся амарант врожаю попереднього року, і, можна сказати, що був знайдений баланс, коли кількість площ покривала необхідність у сировині для переробки.

Саме тому минулого року посівні площі під амарантом дещо знизилися — до 2,5 тис. га. 

Kurkul.com: А яка ситуація у поточному році? 

Олександр Дуда: На бажання аграріїв вирощувати амарант сильно вплинула цінова ситуація на ринку соняшника та сої. Ті ціни, які ми бачили взимку та на початку весни, націлювали сільгоспвиробників сіяти максимальні площі олійних культур. У зв'язку з цим амаранту було посіяно всього до 1 тис. га. 

Ми не ставили за мету перебити ціну на соняшник. Вартість амаранту декілька років поспіль коливається в межах 22-25 тис. грн за тонну. Ці цифри підв'язані до світових цін на амарант. Наприклад, у Європі індійський амарант, а він найдешевший у світі, коштує близько €900/т, тому для того, аби бути конкурентоспроможними, ми повинні вибудовувати всі ланцюжки вирощування амаранту, у тому числі доробку і зберігання, таким чином, аби «вписатись» у ці €900-1000 за тонну. Але, окрім цінової конкуренції, ми ще можемо конкурувати за якістю. Вітчизняний амарант дуже якісний. Багаті та родючі українські землі, передають своє багатство і кінцевим продуктам. 

Читати за темою: Вирощування амаранту

Амарант

Kurkul.com: Чи вплинули цьогорічні погодні умови на терміни сівби амаранту?

Олександр Дуда: Так, у цьому році відбувся зсув термінів сівби та збору через погодні умови. Тобто якщо у минулих роках аграрії на Півдні починали збирати ярі, озимі зернові і бобові культури раніше, то в цьому році через значні опади все затягнулося і відклалося. Але, навіть є певний плюс, бо в більшості регіонів є достатній рівень вологи у верхньому шарі ґрунту, і після збирання озимини можна швидко підготувати ґрунт, полущити лущильником або зробити вертикальний обробіток, якщо дозволяє маса соломи, яка залишилася після комбайна, і посіяти амарант. А вже у жовтні отримати повноцінний врожай сорту Ультра. Наразі вже стартував посів пожнивного амаранту — на сьогодні засіяно близько 200 га.

Kurkul.com: А чим пожнивні посіви амаранту відрізняються від основних? Технології вирощування різняться?

Олександр Дуда: Технологія вирощування різна. У пожнивних посівах вона набагато простіша.

Весняні посіви амаранту припадають на кінець травня-першу половину червня. Сіють здебільшого середньопізні сорти амаранту, такі як Харківський-1, Лера, Студентський та Сем. Підготовка ґрунту для основних посівів триває з початку весни. Це і закриття вологи, і боротьба з бур’янами, які є на полі, і вирівнювання ґрунту, підтримання його в дрібнозернистому стані до моменту сівби, аби не утворювалась кірка, і поле не заростало бур’янами. Дуже багато технологічних операцій, які передують посіву. 

Коли амарант вже посіяно, одразу ж починається догляд за ним. Це міжрядні обробки або боронування ротаційними боронами при суцільному посіві, обприскування від шкідників. Щодо хвороб, амарант більш-менш стійкий. Критичних хвороб, які могли б нанести суттєвий негативний економічний ефект не спостерігається. А шкідники можуть завдати велику шкоду посівам амаранту. Наприклад, попелиця. Коли амарант знаходиться на початкових стадіях розвитку, він зростає повільно, іде розвиток кореневої системи, і тільки десь після 20-го дня посіву починається інтенсивний розвиток. Отже, весняні (основні) посіви амаранту це все-таки велика і тривала робота.

Читати також: 7 причин додати амарант до комбікорму

Амарант

Kurkul.com: Назвіть основні технологічні аспекти вирощування пожнивного амаранту.

Олександр Дуда: Перше — збираємо основну культуру, друге — лущимо ґрунт. Тобто ми прибрали всі бур’яни, коренева система яких є живою, і, крім того, створили мульчу на глибині до 5 см, не глибше. Аби посіяти амарант, глибина насіннєвого ложа повинна бути не більшою за 3-4 см. Третє — проводимо сівбу. Варто зазначити, що для пожнивного амаранту можна застосовувати вузькорядний або суцільний посів.

Після сівби, за інтенсивних температур, амарант швидко сходить — на 4-5-й день, і починає швидко розвиватися. За місяць він досягне 60-70 см. При весняному посіві за аналогічний період рослини будуть близько 20 см заввишки. 

Kurkul.com: У чому полягає догляд за посівами пожнивного амаранту?

Олександр Дуда: Догляд за пожнивними посівами набагато простіший, аніж за основними. Пролущили, посіяли і зібрали. Проте, аби отримати кращу врожайність, амарант треба декілька разів прорихлити, особливо якщо утвориться ґрунтова кірка. А у разі появи попелиці, обробити посіви біопрепаратом. Ми рекомендуємо саме біопрепарати, оскільки вони дійсно працюють.

Kurkul.com: А які саме препарати?

Олександр Дуда: Для попередження та знищення попелиці найпопулярніший — це Гаупсин. Єдиний нюанс — за високих температур його дієвість дещо знижується. Ще використовують такі препарати, як Актофіт та Актоверм. Це нейротоксини, які раніше були дозволені в органічному землеробстві.

Органічні господарства дотримуються власної системи захисту посівів. Наприклад, створюють так звану природну конкуренцію: випускають сонечок на поля або створюють умови для їх розвитку та збереження популяції. 

Kurkul.com: Які посіви амаранту є стійкішими до шкідників? Які матеріальні затрати на вирощування пожнивного амаранту?

Олександр Дуда: На пожнивних посівах у невеликій кількості зустрічається попелиця. Серед бур'янів, як правило, може розвиватись амброзія та лобода, але амарант розвивається досить інтенсивно, і він здатен конкурувати з ними. Тому матеріальні затрати на вирощування пожнивного амаранту значно менші, а орієнтовна врожайність складає від 0,5 до 1,5 т/га. Якщо витрати на посів 1 га весняного амаранту складають близько 10 тис. грн, то пожнивного — до 5 тис. грн. Результати залежать від багатьох факторів: техніки, якою проводили сівбу, норми висіву, родючості ґрунту, кількості вологи в період вегетації, регіону і т.д.

Читати ще: Наскільки вигідні нішеві напрямки в агро — дайджест

Амарант

Kurkul.com: Які особливості потрібно врахувати, аби отримати гарний врожай пожнивного амаранту? 

Олександр Дуда: У випадку дефіциту вологи, тобто у твердому ґрунті, коренева система амаранту розвивається недостатньо активно, тому посіви можуть бути чахлими, або взагалі засохнути. Через це важливо проводити правильний поверхневий обробіток ґрунту, зокрема, за технологією Овсінського, який забезпечить утримання верхнього шару ґрунту в рихлому стані, конденсацію повітряної вологи і перешкоджання випаровування вологи, накопиченої в основному масиві. 

Kurkul.com: Наявність зрошування позитивно вплине на майбутні врожаї?

Олександр Дуда: Пожнивні посіви без наявності стаціонарного поливу — це завжди лотерея. Якщо цьогоріч складаються хороші умови для сівби, то торік були несприятливі у більшості регіонів. І ті господарства, які вже придбали насіння амаранту, не мали змогу його посіяти через те, що за липень не було жодного продуктивного дощу.

Kurkul.com: Чому аграріям варто звернути увагу на пожнивний амарант?

Олександр Дуда: Аграрії звикли сіяти пожнивну гречку, просо, і соняшник. Але, повторюсь, це та ж сама лотерея: якщо є волога — отримаємо урожай. Тому якщо сільгоспвиробники візьмуть до уваги таку високорентабельну культуру як амарант, навчаться її вирощувати пожнивно, це завжди буде економічна «подушка безпеки» для їхнього господарства. 

«Асоціація виробників амаранту» зацікавлена в тому, щоб знайти якомога більше партнерів, в першу чергу серед органічних підприємств та господарств, котрі працюють за технологією no-till, та тих, хто дбає про родючість ґрунту та економіку. 

Читати також: Як посіяти найкраще власне насіння — поради експерта

Пластівці амаранту

Наразі амарант набуває все більшої популярності через те, що це безглютенова продукція, технологія його вирощування переважним чином органічна, він має дуже якісний протеїн. А зараз це, мабуть, тема номер один в харчовій промисловості, де відбувається корекція обсягів виробництва рослинних та тваринних протеїнів. І ще один важливий момент: амарант — це високорентабельна культура, яка має лікувальні властивості.

Kurkul.com: Наведіть, будь ласка, порівняння рентабельності амаранту і інших пожнивних культур. 

Олександр Дуда: Чесно кажучи, не відстежував ціни на інші культури, але тонна проса вартує в межах €250. А ціна амаранту, як я вже казав, коливається в межах 22-25 тис. грн/т, тобто €680-770/т. А тонна органічного амаранту коштує приблизно €1100 — близько 36 тис. грн.

Kurkul.com: Які ще існують напрямки використання пожнивного амаранту?

Олександр Дуда: Торік вперше в Україні в промислових масштабах було отримано амарантову трав’яну гранулу. Це аналог люцернової трав’яної гранули. Технологія її виробництва полягає у висушуванні подрібненої вегетативної маси та подальшої грануляції отриманого трав’яного борошна.

За своєю поживною та лікувальною цінністю для тварин амарант має значні переваги перед люцерною, адже має більш збалансований амінокислотний склад. А крім того, більший вихід вегетативної маси з гектара. Але косити амарант на зелену масу починають лише з середини липня, тому пожнивні посіви амаранту в тих регіонах, де ведеться заготівля зеленої маси, або виготовлення трав’яних гранул, будуть доречними.

Читати ще: «Житній» дайджест — найцікавіші матеріали про жито

Амарант в мішках

Ще один напрямок використання пожнивного амаранту — силосування. Раніше вважалося, що амарант силосується тільки з кукурудзою у співвідношенні 1:1. Наразі існують як біологічні, так і хімічні консерванти, які дозволяють силосувати амарант як монокультуру. Тому ті підприємства, які з певних причин відчувають дефіцит кормової бази, можуть шляхом введення до сівозміни пожнивних посівів амаранту, значно поповнити свій кормовий баланс. Позаминулого року на виході ми мали до 60 т/га вегетативної маси амаранту. Сівба відбувалась 22 липня. Вважаю, що це чудовий результат. 

Kurkul.com: На період збирання пожнивного амаранту потужності підприємств зайняті прийманням соняшнику, кукурудзи та сої. Чи виникають в аграріїв проблеми зі зберіганням, збутом та доробкою насіння?

Олександр Дуда: Ситуація зі збутом і доробкою насіння амаранту в Україні була проблемною, через те, що на жовтень місяць, насіння має вологість понад 15%, при базовій вологості 9%. Тобто його потрібно досушувати, і в більшості фермерських господарств чи агрокомпаній, ці можливості на 90% відсутні. Тому ми доклали зусиль та створили пункти приймання й доробки амаранту, аби надати сільгоспвиробникам можливість очищувати і досушувати в одному місці. Зараз є два базових пункти у Київській і Дніпропетровській областях. Там приймають амарант після збирання і доводять його до кондиційних показників, зберігають і доробляють протягом зими.

Читати за темою: Рекордна врожайність в умовах посухи на Одещині — «Дачні» секрети українських науковців

Амарант сорту Ультра

Kurkul.com: Як відбувається транспортування врожаю до пункту приймання?

Олександр Дуда: Приїжджає або зерновоз, або машина з біг-бегами. Пшеницю та соняшник рідко возять у біг-бегах. Але в залежності від того який комбайн, яка вегетативна маса, чи вона суха, чи волога, в бункерному вороху зустрічається або мала, або велика кількість пожнивних решток. Тобто фермер бачить, що кількість пожнивних решток, наприклад, більше ніж 30%. Він, по-перше, повинен порахувати чи доцільно йому возити сміття, а, по-друге, завжди існує ризик зігрівання бункерного вороху. Тому ми рекомендуємо в таких випадках, коли амарант вологий, або коли багато пожнивних решток, провести первинне очищення, пропустити його крізь округлі або гексагональні решета Фадєєва, діаметром 1,5 мм. Таким чином, аграрій не буде возити сміття, та значно зменшиться ризик зігрівання в процесі транспортування.

Kurkul.com: Які сорти амаранту слід обрати для пожнивних посівів? 

Олександр Дуда: Наразі в реєстрі один такий сорт — Ультра — ультраскоростиглий. Але селекціонери із Харківського національного аграрного університету цього року мають завершити випробування ще одного ультраранньостиглого сорту. Сподіваємось, що арсенал сортів для пожнивних посівів вже найближчим часом поповниться.

Це сорт із великим потенціалом урожайності. Якщо умовно ми розраховуємо на середню врожайність 1 т/га, то Ультра має потенціал до 4,5 т/га. Але до максимальних врожаїв треба підходити виважено. Тобто ту технологію, яку господарство візьме за основу, треба вдосконалювати, враховуючи особливості кліматичної зони та ґрунтів.

Читати ще: Хвороби сої: прояви, попередження та методи боротьби

Амарант

Kurkul.com: Назвіть, будь ласка, терміни сівби та збирання сорту Ультра.

Олександр Дуда: Сівба проводиться до 20 липня в залежності від регіону. Якщо це центр, то орієнтовно 15 липня, але можна до 20 липня, Південь — гарантовано до 20 липня, Північ — 10-15 липня. 

А жнивувати у середині або кінці жовтня. Вегетаційний період 85-90 днів. Оптимальні умови для збирання — це приморозки, або після них. Листя примерзає, облітає, стебло та насіння підсихає — це ідеальні умови для збирання.

Kurkul.com: Тобто амарант заморозків не боїться?

Олександр Дуда: Навпаки — процес збирання покращується. 

Не можу сказати, що збирання амаранту легка справа. Торік приморозків не було і жнива почались тільки в листопаді за низьких температур, туманів, опадів та вітрів. Тому існує ризик вилягання частини рослин. 

Kurkul.com: Як, на Вашу думку, популяризувати пожнивні посіви амаранту? Як Ваша організація сприяє цьому?

Олександр Дуда: На Україну все частіше звертають увагу, як на виробника амаранту. Наведу приклад. У позаминулому році я спілкувався з директором Інституту амаранту в США. У цьому науково-дослідному інституті було створено мапу країн, де вирощується амарант у промислових масштабах. До 2019 року України на ній не було, але ми довели свою приналежність до цього списку фотографіями, продукцією, посівними площами, сортами, їх потенціалом врожайності і т.п.

З кожним роком до нас звертаються все більше потенційних клієнтів, зокрема щодо купівлі товарного збіжжя амаранту для подальшої переробки, а також готової продукції. 

Читати за темою: АгроЕкспедиція Переробка 2018: НПК Амарант

Kurkul.com: Які продукти з амаранту мають найбільший попит в Україні?

Олександр Дуда: Найбільш популярним готовим продуктом з амаранту в Україні є амарантова макуха і олія. Макуха використовується як у виготовленні хлібобулочних, макаронних виробів, так і у виготовленні кормів та підкормок для риб. Амарантова олія застосовується у косметичній промисловості, та індивідуальному споживанні. Але окрім олії, макухи, продуктами із амаранту є шліфована крупа, пластівці, макаронні вироби, сухі сніданки із «повітряного» амаранту, екструдований амарант, є зародки амаранту, мед із зародками амаранту (медовий амарант), цукерки із «повітряним» амарантом, екстракт з насіння та вегетативної маси амаранту. 

Kurkul.com: Якщо фермер виявить бажання посіяти пожнивний амарант, які дії він має зробити?

Олександр Дуда: Фермеру необхідно зв'язатись зі мною. Ми обраховуємо кількість насіння, яке потрібне для сівби на ту чи іншу кількість гектарів, відправимо його Новою Поштою, і почнемо працювати разом. Враховуючи те, що наразі спостерігається найбільший попит на органічний амарант, ми надаємо посівний матеріал органічним виробникам безкоштовно, аби вони мали змогу оцінити потенціал культури у повному обсязі. Насправді амарант для органічних господарств — це знахідка. По-перше, фермери можуть отримати товарний врожай. По-друге, органічне землеробство неможливе без сидератів, і навіть у випадку, якщо з певних причин сівба не відбулась до 20 липня, то можна провести його пізніше, навіть на початку серпня. Таким чином буде можливість відпрацювати технологію, і побачити як розвивається культура. Навіть якщо амарант замерзне, то агровиробники отримають гарний сидерат, який багатий на азот, а отже — прибавку до врожаю на наступні культури.

© Анастасія Герасименко, Kurkul.com, 2021 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою