Максим Дяченко: Готуємо насіння на два сезони вперед, щоб уникнути форс-мажорів

23 лютого 2022 376 0

Максим Дяченко, керівник ФГ «Кулажинці-Агро»

Як завжди весна для українських аграріїв — гаряча пора. Не став винятком і цей рік, аграрії вже активно готуються до посівної. Тут одразу постає питання поліпшення посівних якостей та врожайних властивостей насіння. Важливу роль у цьому процесі відіграє передпосівна підготовка насіння, бо обсяги і терміни дозрівання врожаю прямо пропорційно залежать від якості попереднього очищення посівного матеріалу та його калібрування за питомою вагою. З цією процедурою сумлінно та якісно справляються зерноочисні комплекси різних модифікацій виробництва «Аеромех».

Kurkul.com відвідав фермерське господарство, де насіннєвий матеріал готують за допомогою сепаратора САД. ФГ «Кулажинці-Агро», за словами керівника ферми Максима Дяченка, з 2016 року калібрує зерно виключно на сепараторі моделі САД-10. Земельний банк ФГ «Кулажинці-Агро» становить 250 га, вирощують тут кукурудзу, соняшник, пшеницю, ячмінь і сою.

Kurkul.com: Отже, сівозміна у вашому господарстві є?

Максим Дяченко: Так, і ми за цим дуже уважно стежимо. Починаючи з 2006 року почали спостерігати, яку культуру за якою краще сіяти. Те, що соняшник краще росте після пшениці — для нас вже аксіома. Ми навіть робили своєрідний експеримент, коли на одному полі половину площі засіяли соняшником після сої, а другу половину — соняшником після пшениці. У підсумку мали 30 см різниці у висоті рослин на користь сівозміни «соняшник по пшениці». А ось соя після соняшника категорично рости не хоче. Якщо ж попередником є кукурудза — соя почувається прекрасно. За роки фермерування ми вже відпрацювали найліпшу для нашого регіону схему сівозмін. Проте погода залишається ключовим фактором.

Читати за темою: Як посіяти найкраще власне насіння — поради експерта

Kurkul.com: Посівний матеріал чийого виробництва використовуєте і які показники врожайності отримуєте?

Максим Дяченко: Середня врожайність кукурудзи в нас дорівнює 8-9 т/га. Врожай 2021 року ми ще навіть не важили. Але думаю, що буде в тих самих межах або навіть дотягне до 10 т/га. Пшениця в середньому демонструє врожайність на рівні  4-6 т/га. Гарні показники значною мірою залежать від посівного матеріалу. Останні роки у цьому питанні нашим головним помічником виступає аеродинамічний сепаратор САД-10. Посівний матеріал пшениці, ячменю і сої повністю готується на цій машині.

Щодо кукурудзи та соняшника, то раніше ми власноруч додатково протруювали їх насіння. На цей крок свого часу мене підштовхнули представники таких компаній, як Bayer і Syngenta. Приїжджаючи до нас, вони ставили у приклад сусіднє господарство, що мало 2-3 тис. га і яке купувало посівний матеріал лише з фунгіцидною обробкою, а інсектицидну проводило самостійно. Якщо таку обробку замовити заводу, це коштуватиме + $20 на 1 посівну одиницю, а якщо її проводити самотужки — це вийде + $5. У разі самостійної інсектицидної обробки тисячі посівних одиниць досягається шалена економія. І ми це робили аж допоки я не почав шукати причини поганих і недружніх сходів на своїх полях. У підсумку з’ясувалося, що під час цієї процедури ми все ж таки припускалися певної помилки — можливо, не витримували необхідних норм та пропорцій або погано розпилювали інсектицид. Отже, на цей час ми вже переросли такий підхід до підготовки насіння. Сьогодні посівний матеріал — соняшник та кукурудзу ми замовляємо обов’язково у максимальних обробках і протруюванні одразу від виробників.

Читати також: Як вибрати насіння сої?

Посівний матеріал пшениці, ячменю і сої у ФГ «Кулажинці-Агро» повністю готується на САД-10

Подбавши про якість насіннєвого матеріалу на початку сезону, після завершення збиральної кампанії важливо подбати також про умови зберігання зерна. Адже кожен фермер зацікавлений у максимальному прибутку. Не секрет, що цього року в Центральній Україні було дуже сиро. На всіх навколишніх елеваторах, як у Пирятині, так і в Гребінці, усім постачальникам зерна вологу ставили на 2-3% більшу, ніж вона була насправді. В середньому, фермери втрачають 600 грн/т, якщо їм «накидали» 3%.

Впоратися з проблемою вологості нам допомогли полімерні рукави для зберігання зерна, або «мішки», як їх у народі називають. Ми придбали спеціальну пакувальну машину, що наповнює ці самі рукави зерном будь-якої культури. Полімерні рукави працюють за принципом герметичного зберігання не тільки зерна, але і силосу та сінажу. Дуже зручна технологія, яку ми завзято використовуємо у господарстві.

Kurkul.com: За якими критеріями ви обирали сепаратор зерна?

Максим Дяченко: Я вже давно чув про машини, що виробляв завод «Аеромех». Але за зрозумілих причин продукція підприємства з Луганська зникла у 2014-ому з українського ринку на деякий час. Поки чекав на поновлення виробництва сепараторів САД вже за новою пропискою виробничих потужностей «Аеромех» у м. Кремінна, ледь не купив підробку. У той час ринок агротехніки заполонили харківські та запорізькі сепаратори-підробки.

Читати за темою: Ірина Чорнобай: Міні-лінія «Аеромех» чистить, калібрує і протруює насіння на одній платформі

Але коли я ретельно все погуглив, то зрозумів, що та машина не має важливих конструктивних особливостей, наприклад, вібролотка. А без нього, якщо засипати сою зі стручками або колоски зернових, машина калібруватиме набагато гірше. Добре, що поцікавився відгуками колег-аграріїв і врешті-решт придбав сепаратор САД-5. Планував одразу брати більш потужну модель САД-10, але перевагою САД-5 було те, що цей сепаратор працює від мережі з напругою 220 В. У нас тоді ще не було можливості отримувати напругу 380 В. Тоді ми навіть не мали нинішнього складу, а вивантажували все в гараж.

Після переїзду до нової будівлі ми одразу придбали модель сепаратора САД-10, що вдвічі продуктивніша при первинному очищенні зерна — 10 т/год проти 5 т/год у моделі САД-5. Але ми не вичавлюємо всі соки з машини. Для власних потреб спокійно калібруємо дуже якісний матеріал, навмисне не перевищуючи 5 т насіння за годину.

Kurkul.com: Якими є показники якості відкаліброваного матеріалу, що вас задовольняють?

Максим Дяченко: Ми досить легко і швидко пристосувалися до сепаратора. Одразу визначилися, що перший лоток (перша фаза) — це для всіляких камінців, залізячок (буває, що якась гайка з комбайна випаде), другий лоток (друга фаза) — це наш посівний відкалібрований найкращий матеріал. Вміст третього лоточка ми відправляємо назад у товарну продукцію. Можливо, я занадто прискіпливий, а мені точно відомо, що багато хто продає третю фазу, як другу. Покупці навіть не знижують ціну через те, що іноді трапляються половинки зерна. Але у нас заведено працювати лише з другою фазою — ідеально відкаліброваним за питомою вагою зерном. До другого лотка потрапляє виключно найздоровіше зерно з найкращими морфофізіологічними та біологічними властивостями. Це саме те зерно, що сформоване в центральній частині колоса або стручка, де показники питомої ваги коливаються у межах від 1,330 до 1,384 г/мл.

Читати ще: Аеродинамічне сепарування зерна — досвід вітчизняного виробника

Максим Дяченко: Калібруємо дуже якісний матеріал, навмисне не перевищуючи 5 т насіння за годину

По сої ми зараз працюємо тільки з однією торговою маркою «Королівський смак». Раніше ми возили продавати сою  в порт і тут на місці шукали канали збуту. Але дуже часто потрапляли на якихось «мутних» підприємців. Тоді як співпраця з «Королівським смаком» завжди проходить офіційно, немає жодних проблем з оплатою. Навпаки, буває, навіть платять наперед. Вони допускають до 15% битого зерна, а нам, своєю чергою, досить легко задовольняти ці вимоги за допомогою сепаратора САД. Ми швидко прилаштувалися до машини, навчилися знаходити ідеальний баланс між оборотами мотора та силою повітряного потоку (або «вітру», як ми зазвичай його називаємо). Дотримання цього балансу захищає зерно від биття.

Kurkul.com: Назвіть основні стратегії вашого господарства щодо підготовки посівного матеріалу.

Максим Дяченко: Хоча ми і не можемо називатися великим господарством, проте дуже прискіпливо ставимося до продукції, що виробляємо. Приміром, завжди перевіряємо в лабораторії свій посівний матеріал на схожість, енергію проростання та інші важливі показники. Якщо та сама соя має по основних показниках менш як 90%, ми такий матеріал не висіваємо.

Один з останніх років видався доволі дощовим, у нас вся соя була сируватою. Ми вирішили її продати, а на посів купити собі іншу. Придбали в Кропивницькому начебто якісний матеріал, а вродило щось незрозуміле. Одне стебло біле, інше жовте, третє — сіре. Сором, а не соя. Звісно, що ми її викинули. Одразу після цього поїхали по сусідах, дивитися у кого є класна соя, неважливо якої вона репродукції. Знайшли, купили, потім завдяки нашому сепаратору САД-10 ми її довели до стану якісного матеріалу. Після цього відправили до Вінницької лабораторії, а отримавши результати, переконалися, що це насіння повністю відповідає всім показникам. Для нас такий посівний матеріал — просто ідеальний, ми ним дуже дорожимо.

Kurkul.com: Врожайні якості зерна змінюються після обробки на сепараторі САД?

Максим Дяченко: Безперечно! Доведено на практиці — щоб отримати якісну пшеницю, треба починати з якісного насіння. Про що можна говорити, коли ми купуємо нову пшеницю у господарств, які начебто мають всі документи, що засвідчують елітний сорт, першу репродукцію, а вона виявляється гіршої якості, ніж наша. У нас зерна пузаті, темні, а у цієї елітної — пласкі та биті. Ми таке насіння після калібрування просто викидаємо, як сміття. Отож, купуємо собі лише імпортне насіння. Кілька років тому придбали тонну еліти, відкалібрували на сепараторі САД, посіяли на 4 га. А наступного року в бункері комбайна все добре вичистили, щоб нічого не змішалося. Зараз ми її вирощували вже по технології, у цьому році робили по ній 5 обробок. Завдяки цим послідовним операціям отримали дуже якісний посівний матеріал.

Читати за темою: Олександр Рибалка: Сорти для функціонального харчування можуть врятувати здоров’я українців

В останні роки ми вирішили перестрахуватися — готуємо посівний матеріал не тільки на поточний сезон, а одразу й на наступний. У разі якогось форс-мажору завжди має бути певний резерв на розведення здорового насіння. Що стосується калібрування, то раніше, коли ми сіяли без нього, сходи були нерівномірні. А після сепарації одразу помітно, що всі сходи — рівнесенькі та дружні. І сьогодні я вже можу точно сказати, що завдяки сепаратору САД ми отримуємо надбавку до врожаю 25%. І якість врожаю значно краща завдяки відбору самого цінного насіння на сепараторі САД. Можу запевнити на власному досвіді, що спробувавши переваги каліброваного та очищеного насіннєвого матеріалу, відмовитися від нього вже неможливо.

Kurkul.com: Дякуємо за цікаву розмову, добре, що завдяки сепарації насіння залучається менше робочої сили та наявна суттєва економія часу, а надбавка до врожаю значно збільшується, що досягається шляхом отримання якісного посівного матеріалу.

© Анна Клочко, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus