Ірина Кухтіна: Логістика — це головна перепона стабільного заробітку ягідників в сезоні 2022

18 квітня 2022 867 0

Ірина Кухтіна, президент Асоціації Ягідників України

В середу, 13 квітня, у прямому ефірі Telegram-каналу  Я-Куркуль пройшов Агромарафон. Тема розмови «Ситуація на ринку ягід під час війни». Зокрема, одним зі спікерів заходу стала президент Асоціації Ягідників України Ірина Кухтіна.

Вона відверто розповіла про головні проблеми ягідників, оцінила можливості експорту вітчизняної ягоди та дала деякі прогнози на сезон. До того ж пані Ірина, минулого тижня, разом з іншими ягідниками, презентувала Україну на міжнародній виставці свіжої плодово-ягідної продукції Fruit Logistica 2022, яка проходила в Берліні.

Тому ми публікуємо найцікавіші тези з доповіді фахівчині.

1. Хто виграє логістику, той виграє ринок на 3-5 років  

Цього року головна проблема ягідників — це логістика. З нею буде важко, і я всім кажу, хто виграє логістику, той виграє ринок років на 3 на 5. Тому що, по-перше, транспорту європейського в Україні майже нема, оскільки його не страхують. Тому машини на нашу ягоду чекають по той бік кордону. По-друге, з України міжнародні компанії вивезли за кордон власні автомобілі. Ну і плюс пошкоджені дороги та небезпека. Інша проблема — це зростання вартості перевезень. Ціни вже зросли у 2-3 рази та ситуація до початку сезону не зміниться. Тому вартість лохини в продажі значно відрізнятиметься від ціни виробника. З малиною можливо буде краща ситуація, тому що ми займаємо вагоме місце на європейському ринку. Щодо, наприклад, яблук, то тут ідентична ситуація: логістика негативно впливатиме на всю цю історію.

Читати за темою: Ірина Кухтіна: На ягідному ринку немає компаній-гігантів

Вартість лохини в продажі значно відрізнятиметься від ціни виробника

2. Низької ціни на ягоди з України не може бути  

Наразі всі закупівельники намагаються купити ягоду з доставкою. Оскільки, ніхто не хоче зв'язуватися з логістикою, бо це додаткові ризики. До того ж ціни на пальне сильно зросли. Тому дешевої ціни на ягоду з України не може бути. Щодо терміну доставки, то він також подовжиться на кілька днів, в залежності від точки. Для тих позицій, які є ключові для нашого експорту, свіжа лохина і яблуко, заморожені ягоди, концентрат, це не принципово. Але треба розуміти, що всі хочуть гарантій і тут навіть 1-2 дні можуть зіграти роль. Тому зараз ми якраз плануємо пропрацьовувати цю сферу і я впевнена що досягнемо комплексних рішень із перевантаженням.

3. Експорт ягоди можливий, але треба бути готовим, що трейдери сильно збиватимуть ціну

Для тих підприємств, які знаходяться на більш безпечних територіях, ми можемо говорити про експорт. Але треба бути готовим до того, що нам викручуватимуть руки. Так нам співчувають багато компаній, тому розміщуватимуть замовлення, але вони будуть не великі. Про масові передзамовлення ми не говоримо, тому що ніхто не хоче сильно ризикувати та ставити себе в залежність від того що відбувається у нас. Слід розуміти, що деякі байєри будуть розміщувати замовлення на нашу ягоду, дехто не буде, а хтось захоче використати ситуацію говорячи «у вас війна вам же треба кудись збувати» та збивати ціну. Тобто трейдери, які заробляють на різниці у ціні  будуть тиснути на неї дуже сильно. Просто треба бути до цього психологічно готовим і відстоювати свої позиції.

Читати також: Ірина Кухтіна: Нам потрібні активні садівники, готові до змін

Для тих підприємств, які знаходяться на більш безпечних територіях, можна говорити про експорт ягід

4. Внутрішній збут лохини буде дуже низьким    

На внутрішньому ринку закупівельна спроможність українців буде дуже низькою і тут зазвичай будуть купувати більше ту ягоду, яка буде дешевшою. До того ж велика різниця буде в її ціні на фермі, та в продажі в Києві чи Львові. Прогнозую, що внутрішній збут лохини буде дуже низьким і це тиснутиме на ціну. Щодо малини, то ми є досить великим виробником, тому піднімемо трошки ціну, звісно не враховуючи показники минулого року (торік на ягоду було екстремально висока ціна). На суницю ми не впливаємо, там також буде тиснути ринок і логістика. Зірковий час бузини пройшов рік тому. Попит фармацевтичної галузі Китаю під час пандемії сильно підняв ціни цю ягоду і такого повторення не буде. 

5. Для початку сезону ягідникам не вистачає грошей 

Зараз частина наших ягідників знаходиться під окупацією, тому їхня основна ціль — це виживання. У тих фермерів, які можуть працювати стоїть питання відновлення господарств, а решта — готують сезон, проводять польові роботи. Хоча всіх їх об’єднує одна проблема — це гроші. У фермерів не має обігових грошей, не має фінансування, закрились деякі кредитні лінії. Державне пільгове кредитування працює на плантації понад 100 га, а в нас таких ягідників не багато. До того ж у держави на першому місці критичне продовольство, пшениця, соняшник. Банки оцінюють ризики, як високі. І тому гроші це дуже велика проблема для ягідників. 

Читати ще: Олег Науменко: Органічна лохина може стати брендом, як Coca-Cola або Snickers

Внутрішній збут лохини буде дуже низьким і це тиснутиме на ціну

6. Через брак потрібної агрохімії ягідники будуть змінювати технологічні схеми 

Назарі фермери не забезпечені всіма необхідними добривами та агрохімією. Ситуація контрольована, але, на жаль, кожного дня змінюється. Хоча для деяких господарств буде така історія, що через брак ЗЗР агрономи змінять технологічні схеми при цьому залишать діючу речовину. Але все-таки, оскільки схема буде змінюватися, можна очікувати, що частину урожаю ягідники недоотримають. Хоча кардинальних змін в догляді не буде. Інвестиції в кожен гектар коштують багато, в залежності від культури. І тому ніхто не буде гратися з експеримент на великих площах.

Окрім Ірини Кухтіної, про стан власних господарств розповідали співвласник та управляючий партнер СВК «Ягідки» Олег Науменко, що займається вирощуванням лохини та керівниця розплідника Tevitta Тетяна Стукало. Ситуація на двох господарствах кардинально різна: якщо плантації Олега знаходяться в одній з найгарячіших точок війни — біля м. Буча та були під загрозою мародерства, то Tevitta жодного дня не припиняла роботи. Про функціонування цих господарств, а також відповіді спікерів на питання фермерів ви можете переглянути на нашому YouTube каналі.

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою