Роман Огроднічий: Бізнес під час війни, або як допомагає Lean?

29 квітня 2022 724 0

Роман Огроднічий, директор компанії «АБМ-ТРЕЙД»

Бути ефективним під час війни — це мистецтво, яке вимушено опановують вітчизняні аграрії надшвидкими темпами. І багато в кого це виходить. Уявляєте, які надздібності в бізнесі вже прокачали українські фермери, не зупиняючи виробництва навіть за воєнного стану?! Тож, коли настане мир, наш АПК має гарні шанси відновитися швидко.   

Директор компанії «АБМ-ТРЕЙД» Роман Огроднічий поділився з Kurkul.com власним досвідом безупинного виробництва кормових добавок для продуктивних тварин. Його підприємство має прописку у смт Локачі, що на Волині, та працює із 2008 року.

Kurkul.com: У зв'язку з воєнною ситуацією, що склалася в Україні, у якому форматі буде здійснюватися підтримка тваринницьких господарств компанією: що зміниться, а що залишиться сталим?

Роман Огроднічий: Жодних змін у бік скорочення виробництва в нас не передбачається. Навпаки, плануємо розширювати перелік послуг, що надаємо. Так, ми запускаємо власну лабораторію, яка поки що працює у тестовому режимі. Тобто вона наразі функціонує для наших власних потреб та потреб наших партнерів. З нашого боку сервісна підтримка партнерів буде лише розширюватися. Можливо, трохи зазнає змін політика щодо застосування деяких фінансових інструментів — ми зможемо кредитувати тільки в тих межах, що були встановлені умовами наших контрактів.

Читати за темою: Анатолій Тітов: На ринку втримаються лише високотехнологічні ферми з мінімальним надоєм 10 тис. л.

З боку компанії «АБМ-ТРЕЙД» сервісна підтримка партнерів буде лише розширюватися

Kurkul.com: Як пристосовується компанія до умов роботи під час воєнного стану?

Роман Огроднічий: Звісно, що працювати в таких умовах нелегко, проте непрості ситуації дають нам класний стимул для розвитку. Ми впевнено йдемо вперед і темпи не сповільнюємо. Деякі фахівці (частіше фахівчині) працюють віддалено через те, що були змушені виїхати за кордон. Значна частина наших співробітників — чоловіків — служить у лавах ЗСУ або проходить контрактну службу в підрозділах територіальної оборони. Тож нам довелося залучати нових працівників.

Маємо певні труднощі, пов’язані з блокування росією морських портів України, яке призводить до збільшення логістичних ланцюгів у забезпеченні підприємства сировиною. Всі потоки сировини, яку ми імпортуємо, доводиться перенаправляти до Румунії та Польщі. Швидка перебудова логістичних шляхів далася нам не легко, проте ми впоралися. Забезпечивши себе наразі сировиною, ми почуваємося впевнено. Крім цього, ми були змушені змінити програмне забезпечення, яке використовуємо. Від російського програмного продукту, комплексної CRM системи Бітрікс24, довелося відмовитися. Проте альтернативу ми швидко знайшли. Звісно, що все це — додаткові витрати для нас, але ми ні в якому разі не хочемо залежати від росіян, тож рішення приймаємо негайно.

Читати також: Рецепт здорової ферми. Як працює АБМ-Трейд

Колектив головного офісу компанії «АБМ-ТРЕЙД» в м. Луцьк у липні 2021 року

Kurkul.com: Повертаючись до кадрового питання, чи відчувається зараз дефіцит спеціалістів?

Роман Огроднічий: Дефіциту спеціалістів не відчуваємо, навіть попри те, що значна частина хлопців пішла захищати Батьківщину (шестеро наших співробітників у перші два дні війни поповнили ряди Збройних сил України). Консультанти працюють у штатному режимі, а спеціалістів, зайнятих на виробництві, зрозуміло, що запросили нових. Але ми швидко їх навчили. Взагалі з початком бойових дій до «АБМ-ТРЕЙД» надійшли запити щодо працевлаштування від фахівців з інших кормових компаній.

Kurkul.com: Як оцінюєте готовність компанії забезпечувати тваринницькі господарства продукцією у цей нелегкий час?

Роман Огроднічий: Ми однозначно готові. Більшість нашої сировини тримаємо із запасом на 2-3 місяці, щоб продавати партнерам за прийнятною для них ціною, а також для того, щоб уникнути перебоїв у постачаннях. Щодо логістики загалом, то в перші два-три тижні війни ситуація із постачаннями, дійсно, була трохи напруженою. Зараз логістика відновлюється майже на всій території України, за винятком тих районів, де ведуться активні бойові дії. Зривів постачань продукції особисто у нас не було, були тільки затримки на тиждень через руйнування мостів, що сполучають нас із локацією наших клієнтів. 

Читати ще: Сергій Нетяга: Все добре — це коли мене питають «Не влазить молоко, що робити?»

«АБМ-ТРЕЙД» тримає більшість сировини із запасом на 2-3 місяці, щоб продавати партнерам за прийнятною для них ціною та уникнути перебоїв у постачаннях

Kurkul.com: Який сегмент виробництва компанії на сьогодні є найбільш вразливим?

Роман Огроднічий: Розташування наших виробничих потужностей, напевне, є найуразливішим сегментом через близькість до кордону з білоруссю. Адже ми не можемо знати наперед, чи буде ще одна спроба вторгнення з їхньої сторони, чи ні. Це тримає всіх «у тонусі». Також проблемою є швидке здорожчання сировини, що пов'язано з високою ціною на газ у країнах ЄС.

Деяку сировину треба замовляти наперед за 3-4 місяці, чекати, щоб вона дійшла до нас хоча б за пів року. Тобто логістику відтепер ми плануємо заздалегідь на 6-9 місяців, раніше було достатньо 3-6 місяців. Це той чинник, що суттєво впливає на виробництво. Також є деякі затримки в надходженні нового обладнання з-за кордону. Там так само відбуваються перебої, пов’язані з нестачею чипів та інших комплектуючих Затримки, що виникли через пандемію COVID-19 та воєнні дії, рахуються в кілька місяців.

Звісно, що в умовах війни виробникові може загрожувати ситуативна неплатоспроможність деяких клієнтів — господарств, які знаходилися під окупацією або на території яких велись активні бої. До них ми наразі навіть не телефонуємо стосовно оплати продукції та послуг. Адже розуміємо ситуацію і входимо в їхнє становище.

Kurkul.com: Які стратегічні заходи мають допомогти подолати кризові явища?

Роман Огроднічий: По-перше, у нас немає настільки загрозливої ситуації, як у виробників українського Сходу, приміром. Всі процеси контрольовані. А для того, щоб робота підприємства не зазнавала впливу негативних факторів, вкрай важливе зважене планування замовлень і виробництва. Чим краще ми сплануємо аспекти роботи під кожне замовлення, тим із меншою кількістю проблем стикнемося самі та наші партнери.

Читати за темою: Богдан Бандрівський: Основне у тваринництві — правильний менеджмент і команда

Роман Огроднічий на навчанні Modern Lean System

Ще одна дуже важлива річ, компанія «АБМ-ТРЕЙД» ще минулого року розпочала знайомство з філософією ощадливого виробництва (Lean Production). Цей підхід допоміг нам краще зрозуміти «природу» втрат та шляхи для росту, підвищення ефективності. Не останнє місце в цій філософії відводиться правильному плануванню. Відтак багато бізнес-процесів у нас змінилися та покращилися. Можу з упевненістю сказати, що шлях Lean Production допоміг нам впевнено зустріти сьогоднішні виклики. Принципи управлінської філософії працюють, особливо у цей непростий час.

Kurkul.com: Які поради та рекомендації можете надати тваринникам?

Роман Огроднічий: Наші тваринники — розумні та досвідченні господарі та бізнесмени, вони добре знають та розуміють ринок. Тож у нас є не те що б порада, а єдине прохання до них — робити плановий підхід до замовлень продукції, що дасть нам змогу виготовити та доставити її вчасно. 

Ми, аграрії, зараз усі знаходимося в одному човні: тваринники, виробники кормів та переробники. Тільки завдяки спільним зусиллям та швидкому переформатуванню під наявні умови ми зможемо бути ефективними та разом йти до процвітання нашої країни. А я на 100% впевнений, що перемога буде за нами! 

Kurkul.com: Дякуємо за цікаву розмову!

© Анна Клочко, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus