Захист соняшнику і досвід його вирощування — дайджест

Захист соняшнику і досвід його вирощування — дайджест

9 червня 2022 913 0

В Україні посіяно понад 10 млн га або близько 75% від посівних площ, які планувалось засіяти соняшником. Не дивлячись на заблокований експорт в Україні культура все ж продовжує лідирувати серед олійних. Тому ми вирішили зібрати дайджест наших матеріалів щодо обробки соняшнику, бо скоро на всіх полях України почнуться відповідні агротехнологічні роботи. Тож на Kurkul.com ділимось схемами дієвого захисту та досвідом фермерів минулих років. 


Захист від хвороб соняшнику

Коли у господарстві вирощують соняшник, підвищується ризик поширення хвороб культури. Тривалий час вважалося, що соняшник не потребує фунгіцидного захисту, бо шкодочинність хвороб зазвичай не досягала рівнів, які могли б значно вплинути на урожай. Однак змінюються принципи господарювання, і доводиться констатувати, що фунгіцидні обробки стали складовою технології вирощування соняшника.

Захворювання соняшника викликані переважно грибами. Особливістю традиційного захисту соняшника є протруювання насіння і часто нехтування фунгіцидними обробками. Розвиток хвороб соняшника має особливості залежно від біології збудника та природно-кліматичних умов зони вирощування. Тож які їх різновидності бувають, можна почитати у матеріалі

посіви соняшнику

«Щоб не допустити розвитку хвороб, потрібно продумати сівозміну, а також провести вчасний гербіцидний та інсектицидний захист. Адже шкідники є воротами для проникнення хвороб, а на бур’янах та падалиці відбувається їх первинна локалізація і розвиток. Звісно, фунгіцидний захист тут не менш важливий, його варто застосовувати передусім як профілактичний захід», — наголошує Максим Яновський, керівник відділу маркетингу компанії FMC Україна.

У 2021 році в посівах соняшнику спостерігалося широке поширення збудників септоріозу, пероноспорозу, іржі, фомозу, фомопсису та білої гнилі. Але найбільш шкодочинними були стеблові гнилі: фомоз, фомопсис та біла гниль. Подекуди втрати врожаю сягали 50%. Це пояснюється тим, що вже при появі їхніх симптомів на рослинах застосування фунгіцидів неефективне. Тому у ще одному матеріалі, ми розбирались, як завдяки біологічним фунгіцидам зменшується поширеність хвороб у господарствах та яких заходів слід дотримуватися протягом сезону, щоб досягти оптимальної рентабельності при вирощуванні соняшнику.

В умовах високого фітопатогенного навантаження дуже важливо підібрати саме ту схему захисту, яка покриє всі наявні проблеми, та не принесе зайвих витрат. Задача непроста. Якщо підрахувати можливості різних комбінацій — отримаємо понад 20 фунгіцидних схем. І перше, з чого варто почати у ситуації із надто широким вибором, — викреслити те, що вам точно не підходить. Тому у матеріалі: В перервах між зливами: 7 фунгіцидних схем на соняшник з цього і починають.

Також рекомендуємо почитати цікавий матеріал, де представники десятків фермерських господарств розповідають про досвід використання різних препаратів та діляться власними кейсами застосування. 

Шкідники на посівах соняшнику

Також Kurkul.com має у своєму архіві матеріал, де докладно розписані всі шкідники соняшнику. Щоб краще розпізнати їх у себе на полі, рекомендуємо прочитати матеріал: Шкідники соняшника

Захист від бур’янів

Різні ґрунтово-кліматичні умови вирощування культур потребують диференційованих підходів як до агротехніки загалом, так і до захисту посівів. Зокрема, помітно відрізняється й гербіцидний захист культур. Про тонкощі ґрунтового захисту соняшника можна почитати за посиланням. 

Про застосування гербіцидів за нестабільних температурних умов,  післядію препаратів, та як досягнути максимального контролю бур’янів при технології no-till можна почитати у матеріалі: Використання гербіцидів на соняшнику за нестабільних погодних умов.

Досвід аграріїв у захисті соняшнику

Валерій Новіков, заступник директора з виробництва господарства «Колосисте», розкаже про вирощування соняшнику у зоні недостатнього зволоження Дніпропетровщину. Опадів тут випадає надто мало, щоб можна було зрівнятися в урожайності основних культур із північними областями. Проте виробники намагаються пристосуватися до кліматичних умов. Основні правила роботи: максимально зберегти вологу, передбачити можливі ризики та швидко зреагувати на погодні «негаразди», не покладатися лише на одну культуру. 

Керівник невеликого фермерського господарства «Сузір'я» Антон Баланський розповідає про свій досвід вирощування соняшнику і систему захисту. Його кредо — якщо хочеш мати результат, потрібно вкладати та працювати тільки з тими компаніями, які вже себе зарекомендували. 

«Перш за все — ефективність препаратів», — так вибирає засоби захисту соняшнику Валерій Ліневич, директор СВК «Вівсянецький»

За його словами, фунгіциди у господарстві використовують оригінальні. Спочатку всі препарати на демо-ділянці. При цьому порівнювали з іншим продуктом з тією самою діючою речовиною. Вибираємо той, що краще спрацював, його і купуємо. 

© Єлизавета Кудиненко, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus