Алла Рогова

Алла Рогова: Через війну ми зменшили посіви кукурудзи до мінімуму

7 червня 2022 1299 0

Ми продовжуємо цикл матеріалів про роботу фермерських господарств в умовах війни. Сьогоднішня наша героїня — виконавча директорка ТОВ «Агровіва» Алла Рогова. Останній раз ми спілкувались з нею 2 роки тому: енергійна фермерка нам розповідала про свій досвід в агросфері, вміння пристосовуватись до викликів часу та плани на майбутнє. У сьогоднішньому інтерв'ю Kurkul.com ми поговорили про те як функціонує господарство в умовах воєнного стану.


Kurkul.com: Як війна змінила роботу підприємства «Агровіва»? Чи був період паніки? 

Алла Рогова: Як і всі напевно, спершу була паніка. Приблизно перші 3 тижні дуже важко це все переживали. Одного працівника господарства мобілізували. Навіть техніку нашу забрали на фронт. Так що дуже складно було, але попри все, 17 березня всі працівники вийшли на роботу і почалась посівна. 

Паралельно ми підтримували фінансово не тільки для ЗСУ, а й для звичайних людей, займаємось благодійністю. У перші дні в людей не було продуктів, то я особисто заправляла машину і доставляла хліб, молочні продукти, ковбаси. Потребуючих було дуже багато, треба було все продумати так, щоб кожен день сім’я мала хоча б одну хлібину. 

Читайте також: Ірина Титарчук: Ми надаємо допомогу жінкам зі сфери агробізнесу, які постраждали від війни

Kurkul.com: Які труднощі виникали під час посівної? Чи внесли ви якісь корективи, можливо змінили культури? 

Алла Рогова: Так, звичайно, дуже швидко ми змінили плани. У нас завжди було багато кукурудзи — ми її зменшили до мінімуму, а вільні площі засіяли соняшником. Також зробили ставку на сою —  планували тільки спробувати, але засіяли відразу 500 га. Внесли корективи у сам процес обробітку землі. Ми завжди дуже ґрунтовно ставились до обробітку і підготовки землі, внесення добрив, а зараз всі ці процеси робочі звели до мінімуму. Економимо час та не нехтуємо безпекою працівників. Але все одно ми працюємо на врожай!

Kurkul.com: І до найболючішого, питання пального — де купуєте? Яка зараз ситуація у регіоні?

Алла Рогова: Щодо пального, то в нас ситуація, як і у всіх регіонах країни. Шокують ціни, але більше вражає відсутність пального. Якщо чесно, на Житомирщині дуже складна ситуація з дизелем —  його просто немає. Звичайно, ми завезли самостійно частину, трохи придбали та на посівну вистачило. Зараз йдуть періоди підживлення та обприскування, тому сподіваємось, що нам того вистачить. А що там буде на збирання врожаю — я навіть не знаю. Дуже сподіваюсь, що ситуація покращиться.

Kurkul.com: Чи шукали канали постачання з-за кордону? 

Алла Рогова: Так, активно шукаємо. Є в компанії люди, які займаються зараз цим питанням. Якщо чесно, активно намагаємось розв'язати питання з пальним, щоб не затягувати до жнив.

Читайте також: Нам вдалось експортувати зерно під час війни — досвід українських агрокомпаній

Kurkul.com: Аналогічне питання й по добривах. Ціни шокують, особливо на азотну групу. Чи вдалось вам закупити їх раніше?

Алла Рогова: Купуємо зараз. Направду ціни трохи внормувались. Виробили особливу стратегію —  та відмовились від карбаміду. По-перше, його ніде не могли взяти, а по-друге — ціни такі, що потім як собівартість врожаю порахуєш, то не вийде і 1:1. Тому ми підживлюємо КАСом, хоча і його норму мінімізували.

Наше господарство завжди дуже ретельно ставилось до технологічного процесу, зокрема до підживлення ґрунту і до захисту. Зараз робимо все те саме, але в менших масштабах, економно. Час вимагає таких рішень.

Kurkul.com: У нашому інтерв’ю 2 роки тому, зембанк вашого господарства налічував 2400 тис. га. Чи збільшилась ця цифра? Чи скористались Ви можливостями відкриття ринку землі? 

Алла Рогова: Зараз у нас приблизно 3500 га. Дійсно, відкриття ринку землі пішло нам на користь, і ми додали в зембанк близько 1100 га. 

Kurkul.com: Щодо минулого сезону: які культури принесли найбільшу рентабельність господарству? 

Алла Рогова: Ой, в сьогоднішніх умовах важко сказати. Тому що ми завжди продавали врожаї в кінці лютого — на початку березня, а зараз все застопорилось. Всі врожаї чекають на елеваторах, на складах, бо продати нема як. 

Kurkul.com: І який бачите вихід з ситуації? Оскільки місяць-другий і жнива…

Алла Рогова: Напевно вихід один: закінчиться війна і все стане на свої місця. Поки що я навіть не можу сказати, де воно буде продаватися. Аграрій завжди залишається в програші: ти з врожаєм працював, ти його дбав, ти ночами був на роботі, вкладався в нього, переживав, а хтось хоче купити його якомога дешевше. А ми хочемо все робити як треба. У нас за спиною стоїть тисячу орендодавців, які також хочуть кошти, орендну плату, робітники — отримувати зарплату. Дуже складно це зараз. І не знаю, як воно вирішиться, але вірю в нашу перемогу.

Kurkul.com: Дякую за цікаву розмову. Разом до Перемоги!

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus