Ручне відшкодування ПДВ дозволяє бізнесу йти в тінь

17 листопада 2017 358 0
Іван Мірошніченко, депутат аграрного комітету, член фракції політичної партії «Об'єднання «Самопоміч»
Kurkul.comІван Мірошніченко, депутат аграрного комітету, член фракції політичної партії «Об'єднання «Самопоміч»

15 вересня 2017 р. у Верховній Раді України зареєстрували проект Закону № 7115. Він передбачає застосування тестового режиму зупинки реєстрації податкових накладних до прийняття законопроекту, розробленого урядом, повідомляє agropolit.com.

На думку депутата аграрного комітету, члена фракції політичної партії «Об'єднання «Самопоміч» Івана Мірошніченко, це не сприятиме покращенню процедури адміністрування ПДВ, а лише в черговий раз внесе псевдозміни до чинних норм податкового законодавства.
Мірошніченко стверджує, що хоча документ викликав багато дискусій, проблеми він не вирішує. Проект закону передбачає повернення Системи до тестового режиму роботи (без фактичного зупинення реєстрації ризикових податкових накладних), а це прямий крок назад у боротьбі з тіньовою економікою.

Суттєва частка площ ріллі не зареєстрована згідно чинних вимог законодавства, ніяк не відображається в реєстрах, з неї не сплачується орендна плата, податок на дохід від реалізації продукції, єдиний фіксований податок. У 2017 р. в оренді було офіційно зареєстровано лише близько 40% сільськогосподарських угідь, або 53% ріллі. Але провівши відповідні підрахунки, враховуючи зазначену площу ріллі, нормативно-грошову оцінку 1 га землі та ставку податку, зрозуміло, що до бюджету повинно було надійти близько 4,46-5 млрд грн», — підкреслив член «Самопомочі».

Посадовець нагадав, що для вирішення проблеми він неодноразово направляв депутатські звернення з пропозиціями для вирішення проблеми «сірого» ринку агропродукції, хоча реакції та підтримки з боку Уряду так і не було. Також він додав, що все більше підприємців відмовляються працювати «по-білому», а вищезгаданий законопроект має ряд змін, що матимуть негативний вплив на роботу прозорого бізнесу.

Виконано за допомогою Disqus