Половину від 1 млрд грн запропонували виділити дрібним фермерам

17 листопада 2017 156 0
Гривні
zn.uaГривні

Частину коштів за бюджетною програмою «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств» необхідно спрямувати на стимулювання створення та розвитку фермерських господарств в організаційно-правовій формі фізичних осіб-підприємців (ФОП), зазначив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш.

За його словами, серед очікуваних результатів урядової Концепції розвитку фермерських господарств на 2018-2020 рр. передбачено збільшення кількості фермерських господарств із земельним банком не більше 100 га  не менш ніж на 10%. Досягти такого результату без впровадження заходів щодо стимулювання трансформації високотоварних господарств населення у суб’єкти підприємництва, очевидно, не вдасться.

На його думку, серед найбільших обтяжень для потенційних фермерських господарств, створених як ФОП, поряд із невизначеністю механізму оподаткування, є й обов’язкова сплата єдиного соціального внеску (ЄСВ) «за себе» та за членів такого новоствореного фермерського господарства. Ціна питання з 1 січня 2018 р. сягне близько 10 тис. грн на рік на одну особу. Така сума є непідйомною для більшості суб’єктів аграрного мікробізнесу із операційною площею до 20 га, зазначив експерт.

«Відповідно, з метою стимулювання реєстрації високотоварними господарствами населення суб’єктів підприємництва та створення нових фермерських господарств (на базі ФОП) необхідно запровадити новий інструмент підтримки таких суб’єктів», — зазначив Леонід Тулуш.

За його словами, цей механізм повинен передбачати сплату новоствореними фермерськими господарствами у перші роки функціонування лише частини ЄСВ. Іншу частину повинна взяти на себе держава — за рахунок здійснення відповідної доплати, джерелом якої повинні стати асигнування, закладені в бюджетній програмі «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств».

«За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, половини бюджетного ресурсу, закладеного по бюджетній програмі 2801230 «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств» — 500 млн грн — буде цілком достатньо для фінансування відповідних доплат у 2018 р. та формування належного пенсійного стажу у членів новостворених фермерських господарств у формі ФОП», — підсумував Леонід Тулуш.

 

Виконано за допомогою Disqus