Проект ФАО посилить фітосанітарний контроль у чотирьох східноєвропейських країнах

28 листопада 2017 85 0
Шкідлива черепашка
Kurkul.comШкідлива черепашка

27 листопада в м. Гродно Республіка Білорусь, за підтримки ФАО стартував чотириденний міжнародний семінар, у якому беруть участь фахівці з Вірменії, Білорусі, Молдови й України. Захід присвячений проблематиці поширення шкідників, їх проникнення та розвитку, повідомляє сайт продовольчої й сільськогосподарсьої організації Об’єднаних Націй.

Співпраця з ФАО, що продовжувалася майже рік, була спрямована на зміцнення потенціалу національних служб фітосанітарного контролю в країнах-учасниках семінару.

Співробітники державних установ пройдуть практичне навчання у визнаних міжнародних експертів, використовуючи сучасне лабораторне обладнання та інструменти контролю. Вони поглиблять свої знання щодо методики лабораторних досліджень і протоколів діагностики та контролю для забезпечення своєчасного та ефективного виявлення карантинних та регульованих шкідників.

Практичні заняття в Білорусі сприяють досягненню четвертої й останньої мети спільного проекту: зміцнення потенціалу країн щодо приведення сьогоднішніх практик у відповідність із новітніми міжнародними зобов’язаннями в рамках Угоди Світової організації торгівлі про застосування санітарних та фітосанітарних заходів та Міжнародної конвенції з карантину та захисту рослин (МКЗР).

 «Зміцнення потенціалу фахівців із фітосанітарного контролю відіграє значну роль в успішному завершенні всього проекту. Їх скоординована робота, сучасні знання та здатність працювати на новітньому обладнанні не тільки підвищать рівень продовольчої безпеки у всьому регіоні, а й допоможуть усунути недовіру й адміністративні бар’єри у двосторонній і міжнародної торгівлі», — повідомив фахівець ФАО по рослинництву й захисту рослин Артур Шамілов.

Зниження контролю за пересуванням товарів через національні кордони, зростаюча міграція населення та розвиток торгово-економічних відносин між країнами — чинники, що сприяють переміщенню небезпечних шкідників рослин і пов’язаних із ними захворювань.

«Попередження поширення шкідників рятує посіви і знижує потребу у використанні пестицидів. Це сприяє поліпшенню здоров’я людей і тварин у всьому регіоні», — розповів спеціаліст ФАО з питань сільського господарства Аветік Нерсисян.

Виконано за допомогою Disqus