Україна втрачає близько $1,5 млрд через низький рівень зрошення земель

30 листопада 2017 140 0
Василь Говгера, аналітик із питань аграрного бізнесу ЄБРР
Kurkul.comВасиль Говгера, аналітик із питань аграрного бізнесу ЄБРР

У ЄБРР підрахували збитки України від недостатнього зрошення землі — щорічно втрачається близько $1,5 млрд валютної виручки через низький рівень розвитку систем зрошення орних земель, про це в ході «Національного діалогу про водну політику» повідомив аналітик із питань аграрного бізнесу Європейського банку реконструкції й розвитку (ЄБРР) Василь Говгера, пише УНІАН.

Він зазначив, що в Україні зрошуються менше 1 % орних земель, тоді як, наприклад, у США — 5,5 %, у Франції — орієнтовно 5 % орних земель.

«Що означає відсутність зрошення для України? Є простий економічний показник — скільки валової продукції ми не виробляємо через відсутність зрошення в нашій країні. Сьогодні це можна приблизно оцінити в 10 млн т зернових культур, що означає близько $1,5 млрд виручки, які ми втрачаємо щорічно», — сказав Василь Говгера.

За його словами, для реалізації повного потенціалу зрошення в Україні (розширення зрошення на 1,5–2 млн га земель) необхідно $2–4 млрд інвестицій.

Аналітик також зазначив, що сьогодні існують три основні чинники, які стримують інвестиції бізнесу в зрошення: доступність ефективного фінансування, невизначеність із земельним питанням та труднощі з фізичним доступом до води.

Виконано за допомогою Disqus