Вітчизняні азотні добрива задовільняють лише 40 % потреби внутрішнього ринку

20 грудня 2017 120 0
Добрива
pro-consulting.uaДобрива

Вітчизняне виробництво може задовольнити попит українських агропідприємств на азотну групу добрив (аміачна селітра, карбамідно-аміачна суміш і карбамід) лише на 30–40 %. Інша частина ринку залежить від імпорту, велика частина якого традиційно здійснювалася з Російської Федерації. Крім готових добрив, з РФ поставляються також природний газ і концентрат, необхідні для їх виготовлення, повідомляє pro-consulting.

Ускладнення відносин зі східним сусідом, призвело до скорочення торгового обігу, у тому числі зменшився імпорт із Росії добрив і компонентів для їх виготовлення. Це призвело до дефіциту на цьому ринку в Україні. Він досяг 34 %, у тому числі нестача аміачної селітри складає 25 %, карбамідно-аміачної суміші — 39 %, карбаміду — 40 %.

Через нестабільне постачання сировини українські виробники добрив працюють із перебоями. Припинення подачі газу викликало зупинку навесні 2017 р. трьох найбільших заводів групи Ostchem: «Азот» (Черкаси), «Рівнеазот» та «Сєвєродонецьке об’єднання Азот». Ще раніше через військові дій на сході країни припинив випуск продукції концерн «Стирол».

Відновленню виробництва в галузі не сприяє й затягування з прийняттям необхідних заходів на державному рівні. Так, відстрочка введення антидемпінгового імпортного мита для поставок із РФ не дозволила внутрішнім виробникам отримати додаткові кошти.

Нестача добрив і збільшення вартості їх виробництва через стрибок цін на імпортні компоненти призвели до подорожчання кінцевої продукції. Дефіцит грошей у аграрних підприємств у 2014–2015 рр. викликав різке зменшення закупівель добрив, що сприяло значному зменшенню внутрішнього ринку.

Виконано за допомогою Disqus