Через «ручний розподіл» дотації знову дістануться великим виробникам

25 грудня 2017 277 0
Гроші
pixabay.comГроші

На думку експертів, левова частка бюджетних грошей знову може дістатися великим виробникам, але під іншим «соусом». Адже уряд у ручному режимі розписуватиме розподіл 4 млрд грн держпідтримки на АПК на наступний рік. Крім того не закладено жодної копійки під програму прямих бюджетних дотацій для аграрного сектору. Звідки чекати підтримки аграріям наступного року та які основні ризики отримання дотацій розповідають експерти в матеріалі AgroPolit.com «Хто «наклює» на дотації в новому році?».

Народний депутат Іван Мірошніченко вважає, що проблема в хитромудро «дошліфованому» у березні порядку розподілу дотацій Мінфіном та Мінагрополітики. За його словами, у порядок заклали дві норми, які і спотворили всю процедуру.

«Перша — витрачання 50 % дотації щомісяця на птахівництво. Друга — за яким саме принципом рахується дотація. У багатьох агрофірм податкові зобов’язання від продажу продукції рослинництва не дотуються, «з’їли» суму дотації при сплаті ПДВ за продажу продукції тваринництва. Тому такі підприємства не подавали документи на дотацію у вигляді повернення ПДВ, бо нічого повертати. У різних галузях сільського господарства податковий кредит і податкові зобов’язання формуються по-різному. Наприклад, у птахівництві вони виникають практично щодня. У рослинництві — наприкінці року, після реалізації продукції, а у свинарстві та розведенні великої рогатої худоби ‒ з певною періодичністю», — пояснив він.

На думку Михайла Соколова, порядок розподілу коштів за цією програмою визначатиме Кабмін, але й досі немає чіткого бачення як це буде.

«Вони примудрилися кинути 4 млрд на програму, у якій немає нічого, навіть порядку, жодного підзаконного акту, тому там можна робити все, що завгодно: можна будувати, компенсацію давати, відсотки. Там закладене суцільне свавілля. Виходить так, що вони дотацію обнулили, тому що там обмеження 150 млн для птахівників і спрямували її туди, де його немає», — зазначив він.

Виконано за допомогою Disqus