Харківські пасічники інвестуватимуть у розвиток бджільництва на Волині

6 січня 2018 2386 0
Бджоли
Kurkul.comБджоли

Пасічників Харкова зацікавила перспектива виробництва органічного меду на території Шацького національного парку (Волинь). Про це повідомляє прес-служба Шацької РДА.

Перспективу інвестицій представники галузі обговорили під час зустрічі представників обох областей. Голова Шацької РДА Василь Голядинець зазначив, що плантації Шацького національного парку розташовані в екологічно чистій місцевості, близько до кордону.

«Тож наші ягоди можуть постачатись як на внутрішній ринок, так і на експорт. Отож, не погано було б розвинути таким чином і бджолярську галузь. Відкриття в майбутньому автопереходу «Адамчуки-Збереже», приверне більшу кількість інвесторів та туристів, що сприятиме збуту органічної продукції. Адже у європейців вона давно користується попитом», — відзначив Василь Голядинець.

Натомість представник харківських бджолярів Вадим Сендик розповів, що вся продукція бджільництва придатна для отримання прибутку: мед, віск, забрус, прополіс, квітковий пилок, перга, маточне молочко, бджолина отрута. А особливим попитом у всьому світі зараз користується органічний мед.

«Але видобути його не так вже й легко. Тому нас зацікавили екологічно чисті природні ресурси території Шацького району, бо вони є сприятливими для розвитку бджільництва. Адже несприятливий екологічний стан негативно позначиться і на здоров’ї самих бджіл, і на якості продукції», — прокоментував Вадим Сендик.

Пасічник додав, що вдалий вибір місця під основу пасіки — важливий аспект успішного бізнесу. Тому необхідно уникнути всіх можливих негативних факторів. Ділянку варто вибирати простору і суху, бажана наявність щільного ряду дерев навколо пасіки, вони захистять від літньої спеки і сильного вітру. Наявність питної води  поблизу бджолиного господарства — це лише позитивний фактор.

«Щоб бджільництво принесло пристойний дохід, потрібно реально оцінити ситуацію — врахувати  наявність медоносів в радіусі 1,5–3 км від пасіки, їх різний час цвітіння (у безпосередній близькості пасіки бажані ранньоквітучі медоноси). Важливо підрахувати, скільки бджолиних сімей ми зможемо придбати та утримати, щоб дохід раціонально збільшувався по відношенню до трудових і фінансових витрат. Рентабельність бізнесу залежить від обсягу пасіки та успішної реалізації продукції. Також знадобиться невелике приміщення для відкачування і зберігання меду, пасічного інвентарю», — додав він.

При успішному розвитку справи можливе запровадження апітерапії — лікування хвороб із застосуванням живих бджіл і продуктів бджільництва.

Розпочати співпрацю учасники зустрічі планують вже навесні цього року.

Виконано за допомогою Disqus