З початку року аграрні розписки почали діяти у 9 областях

1 лютого 2018 268 0
Одещина дев'ятою приєдналася до аграрних розписок
Kurkul.comОдещина дев'ятою приєдналася до аграрних розписок

Протягом першого місяця 2018 р. аграрні розписки почали діяти у Київській,Полтавській, Чернігівській, Житомирській, Рівненській, Закарпатській, Івано-Франківській та Чернівецькій областях. З 1 лютого аграрні розписки почали діяти і в Одеській області. Про це повідомляє національний прес-слуб «Українська перспектива».

За словами заступника голови Одеської облдержадміністрації Світлани Шаталової на Одещині 9 тис. суб’єктів господарювання, які працюють в аграрному секторі. Близько 80 % — це малий і середній бізнес.

«Тобто, це ті люди, які справді потребують доступу до капіталу, щоб мати можливість розширювати виробництво, запроваджувати нові технології, купувати обладнання», — зазначила вона.

Як пояснила Світлана Шаталова , для більшості з них банківські кредити залишаються надто дорогими, також вони передбачають відповідне заставне майно, а воно є не у кожного фермера. Аграрні розписки працюють на перспективу: сільгоспвиробник може запропонувати для їх оформлення врожай, який лише передбачає виростити. Звісно, прогнозні показники мають бути реальними та узгодженими обома сторонами.

За непередбачуваних обставин наприклад, природних катаклізмів чи інших непередбачених форс-мажорних обставин, які не дозволять зібрати урожай, аграрну розписку можна буде пролонгувати.

«У складній ситуації кредитори охоче підуть на пролонгацію договору за аграрною розпискою. Якщо, приміром, сільгоспвиробникові бракує зерна кукурудзи, а саме під її врожай була оформлена аграрна розписка, наша компанія може пропонувати варіанти заміни. Аграрій може розрахуватися зерном пшениці, ячменю, іншими культурами. Головне — щоб таке рішення не ухвалювала лише одна із сторін, воно має влаштовувати і позичальників, і кредиторів», — зауважив керівник зерноторгового відділу компанії «Монсанто» Олександр Гладун.

За словами представника компанії, пролонгація може бути здійснена на 2-3 місяці. Такий час може знадобитися сторонам, щоб вивчити питання та домовитися поміж себе.

В Проекті IFC також наголосили, що одна з переваг нового фінансового інструменту полягає в тому, що в договорі можна зафіксувати ціну сільськогосподарської продукції. Тож в разі, якщо на момент закриття аграрної розписки ціни та таку продукцію впадуть, виробник буде захищений від втрат. Більше того: згадані ціни можна зафіксувати навіть у валюті, що вбереже аграрія від інфляції та курсових коливань. У цьому сенсі аграрні розписки можна назвати гнучким інструментом.

Виконано за допомогою Disqus