Птахівники й без дотацій мають багато пільг — Катамадзе

26 лютого 2018 190 0
Грігол Катамадзе, президент Асоціації платників податків України
АППУГрігол Катамадзе, президент Асоціації платників податків України

Діюча система розподілу дотацій для сільгоспвиробників є не справедливою. Таку думку висловив президент Асоціації платників податків України Грігол Катамадзе. Він пропонує розробити окрему бюджетну програму для малих сільськогосподарських виробників. Про це повідомила прес-служба АППУ.

Читати по темі:  Дотації фермерам таки розподілятимуть вручну

«Хочу звернути увагу, що птахівники перебувають на спрощеній системі оподаткування, тобто є платниками єдиного податку 4 групи, для яких об’єктом оподаткування є лише площа сільськогосподарських угідь, а вона дуже незначна. При цьому птахівники, як платники єдиного податку 4 групи, звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на прибуток, земельного податку та рентної плати за використання води», — зазначив Грігол Катамадзе.

На його думку, ідея дотацій була запозичена з Євросоюзу, де фермери отримують значну державну підтримку. Але є одна суттєва відмінність агросектора України і ЄС — масштаби господарств. У європейських країнах господарство з зембанком 1 тис. га вважається латифундистом, тоді як в Україні земельні банки кількох компаній сягають 600 тис. га.

«Як бачимо, про малий та середній бізнес знову забули. Преференції надаються прибутковим компаніям», — констатує Грігол Катамадзе.

На його думку, саме для малих сільськогосподарських виробників доцільно було б розробити окрему бюджетну програму зі спрощеною процедурою участі.

Він наголосив, що дотації є необхідними. Проте, щоб не виникало питань, чому одні отримують все, а інші — майже нічого не мають, потрібно більше прозорості.

Виконано за допомогою Disqus